Meidoorn

Meidoorn

Er zijn heel veel verschillende meidoorn-soorten, de Crataegus monogyna wordt het meeste als haag aangeplant. De meidoorn is geen smalle, strakke haag; dit is een haag die je aan kunt planten als je wat meer ruimte hebt. Een perfecte haag voor een landelijke tuin en goed voor de bio-diversiteit: bijen en vlinders zijn er dol op!

Standplaats meidoorn

De meidoorn is een heel makkelijke plant die op iedere plek goed gedijt. Zelfs in de kustgebieden doet deze haagplant het goed; hij kan goed tegen de zeewind.
Vaak wordt de meidoorn aangeplant als inbraakwerende plant of om vee op een bepaalde plek te houden. De doornen aan deze plant zijn erg stekelig.
Overigens wordt de meiboom ook weleens haagdoorn of sleedoorn genoemd.

Wanneer kun je een meidoornhagen aanplanten?

De beste periode om een meidoornhaag te planten is van oktober tot en met maart. Wortelgoed (wat vaak goedkoper is) wordt alleen maar in deze periode aangeboden. Meidoornplanten in pot zijn veelal jaarrond verkrijgbaar. Deze kun je ook jaarrond planten, mits het niet vriest.

Het planten van een meidoorn haag

Voordat je je haag gaat planten zul je moeten weten hoeveel planten je nodig hebt. Dit hebben we makkelijk voor je gemaakt door middel van onze rekentool. Tijdens het online bestelproces kom je deze tegen. Je geeft eenvoudig aan hoe lang je haag moet worden en er wordt direct voor je berekend hoeveel planten je nodig hebt.
Meidoornhagen zijn in pot leverbaar en in het seizoen als wortelgoed. Er zitten wat kleine verschillen in het planten van een plant uit een pot of als wortelgoed maar het allerbelangrijkste is dat wortelgoed niet uit mag drogen. Dit plant je dan ook gelijk op de dag van je aankoop of de levering.
Graaf een geul op de plek waar je de haag wilt plaatsen. Qua diepte en breedte kun je ongeveer 50cm aanhouden. Je kunt eventueel een lijntje spannen van het beginpunt van je haag naar het eindpunt, zo weet je zeker dat de geul recht blijft. Zorg er ook voor dat de grond onderin de geul goed los is, dit zal de beworteling van je haag ten goede komen.
Zet de planten in de geul waarbij je het eventuele wortelgoed steeds vochtig houdt. Kijk bij het planten van wortelgoed goed uit dat je de wortels niet buigt. Vul de geul weer op met de uitgegraven aarde en druk het geheel stevig aan. Hierna geef je de planten een flinke scheut water.

Meidoorn haag kopen

Wist je dat wij een echte haagplantenspecialist zijn? Ons netwerk van kwekers is heel uitgebreid en wij weten als geen ander waar we de beste meidoornplanten in kunnen kopen! Daarnaast hebben wij de verwerking en verzorging dusdanig efficiënt ingericht dat we de kosten laag kunnen houden. Bij Budgetplant koop je dus kwalitatief goede meidoornplanten maar dan voordeliger!

Heb je vragen over een meidoorn haag of over haagplanten in het algemeen? Onze haagspecialisten staan klaar met professionele antwoorden. Je kunt ons je vraag stellen via telefoon, mail of chat.

Er zijn geen producten gevonden

Is een meidoorn giftig?

Nee, de meidoorn is niet giftig. Volgens de kruidengeneeskunde kunnen de blaadjes, bloemen en bessen zelfs gegeten worden.
De doornen van de plant zijn wel heel scherp. Het is dan ook aan te raden om handschoenen te dragen bij het planten van de haag en bij het snoeien.

Meidoorn haag snoeien

Een meidoorn plant je niet om er een heel compacte haag van te maken, daar zijn andere haagplanten meer voor geschikt.
Wil je toch een poging wagen om je haag zo compact mogelijk te houden dan snoei je je deze direct na het aanplanten voor de eerste keer. Op iedere plek waar je een takje afknipt ontstaan later twee takjes dus alle takken die wat te lang worden halveer je. Daarna snoei je de haag ieder jaar in juni in vorm.