Planten combinaties voor het najaar 

Het najaar is in volle gang, en dat betekent dat veel planten zijn uitgebloeid of er wat minder mooi bijstaan. Maar laten we eerlijk zijn, wie wil er nou een saaie en uitgebluste tuin? Zeker niet wij! Wij houden ervan om de seizoenen te omarmen en extra te benadrukken in onze tuin. En daarom is het nu hét moment om een schitterend najaarsarrangement te maken in een mooie pot of plantenbak! Voor dit herfstarrangement hoef je even niet na te denken over planten die het hele jaar door mooi zijn, of jonge zaailingen als basis te nemen. Nee, dit keer gaan we voor grotere planten die op dit moment in volle bloei staan of hun sierwaarde tonen! Sta jij ook te popelen om een prachtige plantencombinatie te creëren voor het najaar? Dan ben je hier aan het juiste adres, want we hebben heel wat tips en inspiratie in petto voor jouw ultieme herfstbeplanting op je balkon of (dak)terras. Je kunt volop variëren en combineren om een adembenemend herfst display te creëren!

Klassieke planten combinaties 

Nu we weten dat we voor een schitterende herfsttuin gaan, laten we eens kijken naar enkele klassieke plantencombinaties voor een prachtig Herfstarrangement. Wie kent ze niet? Die adembenemende bakken en potten in tuincentra die speciaal voor het najaar worden beplant. Vaak bestaan ze uit wintergroene heesters gecombineerd met bloeiende planten zoals heide en cyclamen. Een tijdloze combinatie die altijd werkt!

Neem dit bijvoorbeeld eens als voorbeeld voor een combinatie.  Hier schitteren de sterren van de show, zoals Calluna (struikheide), Cornus alba (witte kornoelje), Cyclamen, Dwergconiferen, Erica carnea (winterheide), Gaultheria procumbens (bergthee of patrijzenbes), Gaultheria mucronata (parelbes, voorheen Pernettya), Skimmia japonica ‘Rubella’, Skimmia japonica ‘Reevesiana’, en Viola cornuta (hoornviooltje). Wat een kleurenpracht!

We delen ook graag een andere klassieke najaarscombinaties om je creativiteit op gang te brengen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een combinatie met Skimmia, Gaultheria mucronata, Erica en Hedera helix ‘Glacier’? De donkerroze bloemknoppen van de Skimmia blijven de hele winter zichtbaar en contrasteren mooi met de witbonte Hedera die over de plantenbak hangt. De opvallende roze bessen van de Gaultheria en de roze Erica geven een extra dimensie aan dit herfstarrangement. Een ware eye-catcher!

Een meer moderne uitstraling 

Heb je liever een moderne uitstraling voor je herfstarrangement? Dan zijn er talloze mogelijkheden om te experimenteren met kortbloeiende planten, siergrassen en besdragende struiken. Het klassieke herfstpalet maakt plaats voor een frisse, eigentijdse look!

Voor een moderne najaarscombinatie zijn wintergroene of grijsbladige heesters zoals Calocephalus brownii (zilverstruikje), Daphne (peperboompje), Hebe (struikveronica), Skimmia japonica ‘Fragrant Cloud’ en ‘Kew White’, en Viburnum tinus (wintergroene sneeuwbal) de sterren van de show. Combineer ze met planten voor bladkleur zoals Heuchera (purperklolkje), Leucothoe zeblid (druifheide), Nandina domestica (hemelse bamboe), siergrassen zoals Carex, Festuca glauca, Hakonechloa macra, Pennisetum alopecuroides, Stipa tenuissima, besdragende struiken zoals Calicarpa bodinieri, Cotoneaster, Pyracantha, en najaarsbloeiende planten zoals Anemone, Aster, Penstemon, Persicaria amplexicaulis, en Sedum spectabile. Wat een spektakel!

Welke planten kun je nog meer gebruiken 

Bij moderne herfstpotten kun je lekker uitpakken met verschillende soorten planten. Creëer een mooi contrast in kleur en vorm, en schroom niet om ook uitgebloeide planten of bronsgeworden siergrassen te gebruiken. Juist dit benadrukt de seizoensbeleving en geeft een unieke touch aan je arrangement.

Wist je dat je zelfs planten die kaal worden naarmate het najaar vordert, maar bijvoorbeeld een mooie kleurige bast of twijgen hebben, kunt gebruiken? Een plant zoals Cornus alba (witte kornoelje) is prachtig vanwege de kleurrijke twijgen. Maar ook andere mooi vertakte struiken of boompjes met een bijzondere bast zijn een geweldige toevoeging aan je najaarscombinatie.

Achtergrond van planten 

Voor de achtergrond en randplanten kun je het beste kiezen voor wintergroene heesters zoals Euonymus, Viburnum tinus of Carex. Deze vormen een groene of neutrale achtergrond waar je andere planten mooi tegen afsteken. Daarnaast kun je gebruik maken van randplanten die overhangen of oversteken om een natuurlijke uitstraling te creëren. Denk hierbij aan Hedera helix, Sedum, Heuchera, Festuca glauca, en Gaultheria mucronata. Een uitgekiende combinatie van planten in verschillende hoogtes en vormen maakt jouw najaarsarrangement compleet!

Met al deze inspiratie in je achterzak kun je nu volop aan de slag met je eigen prachtige plantenbak voor het najaar. Laat je creativiteit de vrije loop en geef je tuin, balkon of terras een kleurrijk en sfeervol paradijs tijdens dit mooie herfstseizoen!

Heb jij al een idee welke plantencombinatie je gaat maken? Mocht je toch nog ergens tegenaanlopen of vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel.