Schermvorm

De schermhortensia’s – of teller hortensia’s – zijn de hortensia’s waarbij er een krans van bloemen rondom de knopjes staat. Deze hortensia’s maken geen bol, maar vormen een plat scherm welke ook na de bloei nog blijft. Met een beetje rijp of sneeuw erop is dit ook in de winter een schitterend gezicht! 

Schermhortensia soorten 

Teller hortensia’s zijn er in vele kleuren waaronder het zo geliefde blauw. Blaumeise is zo’n blauwbloeiende soort, net als Teller Blue. Lanarth White is een mooie witte variant en Teller Roze… Die is roze! Als je op zoek bent naar een mooie hortensia maar je wilt toch net even iets anders, dan is de schermhortensia echt een topper. 

Schermhortensia standplaats 

Net als de andere hortensia-soorten staat ook de schermhortensia het liefste in de halfschaduw of zon. Teveel schaduw zorgt er voor dat de plant minder bloemen geeft. 

Teller hortensia planten 

Het goed planten van een hortensia is misschien even een klusje, maar je geeft daarmee de plant wel de beste start; je zult beloond worden met een lading aan bloemen! 
De beste tijd voor aanplant is tussen maart en oktober. Je maakt hiervoor een plantgat wat twee keer groter is dan de pot waarin de plant nu staat. Ook onder in het plantgat maak je de grond goed los.  
Alhoewel hortensia’s het meer dan prima doen op goede tuingrond, kun je een extra stimulans geven door aanplantgrond voor zuurminnende planten of compost in het plantgat te doen. Dit meng je met de uitgegraven grond, hiermee kun je straks ook het plantgat verder opvullen. 
Dompel de kluit van de plant even onder water in een emmer totdat de luchtbelletjes verdwenen zijn en zet de plant op dezelfde diepte zoals hij in de pot stond in het plantgat. Vul het plantgat verder op en druk het geheel stevig aan. Hierna geef je nog een flinke slok water.  

De bloeitijd van schermhortensia’s 

Met wat subtiele verschillen per soort bloeit een schermhortensia tussen juli en september. Laat na de bloei de uitbloeide bloemen zitten voor een mooi winter-silhouette. 

Schermhortensia’s snoeien 

Een schermhortensia bloeit op de takken die het vorige jaar gevormd zijn. Misschien denk je dan: dan kan ik dus beter niet snoeien! Maar nee; snoeien is altijd goed voor het onderhoud van een plant. Sla je snoeibeurten over dan wordt de plant in de loop van de tijd niet mooi meer en neemt het aantal bloemen af. 
De truc om dit toch goed te onderhouden is om ieder voorjaar één-derde van het totaal aantal takken tot op de grond toe af te knippen. Dat zorgt er dus voor dat jouw schermhortensia ieder jaar op de overige 70% van de takken wel bloeit. 

Schermhortensia’s kopen 

Ons aanbod schermhortensia’s is zo divers; ook voor jou zit er een mooi soort tussen. En wist je dat je bij Budgetplant teller hortensia’s wel 10-30% voordelig kunt kopen dan elders? En daarbij leveren we alleen planten van topkwaliteit!  
Bestel je online? Maak je dan geen zorgen over de aflevering: onze eigen bezorgdienst komt de hortensia’s netjes bij je brengen. Misschien is het handig om gelijk de aanplantgrond of compost mee te bestellen? Dat scheelt jou weer! 

Heb je vragen over schermhortensia’s of hortensia’s in het algemeen? Onze groenspecialisten staan voor je klaar. Je kunt ons zowel bellen als mailen of met ons chatten. 

Er zijn geen producten gevonden

Schermhortensia verzorging 

Een hortensia is best een makkelijke plant. Voldoende water is wel van belang maar de plant stelt geen bijzondere eisen qua grond. Wat wel aan te raden is, is om je hortensia’s jaarlijks bij te mesten. Dat houdt het blad mooi groen en de bloei optimaal! Hiervoor is speciale hortensiamest verkrijgbaar, wat heel makkelijk in gebruik is.  

Schermhortensia verplaatsen 

Staat je schermhortensia niet meer op een plek waar voldoende ruimte is? Het verplaatsen van een hortensia kan goed, mits je de kluit probeert zo intact mogelijk te houden. Tip: maak eerst het nieuwe plantgat helemaal klaar zodat de plant zo kort mogelijk uit de grond is. 

Is een schermhortensia wintergroen? 

Helaas, er zijn nog geen wintergroene schermhortensia’s verkrijgbaar. De plant laat zijn blad juist vallen om een rustperiode te hebben. Al die bloemen kosten wel veel energie! 

Kan een schermhortensia ook in een pot? 

Jazeker! Zorg er wel voor dat de pot groot genoeg is. Je wilt niet dat de plant uiteindelijk omvalt omdat de pot te klein is. En natuurlijk is het ook voor de groei van de plant beter om in een grotere pot te staan.  
Planten in een pot zijn wel meer afhankelijk van jou voor water en voedingsstoffen. Een hortensia in pot heeft dan ook vaker water nodig dan een hortensia in de volle grond. En ook het bijmesten is voor een plant in een pot belangrijker dan voor een plant in de volle grond. 

Schermhortensia bloeit niet 

Ai, dat is vervelend… Heb je wellicht te veel gesnoeid? Een schermhortensia maakt zijn bloemen aan op de takken die vorig jaar gegroeid zijn. Als je die terug hebt gesnoeid zul je dit jaar geen bloemen zien. 
Heb je wel goed gesnoeid? Dan kan het zijn dat de hortensia te veel in de schaduw staat. Verplaats de plant en geef hem even de tijd om te wennen aan de nieuwe plek.