Ilex / Hulst

Hulst (Ilex) 

Of je tuin nu strak of landelijk is; hulst past in iedere tuin. Het glanzende, stekelige groene blad is al mooi, maar als er dan ook nog eens rode bessen in komen is het helemaal een schitterende verschijning! Toe te passen in veel verschillende vormen: als haag, solitair of als bolvorm. 

Welke soorten hulst zijn er? 

Als eerste is er de scherpe hulst (Ilex aquifolium); deze planten kunnen wel 6 meter hoog worden en zijn heel goed geschikt voor het maken van hoge hagen.  
Dan zijn er veel verschillende varianten binnen de Ilex meservaea soort. Dit zijn de planten met kleiner blad welke wat geraffineerder over komt dan het blad van de scherpe hulst. Deze soorten worden ook wat minder groot dan de scherpe hulst. 
Als laatste de Ilex crenata, de Japanse hulst. Inmiddels kennen veel mensen deze soort als de vervanger van de buxus. Deze soort heeft als enige geen stekelig blad. 

Hulst als haag 

Hulst heeft een compacte en dichte groeiwijze; dat zijn twee favoriete kenmerken van een goede haagplant. Daarnaast is hulst groenblijvend en winterhard, dus ook in de winter is privacy in je tuin gegarandeerd! 
Wat ook meewerkt voor de hulst als haagplant zijn juist die stekels. Ongenode gasten zijn niet dol op deze prikkende struiken. 
Budgetplant levert hulst als losse planten – waarmee je zelf een haag kunt planten – maar ook als kant en klaar haag. Hulst groeit relatief langzaam, een kant en klaar haag is de ideale oplossing als je direct resultaat wilt hebben. 

Japanse hulst (Ilex crenata): de vervanger voor buxus 

Sinds de buxusmot huishoudt in onze tuinen wordt de buxus vaak vervangen voor de Japanse hulst, de Ilex crenata. De Japanse hulst lijkt met het kleine blad heel veel op buxus. Deze hulstsoort heeft geen stekels, is niet vatbaar voor de buxusmot maar is wel net zo wintergroen als buxus. Ook kun je hem, net zoals buxus, in mooie vormen knippen. 
Japanse hulst groeit snel – zo’n 20 tot 35 cm per jaar – en is daarom geschikt voor lage maar ook hoge hagen. Uiteindelijk kan de Japanse hulst 2 meter hoog worden. 

Hoe en waar plant je hulst? 

Hulst is een heel makkelijke tuinplant. Een plekje in de zon of juist in de schaduw? Hulst heeft het wat dat betreft overal naar zijn zin. En ook qua grond stelt hulst niet veel eisen: niet te nat en niet te droog.  
Als je hulst gaat planten, kun je het beste wel rekening houden met het volgende: hulst heeft een hekel aan verhuizen en heeft de ruimte nodig. Dus kies de plaats voor je hulst goed uit; hij staat daar nog heel lang! 
Het beste moment om hulst te planten is in de winter of in het vroege voorjaar. Plant je hulst niet tijdens vorst, dan slaan ze minder goed aan. 

Plant je hulst speciaal voor de mooie bessen? 

In de late herfst tot halverwege de winter kunnen er mooie bessen groeien aan de vrouwelijke planten. Maar daarvoor is wel kruisbestuiving nodig met een mannelijke plant. Bij veel van de varianten die wij verkopen staat erbij of dit een mannelijke of vrouwelijke variant is.  
Naast dat de bessen een mooie kleur hebben in de winter, zijn ook vogels er gek op! 

Hulst snoeien 

Als je hulst als losse plant hebt staan, bijvoorbeeld in de border, dan hoef je deze in principe niet te snoeien. Maar als je hulst als haag hebt staan, zowel de grotere soorten als de buxus look-alike, kun je deze het beste twee keer per jaar snoeien. Dit doe je zowel in mei als in september.  
Hulst verdraagt snoei heel goed, zelfs als je de plant terug zou snoeien tot op het kale hout zal hij weer gaan uitlopen. Je kunt het dus niet fout doen! 

Hulstplanten koop je voordelig bij Budgetplant 

Wij, als haagplantenspecialist, kopen onze hulstplanten direct bij vaste kwekers in zonder tussenkomst van een groothandel. Dit zorgt ervoor dat wij kwaliteitsplanten kunnen leveren tegen budgetprijzen. En dat scheelt al vaak zo 10% tot 30%! 
Of je jouw hulst nu geleverd wilt hebben met kluit, in pot of als kant en klaar haag: ons bestelproces online hebben we zo makkelijk mogelijk voor je gemaakt. Kies de hoogte van de planten die je graag wilt en als je een haag wilt gaan aanplanten rekent onze rekentool direct voor je uit hoeveel planten je nodig zult hebben.  
Kies vervolgens uit het thuis laten bezorgen van je bestelling of het zelf afhalen in ons tuincentrum in Venlo. Wij zullen ervoor zorgen dat je bestelling op het afgesproken moment klaar staat! 

En mocht je nog vragen hebben over hulst? Wij beantwoorden deze professioneel via telefoon, mail of chat.   

Er zijn geen producten gevonden