Lei fruitboom

Leifruit 

Ben je op zoek naar een kleiner formaat fruitboom? Dan kan de leifruitboom de perfecte oplossing zijn voor jou! Dit is namelijk een boomsoort die decoratief langs een muur of hek wordt geleid. Dit zorgt ervoor dat de boom plat blijft en minder ruimte nodig heeft. Wij bieden je verschillende soorten leifruitbomen aan en vertellen je alles wat je wilt weten over deze speciale boom.  

Leifruitbomen - Wat is leifruit eigenlijk? 

Leifruit bestaat al heel lang, het is in de 16e eeuw ontstaan om paleistuinen te versieren. Leifruit is dus een eeuwenoude kweekwijze waarbij een fruitboom op een decoratieve manier tegen een muur of hek wordt geleid. Leifruit is niet alleen populair geworden vanwege zijn sierlijke uiterlijk: de leiboom heeft de perfecte vorm voor het dragen van vruchten. De takken staan horizontaal en redelijk ver uit elkaar. Dit betekent dat er veel zon en warmte bij de vruchten kan komen en dat deze goed kunnen rijpen. Met een leiboom kun je dus zelfs met beperkte ruimte fruit kweken. Ook is het vanwege de gematigde grootte van de leifruitboom gemakkelijker om bij de vruchten te komen dan bij een hoogstamboom.  

Leifruitboom planten 

Er zijn verschillende soorten fruitbomen en dus ook verschillende soorten leifruitbomen. Er kunnen diverse manieren zijn van planten afhankelijk van de fruitboom die jij hebt gekozen. Je kunt specifieke informatie vinden over het planten van fruit dat geschikt is voor leibomen op onze categoriepagina’s. Denk hierbij aan appels, peren, pruimen, kersen, druiven en kiwi’s.  
Over het algemeen geldt dat je fruitbomen kunt planten van november tot eind maart, omdat deze dan in rust zijn. De beste periode is net na het vallen van het blad in november. Perziken en abrikozen vormen hierop een uitzondering, deze zijn namelijk vorstgevoelig. Plant ze daarom in maart op een rustige, bewolkte dag.  
Zorg ervoor dat er voldoende afstand zit tussen het leifruit wanneer je meerdere bomen wilt planten. Je kunt als afstand zo’n 0,4 tot 2 meter aanhouden afhankelijk van de leifruitsoort die je gekozen hebt. Graaf voor het planten van de boom een gat dat groter is dan de kluit en maak de grond los. Vermeng de grond met potgrond en druk dit na het plaatsen van de plantensteun en boom goed aan. De leifruitboom kan ook goed gedijen in een pot met bijvoorbeeld een bamboe rek.  

Leifruitboom kopen 

Je kunt bij ons onder andere appelbomen, perenbomen en pruimenbomen kopen als leifruitboom. Denk bijvoorbeeld aan de Malus domestica ‘Golden Delicious’, de Malus domestica ‘Jonagold’ en de Prunus domestica ‘Hauszwetsche’. Heb je een mooie leifruitboom gezien? Dan kun je deze gemakkelijk online bestellen. Wij bezorgen de leifruitboom graag bij je thuis.  
Natuurlijk kun je je eigen leifruitboom ook uit komen kiezen op onze locatie in Venlo, waar onze tuinspecialisten altijd voor je klaar staan. Je kunt ook contact opnemen met onze groenspecialisten via telefoon, mail of chat! 

Leifruit verzorging 

Leifruit wordt langs een draad, latten, bamboe of metalen constructie geleid. Welk materiaal je kiest voor jouw leifruitconstructie is aan jou. Je kunt draden spannen, lattenwerk timmeren, enzovoorts. We hebben een breed assortiment aan bindmaterialen en plantensteunen beschikbaar.  
Een leifruitboom moet wel gesnoeid worden. Jaarlijks snoeien zorgt voor een betere opbrengst en houdt de boom in vorm. Wanneer je snoeit, hangt af van de fruitsoort die jij hebt gekozen. Bij het snoeien van de leiboom begin je met het toppen, tenzij dat al door de kweker gedaan is. Dit betekent dat je de stam snoeit op de gewenste hoogte. Dit stimuleert de boom om zijtakken te vormen in plaats van verder de hoogte in te gaan. Vervolgens snoei of buig je de zijtakken tot de gewenste positie en lengte. Je kunt nieuwe zijtakken vastbinden aan de leiboomconstructie zodat ze parallel lopen aan de bestaande takken. Zorg er hierbij wel voor dat er ongeveer 10 centimeter ruimte zit tussen deze takken.  
De laatste stap is de belangrijkste: de boom kan waterloten produceren. Deze snel groeiende takken herken je gemakkelijk, ze groeien namelijk recht omhoog, zijn dun en lang en hebben weinig knoppen. Deze waterloten kunnen volledig verwijderd worden. Je kunt dit doen met een schone, scherpe snoeischaar.