Haagconiferen

Een conifeer is nog altijd een populaire plant om hagen mee te vormen. Ze zijn groenblijvend waardoor je jaarrond een groene – en dichte – haag hebt. En qua kleur heb je keuze; kies je een groene, blauwgroene of geelgroene soort? 

Welke coniferen haag soorten zijn er? 

Kort gezegd zijn er drie verschillende soorten coniferen, die elk weer hun eigen varianten hebben.  
De schijncipressen (Chamaecyparis lawsoniana) zijn relatief langzaam groeiend. Als ze niet gesnoeid worden kunnen ze wel 6 tot 8 meter hoog worden. De schijncipressen zijn er in een blauwgroene en een geelgroene variant. 
De levensbomen (Thuja) groeien sneller dan de schijncipressen, tot wel 30cm per jaar. Er zijn meer soorten levensbomen dan schijncipressen; voor iedere tuin is er wel een mooie soort! 
Als laatste is er de snelgroeiende cipres (Cupressocyparis leylandii). Zoals de naam al zegt is dit de snelst groeiende soort; tot wel 80cm per jaar! De leylandii wordt dan ook veel gebruikt voor hoge hagen.  

Wat is de beste tijd om haagconiferen te planten? 

De beste periode om haagconiferen te planten is wanneer de planten in rust zijn; van november t/m april. Ook voor coniferen geldt dat je ze niet plant als het vriest. 

Hoe plant ik een coniferenhaag? 

Voor een strakke haag adviseren wij eerst een lijn te spannen en daarna pas de sleuf te graven waarin je de coniferen gaat zetten. De sleuf moet 1,5 keer de breedte zijn van de potten of kluiten. Daarnaast moeten de planten op dezelfde diepte geplant worden als ze bij de kweker stonden. 
Je zet de planten allemaal in de sleuf en je vult de sleuf op met een mengsel van de uitgegraven grond en aanplantgrond voor hagen. De aanplantgrond bevat onder andere plantversterker wat zorgt voor sterkere wortels en een hogere weerstand van de planten.  
Zorg ervoor dat de coniferen allemaal netjes recht staan voordat je de grond aandrukt. Geef hierna ruim water en doe dit nog 2 à 3 maal per week de aankomende tijd. 

Hoeveel coniferen plant je op een meter? 

Gemiddeld plant je twee coniferen per meter, maar hier zitten wat subtiele verschillen in. Het ene soort conifeer groeit nu eenmaal breder uit dan het andere. Maar dit hebben we makkelijk voor je gemaakt! In ons online besteltraject kom je vanzelf onze rekentool tegen; deze rekent direct voor je uit hoeveel coniferen je per meter nodig hebt van de soort die je wilt gaan bestellen. 

Haagconiferen kopen – online of in ons tuincentrum 

Budgetplant is een haagplantenspecialist! Zelfs ver over onze landsgrenzen heen leveren wij onze haagplanten. Dit komt ten eerste door de kwaliteitsplanten; wij kopen in bij vaste kwekers waardoor wij zeker weten dat we kwaliteit in huis halen. Daarnaast is onze verzorging en verwerking heel efficiënt ingericht, wat de kosten laag houdt, wat resulteert in een lagere prijs voor jou! 
En of je nu via onze webshop bestelt of langskomt in ons 30.000m2 grote tuincentrum: je kunt de bezorging van jouw nieuwe haag met een gerust hart aan ons over laten. 
Tip van ons: bestel gelijk de aanplantgrond en coniferenmest mee! Dan geef je jouw haag de best denkbare start. 

Heb je nog vragen over haagconiferen? Wij staan voor je klaar met professioneel advies. Je kunt ons zowel bellen, mailen als chatten

  1. Blauwe Schijncipres 180-200cm
    Blauwe Schijncipres 180-200cm

    Chamaecyparis lawsoniana 'Collumnaris'

  2. Levensboom 'Brabant' 200-220 cm
    Levensboom 'Brabant' 200-220 cm

    Thuja occidentalis 'Brabant'

  3. Levensboom 'Smaragd' 100-120cm
    Levensboom 'Smaragd' 100-120cm

    Thuja occidentalis 'Smaragd'100-120 cm

  4. Leylandcipres
    Leylandcipres

    Cupressocyparis leylandii

  5. Leylandcipres
    Leylandcipres

    Cupressocyparis Leylandii

  6. Reuzenlevensboom 'Atrovirens' 140-160cm
    Reuzenlevensboom 'Atrovirens' 140-160cm

    Thuja plicata 'Atrovirens' 140-160 cm

  7. Reuzenlevensboom 'Atrovirens' 160-180 cm
    Reuzenlevensboom 'Atrovirens' 160-180 cm

    Thuja plicata 'Atrovirens' 160-180 cm

  8. Reuzenlevensboom 'Excelsa' 120-140 cm
    Reuzenlevensboom 'Excelsa' 120-140 cm

    Thuja plicata 'Excelsa' 120-140 cm

  9. Reuzenlevensboom 'Excelsa' 180-200cm
    Reuzenlevensboom 'Excelsa' 180-200cm

    Thuja plicata 'Excelsa'

  10. Venijnboom  'Hicksii' 80-100 cm
    Venijnboom 'Hicksii' 80-100 cm

    Taxus media 'Hicksii'

  11. Venijnboom 'Hillii' 60-80 cm
    Venijnboom 'Hillii' 60-80 cm

    Taxus media 'Hillii'

  12. Venijnboom 'Hillii' 80-100 cm
    Venijnboom 'Hillii' 80-100 cm

    Taxus media 'Hillii'

Pagina

Wanneer en hoe een coniferenhaag snoeien? 

Het snoeien van een coniferenhaag is helemaal niet ingewikkeld maar dit mag niet overgeslagen worden! Een coniferenhaag moet twee keer per jaar gesnoeid worden. Doe je dit (een keer) niet dan bestaat de kans dat er kale en bruine plekken ontstaan welke niet meer zullen herstellen. 
Maak er dus twee keer per jaar tijd voor: de eerste keer in mei of juni en de tweede keer in augustus of september. Snoei nooit op een zonovergoten dag, dan kunnen de net gesnoeide takken verbranden. Idealiter snoei je op een bewolkte dag, of anders in de avond. 
Het snoeien gaat het makkelijkste met een elektrische heggenschaar. Hiermee scheer je als het ware langs de haag. Probeer de haag aan de onderkant iets breder te houden ten opzichte van de bovenkant; zo vangt de hele haag het meeste licht.  
Snoei de coniferen niet zo ver terug dat je op het kale hout zit, want dan lopen ze niet meer uit. 

Hebben coniferen mest nodig? 

Tuinier je op bijvoorbeeld een arme zandgrond? Dan kunnen je coniferen wel wat extra’s gebruiken. Hiervoor is specifieke coniferen mest ontwikkeld. Deze organische voeding voedt de plant en verbetert de grond. Hierdoor krijgt jouw haag een betere weerstand. En door de extra toevoeging van magnesium en ijzer wordt je haag nog mooier groen en voorkom je bruine plekken. 
Deze voeding werkt 120 dagen, dus geef een keer vroeg in het voorjaar mest en nog een keer in de zomer.  

Waarom wordt een conifeer bruin? 

Het bruin worden van een conifeer kan verschillende oorzaken hebben. Allereerst een te drastische snoei. Daarom is het belangrijk om een snoeibeurt nooit over te slaan zodat je niet de neiging hebt deze de volgende keer “in te halen”. 
Een magnesiumgebrek kan ook de oorzaak zijn van bruine plekken in je coniferenhaag. Dit is gemakkelijk te verhelpen door je haag te bemesten. 
Als derde oorzaak kan er een schimmelinfectie in je haag zitten. Als dit het geval is dan kun je het beste het aangetaste gedeelte weg snoeien en het snoeiafval weg gooien. Maak daarna je snoeigereedschap schoon d.m.v. alcohol of een chlooroplossing om verspreiding van de schimmel te voorkomen. 

Coniferen haag kopen 

Bij Budgetplant ben je aan het juiste adres om kwalitatieve haagconiferen te kopen. Maak je keuze uit ons ruime assortiment en kom de bomen zelf ophalen – of laat ze bezorgen door onze eigen bezorgdienst.