Olijven

Met een olijfboom (Olea europaea) in je tuin heb je een instant Mediterrane sfeer! De mooiste olijfbomen – met en zonder grillige stam – vind je in ons grote assortiment. En we vertellen je graag hoe je jouw olijfboom het beste kunt onderhouden. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een olijfboom? 

Waar ga je je olijf neerzetten? Op een balkon of op een riant terras? Of in een border? 
Een olijf groeit heel langzaam; maar 5 tot 15 centimeter per jaar, mits er voldoende zon en voeding is. Reken maar uit hoe lang het dan duurt voordat dat kleine boompje echt de grootte heeft die je graag wilt! Bij olijfbomen geldt dus: koop hem in de maat waarin je hem uiteindelijk wilt hebben. 

Hoe moet je een olijfboom buiten verzorgen? 

Ga je je olijf in een pot planten of in de volle grond? In de volle grond heeft de boom minder onderhoud nodig dan wanneer je hem in een pot of kuip hebt staan. In een pot of kuip is de olijf afhankelijk van de voedingsstoffen (en water) die jij in de pot stopt. In de volle grond kan hij zelf op zoek gaan met zijn wortels.  
Het allerbelangrijkste voor een olijfboom, of hij nu in de volle grond of in een pot staat – is een plekje in de zon. 

Het planten van je olijfboom 

Een olijf komt oorspronkelijk uit een redelijk droog gebied. Teveel water kan dan ook funest zijn voor de plant. Plant je jouw olijf in de volle grond? Vorm dan een klein heuveltje om de olijf heen zodat het water goed weg kan lopen. 
Ga je jouw olijf in een pot of kuip zetten? Maak dan als eerste een gat onderin de pot zodat overtollig water weg kan lopen. Om de boom tegen vorst te beschermen breng je in de pot tegen de zijkanten noppenfolie aan. Vervolgens doe je eerst een laag hydrokorrels in de pot (goed voor de drainage!) en dan Mediterrane grond. Zet de olijf ongeveer net zo diep in de pot als hij ook bij de kweker stond; de bovenkant van de kluit mag maar met een klein beetje nieuwe aarde bedekt worden.  

Olijfboom bemesten 

Als jouw olijfboom in een pot of kuip staat, dan zul je hem tijdens het groeiseizoen (maart – september) ook extra voeding moeten geven. Op deze pagina lees je daar alles over. 

Een olijfboom snoeien 

Om je olijfboom mooi compact te houden is het belangrijk dat je hem één keer in het jaar snoeit. De beste tijd om dit te doen is tussen maart en juni. Snoei nooit in het najaar want dat maakt het voor de plant lastiger om eventuele vorst te overleven. 
Als eerste knip je dode takken weg. Daarna knip je alle takken weg die naar binnen groeien; er moet voldoende licht in het hart van de plant terecht kunnen komen. Dan knip je de takken weg die ineens heel hard en verticaal gegroeid zijn. Horizontaal groeiende takken zijn belangrijk voor de vorm van boom, dus die laat je zitten. 
Zitten er jonge scheuten op de stam van je boom? Die kun je het beste weghalen om te voorkomen dat je boom een struik wordt.  
Na de snoei krijgt de boom graag een extra boost in de vorm van bemesting.  

Hoe winterhard is een olijfboom? Kan hij buiten blijven staan? 

Als jouw olijfboom in de volle grond staat, is hij winterhard tot ongeveer -10 graden. Wordt er strengere vorst verwacht dan is het raadzaam om de boom te beschermen d.m.v. een afdekhoes
In een pot is de olijf gevoeliger voor vorst, helemaal als er geen noppenfolie in de pot is aangebracht. Zonder noppenfolie kun je je olijf het beste voor de eerste nachtvorst naar binnen halen, in bijvoorbeeld een schuurtje of overkapping. Er moet in ieder geval wel voldoende licht zijn. 
Als je wel noppenfolie in de pot aan hebt gebracht kun je volstaan door de olijf in je tuin te verplaatsen naar een zonnige en beschutte plek. Als dat niet mogelijk is, zou je de pot ook nog aan de buitenkant kunnen voorzien van noppenfolie of ander isolerend materiaal. 

Kan een olijfboom tegen sneeuw? 

Het lastige aan sneeuw – en ook ijzel – is niet zozeer de kou, maar vooral het gewicht. Dit kan er voor zorgen dat de bladeren en takken uitscheuren of afbreken. Dit kun je voorkomen door een afdekhoes aan te brengen. Als de sneeuw langer dan een dag blijft liggen is het ook zeker aan te raden om dit er met een bezem of iets dergelijks van af te halen.  

Wat te doen als een olijfboom blad verliest? 

Bladverlies, geel wordend blad of een slechte groei zijn problemen die voor een olijf vaak goed op te lossen zijn. Van nature is het een heel sterke boom, dus ook dit probleem zal hij waarschijnlijk wel overwinnen. Maar laten we eens kijken naar de oorzaken! 
Allereerst ligt het vaak aan de hoeveelheid water die de olijfboom krijgt. Dit is meestal eerder te veel dan te weinig. Staat je olijf in een pot? Kan het overtollige water er uit door een gat in de bodem? Heb je misschien zelf te veel water gegeven?  
Zorg voor een goede drainage door een gat in de pot te maken en een laag hydrokorrels aan te brengen. Is de grond echt heel erg nat? Dan doe je er goed aan de plant uit de pot te halen, de natte aarde weg te gooien en de pot te vullen met nieuwe aarde. Je geeft dan een tijdje geen water totdat je ziet dat het blad op begint te knappen of dat er nieuwe blaadjes bij komen. 
En staat je olijfboom zonnig genoeg? Deze zonaanbidder heeft echt een plek in de zon nodig. Zet hem op een plek met meer zon en je zult zien dat hij opknapt.  
Er wordt vaak gezegd dat extra mest ook goed zal doen. Maar als je de olijf al eerder mest hebt gegeven, of hij staat in nieuwe aarde, dan doet dat eerder kwaad dan goed. Kijk dus eerst naar de waterhoeveelheid en standplaats. 

Goedkope olijfbomen koop je bij Budgetplant 

Wist je dat wij olijfbomen aanbieden tegen een 10% tot 30% lagere prijs dan andere tuincentra? Vanwege de nauwe samenwerking met onze leveranciers en onze efficiënte verzorging en verwerking kunnen wij topkwaliteit olijfbomen leveren tegen budgetprijzen! 

Olijfboom kopen: online of in de winkel 

Zowel online als in ons tuincentrum kun je de mooiste olijfbomen kopen. Als je in de gelegenheid bent om langs te komen in Venlo kun je daar de perfecte olijfbomen uitkiezen. Onze Budgetplant XL staat vol met de mooiste Mediterrane bomen! 
En dan kun je eventueel ook gelijk kijken voor een bijpassende pot of kuip. Niet alleen de grootte is belangrijk, ook de juiste verhouding ten opzichte van de olijfboom. 
En, last but not least: Budgetplant biedt ook een aangroeigarantie

Er zijn geen producten gevonden