Buxus

De buxus is een van de 50 soorten haagplanten van Budgetplant. De traag groeiende buxus is de meest bekende die u nagenoeg in iedere tuin tegenkomt. De buxus kan uiteindelijk na jaren wel 1.50 tot 2 meter hoog worden. Echter is daar wel erg veel geduld voor nodig want de buxus groeit maar slechts circa 15 cm per jaar. Heeft uw buxushaag last van de buxusziekte? Is hij aangetast door de buxusmot of buxusschimmel? Dan adviseren wij u om deze te vervangen door de hulst. De Hulst Caroline Upright en de Hulst Maxima zijn een goede vervanging van de buxus.

De benaming buxus

‘Palmboom’ of ‘buksboom’ zijn twee benamingen die ook vaker worden gebruikt als term voor de buxus boom. Echter heeft een buxus heeft de buxus nauwelijks raakvlakken met de palm. Hier kan echter wel eens verwarring over ontstaan. We vertellen u graag over onze buxus in topconditie. 

De buxus wordt ook vaak aangeduid of vermeld als buksus. Dit betekent exact hetzelfde en er is dus ook geen verschil tussen een buxus of een buksus. De meest voorkomende benaming is buxus. Deze wordt daarom door ons gehanteerd. Vooral in de winter is de buxus door zijn donkergroene kleur en strak uiterlijk een opvallende struik. De buxus is in Nederland momenteel een zeer populaire haagplant.

Welke buxusvormen zijn er allemaal?

U kunt de buxus in vele maten en buxusvormen krijgen bij Budgetplant. Veel voorkomende buxusvormen zijn bollen, piramide, blokken, spiralen en kegels. De buxus is bovendien zeer geschikt als lage buxushaag of kan dienen als vak of cirkel in een tuin. De buxus wordt veelal gecombineerd met bijvoorbeeld lavendel, bodem bedekkende rozen, geraniums als vaste plant of de pachysandra. 

De populairste buxus plant

De populairste buxus plant uit ons assortiment is de Buxus Sempervirens. De populariteit komt door de frisse, groene kleur en de dichtheid van de plant. Deze variant van de buxus komt veel voor in Nederlandse tuinen om een afscheiding te creëren. De Buxus Sempervirens groeit langzaam, waardoor het even duurt voordat de haag volgroeid is. Het mooie is dat deze haagplant winterhard is, waardoor de groene kleur het hele jaar behouden blijft. De Buxus Sempervirens is ook zeer geschikt voor het creëren van figuren vanwege de enorme groeikracht waarover deze buxus plant beschikt.

De snoeiwerkzaamheden

De buxus staat bekend als een haagplant die makkelijk gesnoeid kan worden. Een buxus dient minimaal twee maal per jaar gesnoeid te worden. De eerste keer buxus snoeien doet u vóór 21 juni en de tweede keer kunt u het beste doen in september. Natuurlijk is het altijd mogelijk om de vorm van de buxus bij te knippen gedurende het groeiseizoen. Let erop dat u nooit gaat snoeien tijdens zonnige periodes. Dit kan ervoor zorgen dat de nieuwe bladeren gaan verbranden, het herstel hiervan komt zeer langzaam op gang.

Buxus online bij Budgetplant kopen

Wil je de buxus kopen? Dit kun je zowel online als in onze winkel doen. Je kunt online bestelling plaatsen om de buxus sempervirens te kopen in onze webshop. Je hebt hierbij de keuze uit wortelgoed, kluit, pot of kant en klaar haag. Weet je niet hoeveel stuks je precies nodig hebt, maak dan gebruik van onze rekentool. Deze berekent aan de hand van het aantal m2 het benodigde aantal stuks.

Je kunt tijdens onze openingstijden ook een bezoek brengen aan onze winkel. Omdat sommige haagplanten meteen geplant moeten worden, kan het voorkomen dat niet alle haagplanten fysiek aanwezig zijn in.

Wil je meer informatie over het bestellen of heb je vragen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.