Klimhortensia

Ben je op zoek naar een mooie én bloeiende klimplant voor een plek in de schaduw of halfschaduw? Dan heb je hem nu gevonden! Een klimhortensia maakt van iedere muur of schutting een feestje. Echt een aanwinst voor je tuin.  

Klimhortensia soorten – wintergroen of niet? 

De meest bekende soort klimhortensia is de Hydrangea anomala petiolaris. Hier zijn weer verschillende varianten in waarbij bijvoorbeeld Silver Lining een zilver streepje in het blad heeft. Of de Flying Saucer; deze krijgt grotere bloemen. Deze hortensia’s zijn niet wintergroen. 
Wintergroene klimhortensia’s zijn de Hydrangea seemannii en de Hydrangea serratifolia. Deze soorten worden minder vaak aangeboden omdat ze niet zo goed tegen ons klimaat bestand zijn. 

Hydrangea anomala petiolaris - bloeitijd 

Klimhortensia’s zijn krachtige klimmers maar het kan zijn dat het een paar jaar duurt voordat ze echt goed aangeslagen zijn en bloeien. En als de bloei er dan is, dan lijkt het wel een sprookje: een sluier van witte bloemen verschijnt over de hele plant van juni tot en met augustus. 

Klimhortensia standplaats 

De klimhortensia is helemaal niet veeleisend qua standplaats: halfschaduw is ideaal, maar wat meer of minder schaduw of zon maakt niet zoveel uit. De combinatie van kou en wind kan er wel voor zorgen dat nieuwe scheuten vorstschade oplopen. Een plek in de luwte past de klimhortensia beter. 

Klimhortensia planten 

De beste periode om een klimhortensia te planten is in het late voorjaar (april, mei) of in de herfst. Mocht je toch in de zomer aanplanten, dan kan dit ook maar dan heeft de plant meer water nodig. 
Om de beste start te geven aan je klimhortensia maak je een groot plantgat waarin je wat compost mengt met de uitgegraven aarde. Vervolgens dompel je de kluit van de plant eerst onder water in een emmer, totdat de luchtbelletjes verdwenen zijn. Hierna zet je de plant in het plantgat waarbij je de plant op dezelfde diepte zet zoals hij in de pot stond.  
Vul het plantgat verder op met een mengsel van de uitgegraven aarde en compost en druk het geheel goed aan. Nu geef je alsnog ruimschoots water. 

Klimhortensia leiden tegen schutting en pergola 

In het begin zul je de klimhortensia een handje moeten helpen, door de takken losjes vast te binden aan de palen, het rek of schutting. Vanaf het tweede jaar ontwikkelt de plant hechtwortels; dan vindt hij zijn eigen weg.  
Let er wel op dat de constructie waartegen je de hortensia zet stevig genoeg is. Oudere klimhortensia’s kunnen behoorlijk zwaar worden en tot wel 15 meter hoog! 

Klimhortensia kopen 

Word je overweldigd door het enorme aanbod klimhortensia’s online? Dan is het wellicht fijn om te weten dat wij alleen inkopen bij vaste kwekers waarvan wij weten dat ze kwaliteit leveren. Daarnaast hebben wij ook onze verwerking en verzorging heel efficiënt ingericht, wat de kosten laag houdt. Budgetplant levert dus planten van topkwaliteit tegen voordelige prijzen! 
En maak je ook over de (eventuele) bezorging geen zorgen: onze eigen bezorgdienst komt de planten netjes bij je afleveren. Uiteraard is het ook mogelijk om je bestelling bij ons af te komen halen, dan zorgen wij ervoor dat het voor je klaar staat op het afgesproken tijdstip. 
 
Bestel je (liever) niet online? Weet dan dat je van harte welkom bent in ons 30.000 m2 grote tuincentrum. Een waar groenparadijs! Er is zoveel te zien dat je er een dagje uit van kan maken. Lunchen kun je heerlijk in onze Greenbarn en ook aan de kids is gedacht: zij zullen zich prima vermaken in de speeltuin en kinderboerderij. 

Heb je vragen over klimhortensia’s of iets anders? Onze groenspecialisten staan voor je klaar! Je kunt ons zowel bellen als mailen. Of chat met ons! 

Klimhortensia verzorging 

Een klimhortensia is een heel makkelijke plant. Extra voeding is niet nodig, maar wat wel aan te raden is, is om ieder voorjaar wat compost rondom de voet van de plant te verspreiden. 

Klimhortensia snoeien 

Een klimhortensia moet in een heel andere periode gesnoeid worden dan andere hortensia’s: na de bloei, rond augustus/september. Eigenlijk snoei je maar heel licht want de meeste bloemknoppen komen boven in de plant op de takken die vorig jaar gevormd zijn. Het meest ideaal is het terugsnoeien van de takken die net gebloeid hebben, tot een paar knoppen terug. 

Zijn klimhortensia’s giftig? 

Klimhortensia’s kunnen je huid irriteren. Daarnaast zijn ze licht giftig als ervan gegeten wordt. Meestal weten huisdieren instinctief dat ze uit de buurt moeten blijven, maar laat voor de zekerheid niet je hond er vandoor gaan met takken die je net gesnoeid hebt.  

Klimhortensia in pot 

Wil je een klimhortensia op bijvoorbeeld een terras of balkon plaatsen? Dat kan! Gebruik hiervoor wel een grote pot of bak, met gaten in de bodem. Een klimhortensia vindt het niet prettig om verpot te worden, dus kies liever een te grote dan een te kleine pot of bak. 
In een pot of bak is de hortensia wel afhankelijk van het water en de voedingsstoffen die jij hem geeft. Als goede basis kun je de pot vullen met een mengsel van universele potgrond en aanplantgrond voor zuurminnende planten. In potgrond zit meestal voor een paar maanden aan voedingsstoffen, daarna zal het aangevuld moeten gaan worden met bijvoorbeeld hortensiamest.  
Een klimhortensia in een pot zal vaker water nodig hebben dan wanneer hij in de volle grond staat. Zeker als hij ook nog eens op een zonnige plek staat!