Bottelroos

Bottelroos 

Bottelrozen, ook bekend als rozenbottels of rimpelrozen, zijn schitterende planten die zowel solitair en als haag aangeplant kunnen worden. Iedereen herkent de zoete geur van de bloemen wel en ook de vruchten, de bottels. Maar wist je dat je van rozenbottels ook een haag kunt vormen? 

De rozenbottel als haag 

Er zijn meerdere soorten rozenbottels, waarvan de Rosa rugosa het meest als natuurlijke haag wordt aangeplant. De rozenbottels zijn wel winterhard maar niet wintergroen, dus om de privacy te verhogen in je tuin zijn deze planten wat minder geschikt. Wat ze wel heel goed doen is het buitenhouden van ongenode gasten: het is geen pretje om door de struik met doornen heen te moeten lopen. Om die reden worden rozenbottels ook weleens onder een raam aangeplant. 
Wil je weten hoeveel planten je nodig hebt om jouw haag te vormen? Zodra je gaat bestellen kom je onze rekentool tegen. Hierin geef je aan hoeveel meter jouw haag gaat worden en er wordt direct voor je berekend hoeveel planten je dan nodig hebt. 

Standplaats en bemesten rozenbottel 

De meeste bloeiende planten staan graag in de zon en daarop is de bottelroos geen uitzondering: een plaats in de zon of halfschaduw is ideaal. En woon je aan de kust? Een rozenbottel kan heel goed tegen de zeewind!  
Qua grondsoort stelt de Rosa geen eisen, alleen heeft deze plant een hekel aan natte voeten.  
Al die bloemen en bottels produceren kosten de plant veel energie. We raden je dan ook aan om twee keer per jaar je rozenbottelhaag te bemesten met rozen mest. De bloemen krijgen hierdoor een intensere kleur en de plant krijgt meer weerstand waardoor je haag beter bestand is tegen ziektes. 
Tip! Als je steeds de uitgebloeide bloemen verwijdert, stimuleer je daarmee ook meer bloei. 

Rozenbottel planten 

Het is mogelijk om het jaarrond rozenbottels aan te planten (mits er geen vorst is) maar de beste periode is het najaar. Maak het plantgat groot genoeg: als je een rozenbottel vanuit een pot in de volle grond zet, dan maak je het plantgat 1,5 maal groter dan de pot groot is. Als je de rozenbottel aanplant als wortelgoed, dan maak je het plantgat dusdanig groot zodat je de wortels niet hoeft te buigen. Je plant de rozenbottels op dezelfde diepte zoals ze bij de kweker stonden. Bij wortelgoed kun je dit zien aan de hand van de verkleuring op de stam. 
Zet de rozenbottel in het plantgat, vul het gat verder op en druk het geheel stevig aan. Geef hierna ruimschoots water. 

Voordelig rozenbottel kopen 

Jaren geleden zijn wij begonnen als haagplantenspecialist. Wij weten als geen ander waar haagplanten aan moeten voldoen en we hebben dan ook een netwerk opgebouwd van kwekers van wie wij weten dat ze rozenbottels van hoge kwaliteit leveren. Daarnaast hebben wij onze verzorging en verwerking heel efficiënt ingericht wat de kosten laag houdt. En daar profiteer jij van! Bij Budgetplant kun je dus voordelig een kwalitatief goede rozenbottel haag kopen. 

Heb je vragen over bottelrozen, of over haagplanten in het algemeen? Onze groenspecialisten geven hier graag antwoord op. Je kunt ons bereiken via telefoon, mail en chat

Bottelroos snoeien 

Een rozenbottelhaag heeft de ruimte nodig, houd hier rekening mee bij de aankoop en met het aanplanten. Met een rozenbottel maak je geen strakke, moderne haag, maar meer een haag met een natuurlijke uitstraling. Je laat als het ware de plant de ruimte innemen zonder deze daarin te beperken. Maar als je hem echt te hoog of te breed vindt worden, dan kun je de takken in maart snoeien tot op de helft van hun lengte. In datzelfde jaar zul je wel minder bloemen en bottels aan de haag krijgen, maar dat komt het volgende jaar weer goed. 

Is een rozenbottel giftig? 

Rozenbottels zijn niet giftig, sterke nog: er wordt onder andere jam gemaakt van de vruchten!