Seringen

De sering is een gewilde plant voor in de tuin die niet onderdoet in populariteit voor de roos. Er zijn enorm veel verschillende soorten verkrijgbaar. De prachtige bloemen toveren je tuin om in een oase aan kleur… en geur! 

Sering

De sering komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Europa en is familie van de olijf, wist je dat? Er zijn enorm veel verschillende soorten seringen gekweekt voor in de tuin. Deze hebben verschillende kleuren bloemen. Denk hierbij aan wit, roze, paars of violet! De kleine bloemen groeien dicht op elkaar waardoor grote trossen ontstaan die een heerlijke geur verspreiden. Dit doet de plant in veel verschillende vormen; als seringenboom, een seringenstruik of als dwergsering. De sering is winterhard en staat in bloei in mei. In juni zijn de meeste soorten van de gewone sering uitgebloeid maar de precieze bloeiperiode kan wat verschillen per soort. De sering staat natuurlijk prachtig in je tuin, maar is ook geliefd als snijbloem. 

Verschillende soorten seringen 

Met de gewone sering bedoelen we de Syringa vulgaris. Deze soort is een bladverliezende, winterharde sering die kan uitgroeien tot een grote struik van twee meter of soms zelfs meer. De gewone sering staat bekend om haar grote bloemtrossen met witte, paarse of roze bloemen. Ze geven een heerlijke geur af en toveren je tuin om tot een prachtig plaatje van mei tot juni.  
Wanneer de gewone sering te groot is voor in jouw tuin, kun je kijken naar een dwergsering zoals de ‘Palibin’ of de ‘Sugar plum Fairy’. Deze struikjes staan bekend om, hun compacte groei met mooie bloemen. Ze worden maximaal 1.25 meter hoog. Ze hebben vaak roze of paarse bloemen. Ben je op zoek naar een groenblijvende plant? Dan is de Amerikaanse sering een goede oplossing! Deze blijft, in tegenstelling tot andere seringen, wintergroen. Er zijn zowel soorten beschikbaar die laag blijven en wat compacter zijn als hoger groeiende soorten. Een mooi voorbeeld is de Amerikaanse sering ‘Victoria’.  

Standplaats sering

Ben je al enthousiast over de sering? Dan wil je ook graag weten wat de beste plek voor deze mooie struik is. De sering staat het liefst op een beschut plekje met een goed doorlatende bodem. Ze houdt van de volle zon of een plek met lichte schaduw. Over het algemeen is de sering een sterke plant die in elke goede tuingrond goed kan gedijen. Voor een optimale bloei kun je de sering ook snoeien. Meer hierover lees je onderaan deze pagina. 

Sering kopen

Ben jij op zoek naar de perfecte sering voor in jouw tuin? Dan kun je deze in ons grote assortiment zeker vinden! Om ervoor te zorgen dat je de beste sering kunt kopen tegen een voordelige prijs, werken we samen met vaste telers en hebben we onze verzorging en verwerking zo efficiënt mogelijk ingericht. Je kunt contact opnemen met onze groenspecialisten wanneer je een vraag hebt over de sering of een andere boom of plant. Je vindt ze in ons tuincentrum, maar ze staan ook voor je klaar via telefoon, mail en chat. Ben je op zoek naar een bijzondere plant, struik of boom? Neem dan een kijkje op onze nieuwe afdeling BudgetplantXL. Op dit terrein van maar liefst 15.000m2 bieden we je een breed assortiment aan speciale bomen en planten die je nergens anders zult vinden!  

  1. Dwergsering 'Palibin'
    Dwergsering 'Palibin'

    Syringa meyeri 'Palibin'

  2. Dwergsering 'Sugar Plum Fairy'
    Dwergsering 'Sugar Plum Fairy'

    Syringa 'Sugar Plum Fairy' ®

  3. Perzische sering 'Alba'
    Perzische sering 'Alba'

    Syringa persica 'Alba'

  4. Sering  'Minuet'
    Sering 'Minuet'

    Syringa (V) 'Minuet'

  5. Sering 'Charles Joly'
    Sering 'Charles Joly'

    Syringa vulgaris 'Charles Joly'

  6. Sering 'Dark Purple'
    Sering 'Dark Purple'

    Syringa BLOOMERANG® 'Dark Purple'

  7. Sering 'Josée'
    Sering 'Josée'

    Syringa 'Josée'

  8. Sering 'Lark Song'
    Sering 'Lark Song'

    Syringa (V) 'Lark Song'

  9. Sering 'Ruhm von Horstenstein'
    Sering 'Ruhm von Horstenstein'

    Syringa vul. 'Ruhm von Horstenstein'

Het snoeien van een sering 

Door je sering jaarlijks te snoeien houd je de plant compact en op normale hoogte. Je snoeit je seringenstruik of seringenboom direct na de bloei in juni. Hierbij haal je alle uitgebloeide bloemen weg tot op het eerste zijtakje. Bij een jonge sering knip je net na de bloei ook de toppen uit de plant. Je kunt een optionele tweede snoei uitvoeren in augustus om wat twijgen te verwijderen, maar dit is niet per se nodig. Zorg er bij de optionele tweede snoei altijd voor dat je de plant niet te veel terugknipt. Je snoeit de sering met een goede snoeischaar. Wanneer je een oudere sering snoeit met stevige dikke takken, dan kun je een takkenschaar gebruiken.