Kersenboom

Kersenbomen 

Een kersenboom kleurt jouw tuin met zijn prachtige bloesem. Het is een fruitboom die heerlijke steenvruchten oplevert. Wij bieden je meerdere soorten kersenbomen aan. Je leest hier alles wat je moet weten over een kersenboom in eigen tuin! 

Kersenboom (Prunus avium) 

De kersenboom met zoete kersen wordt ook wel Prunus avium genoemd. Deze fruitboom blinkt uit in het voorjaar, dan komt hij vol kersenbloesem te staan! De boom kleurt je tuin wit of roze met zijn grote bloemen. In de maanden juni of juli verschijnen de vruchten. Maar je geniet niet alleen in het voorjaar van de boom; in het najaar zorgt hij met zijn oranje tot rode bladverkleuring voor een prachtig plaatje in jouw tuin.  

Standplaats kers 

De kersenboom gedijt goed op een standplaats in de volle zon. Als de boom een zonnig plekje heeft, verschijnen er meer vruchten aan de boom. Ze staan het liefste in een losse, voedingsrijke en licht zandige bodem. Om ervoor te zorgen dat er voldoende voedingsstoffen in de bodem zitten, kun je de grond in het voorjaar bewerken met een laag compost, of langzaam werkende meststof. Voor meer informatie over het bemesten lees je onze blog ‘Bemesting laat je planten groeien en bloeien’.  

Kersenboom kopen 

Om ervoor te zorgen dat er altijd een kersenboom is voor in jouw tuin, bieden we verschillende soorten aan zoals de Prunus avium 'Sunburst’. Ook hebben we verschillende groottes beschikbaar zoals een patio kersenboom, maar ook een kersenboom als struik of op halfstam. Een patio kersenboom heeft een enthoogte van tien tot vijftien centimeter. Het dwergboompje groeit uit tot ongeveer een tot anderhalve meter. Dit zorgt ervoor dat hij heel geschikt is om op een terras of balkon te plaatsen. Je kunt deze vorm van de kersenboom zelfs in een pot plaatsen.  
De kersenboom op halfstam heeft ook zijn voordelen! Deze vorm heeft een enthoogte van ongeveer 120 centimeter en kan uitgroeien tot een hoogte van zo’n vijf meter. Dit is een stuk korter dan de kersenboom op hoogstam en dat betekent dat je niet altijd een ladder nodig hebt voor de verzorging en oogst!  

Ben je op zoek naar meer informatie over fruitbomen op laagstam, halfstam of hoogstam? Lees dan onze blog ‘Fruit uit eigen tuin’ of neem contact op met onze groenspecialisten. Zij staan altijd voor je klaar op onze locatie in Venlo, maar ook via telefoon, mail of chat.  

  1. Kers 'Bigarreau Napoléon'
    Kers 'Bigarreau Napoléon'

    Prunus a. 'Bigarreau Napoléon'

  2. Kers 'Bigarreau Napoléon'
    Kers 'Bigarreau Napoléon'

    Prunus a. 'Bigarreau Napoléon'

  3. Kers 'Bigarreau Napoléon'
    Kers 'Bigarreau Napoléon'

    Prunus a. 'Bigarreau Napoléon'

  4. Kersenboom 'Regina'
    Kersenboom 'Regina'

    Süßkirsche 'Regina'

  5. Zelfbestuivende zoete Kers 'Sunburst'
    Zelfbestuivende zoete Kers 'Sunburst'

    Prunus avium 'Sunburst'

  6. Zoete patio Kersenboom 'Sunburst'
    Zoete patio Kersenboom 'Sunburst'

    Prunus avium 'Sunburst'

Kersenboom planten 

Deze boom heeft niet alleen een zonnige standplaats nodig. Afhankelijk van welke soort kersenboom je gaat planten, heeft hij ook veel ruimte nodig. Laat bij het planten genoeg ruimte tussen de boom en andere planten en bomen.  
De beste periode om jouw kersenboom te planten is het najaar. Maak voor het planten een gat dat twee keer zo groot is als de wortelkluit. Plaats het boompje in het gat en meng de uitgegraven grond met potgrond. Vul het gat met het grondmengsel, druk het goed aan en geef de kersenboom veel water.  
Planten en bomen hebben af en toe een beetje begeleiding nodig. Plaats daarom een plantensteun naast de boomp, zodat hij ook bij flinke wind recht blijft staan.  

Kersenboom snoeien 

Een kersenboom moet gesnoeid worden, maar doe dit niet te vaak. Je kunt hem het beste net na de oogst snoeien. Kort hierbij de middelste tak en nog drie tot vier scheuten met ongeveer een derde in. Houd de middelste tak ongeveer 20 centimeter langer dan de zijscheuten.  
Je hoeft je geen zorgen te maken als er veel rood of bruinachtige blaadjes aan de takken komen na het snoeien. Deze bladeren heten waterloten en ze worden geproduceerd voor het herstel van het bladoppervlak. Waterloten groeien snel recht omhoog, daar kun je ze gemakkelijk aan herkennen. Je kunt deze in juli of augustus weghalen met een schone snoeischaar.