Stekelnootje

Stekelnootje 

Klein maar fijn gaat zeker op voor het stekelnootje. Het plantje zelf is klein, met minuscule blaadjes, de bloemetjes zijn ook klein, maar na de bloei is deze bodembedekker een attractie op zich: dan verschijnen de stekelige bolletjes. Als ware het een soort mini-kastanjes inclusief de bolster. 

Stekelnootje als bodembedekker 

Het stekelnootje (Acaena) wordt meestal als bodembedekker aangeplant. Je zou het zelfs als alternatief voor gras kunnen gebruiken, mits dit niet veel belopen wordt. Ook tussen bestrating wordt dit plantje veel toegepast. 
Planten met heel kleine blaadjes zijn vaak planten die houden van veel zon. Dat geldt ook voor het stekelnootje. Een droge plek in de zon is ideaal, veel vocht is zelfs funest voor dit plantje. 

Acaena microphylla en Acaena buchananii 

De twee meest verkochte soorten van het stekelnootje zijn de Acaena microphylla en de Acaena buchananii. Het grootste verschil tussen deze soorten is de kleur van het blad. De buchananii-soort heeft grijsgroenblad, terwijl de microphylla-soort meer blauwgroen blad heeft. Een uitzondering hierop is de Acaena microphylla ‘Kupferteppich’, deze heeft roestbruin blad en wordt daardoor ook wel kopertapijt genoemd. 

Het stekelnootje verhoogt de biodiversiteit van je tuin! 

De Acaena is een waardplant voor verschillende insecten, vlinders en bijen. Dus ook als je je bewust bent van de biodiversiteit in je tuin is het een aanrader om het stekelnootje aan te planten.  

Is het stekelnootje winterhard? 

Het stekelnootje is zowel winterhard als wintergroen als het plantje op de goede plek geplant staat: in de zon op droge grond. Een te natte grond kan ervoor zorgen dat de Acaena de winter niet overleeft. 

Wanneer kun je het stekelnootje planten? 

De beste periode om het stekelnootje te planten is in het voorjaar of najaar. De grond moet wel goed gedraineerd zijn, als je hieraan twijfelt kun je zand toevoegen onder en in het plantgat.  

Stekelnootje kopen 

Je vindt verschillende soorten stekelnootjes in ons assortiment. Wij kopen onze planten altijd in bij vaste kwekers van wie wij weten dat ze topkwaliteit leveren. Daarnaast hebben wij onze inkoop grootschalig georganiseerd en onze verwerking en verzorging efficiënt ingericht. Dit alles zorgt ervoor dat je bij Budgetplant voordelig stekelnootjes kunt kopen van topkwaliteit! 
En dan heb je ook nog de keuze uit online bestellen of ons tuincentrum te bezoeken. Als je online bestelt wordt je bestelling door onze eigen bezorgdienst geleverd. Maar als je langs komt in ons tuincentrum in Venlo zul je je ogen uitkijken! Kilometers aan groen zul je zien, echt een lust voor het oog! 

Heb je vragen over ons tuincentrum, of over stekelnootjes? Je kunt deze stellen via de telefoon, mail of chat: onze groenspecialisten staan voor je klaar! 

Plantcombinaties met het stekelnootje 

Eigenlijk is het stekelnootje best een bijzondere plant: er zijn er niet veel die zowel veel zon als droogte kunnen verdragen. Het kan dus soms een uitdaging zijn om het stekelnootje te combineren met andere planten. Vaak wordt het stekelnootje aangeplant op plekken waar voorjaarsbollen staan. Als de bollen dan uitgebloeid zijn blijft er geen kale plek over, maar vult het stekelnootje dit mooi op. 
Lavendel en duizendblad zijn planten die ook graag in de zon staan en wat droogte kunnen hebben. Welke combinatie ga jij maken? 

Snoeien van het stekelnootje 

Bij zo’n klein plantje zou je wellicht denken dat snoeien niet van toepassing is. Maar dit gaat niet op in dit geval. Als je de Acaena snoeit (na de bloeiperiode) geef je de plant een boost waardoor er nieuwe takjes aangemaakt gaan worden. Zo vernieuw je als het ware je bodembedekkende tapijt.  

Woekert het stekelnootje? 

Als het stekelnootje op de meest ideale plek staat, kunnen de plantjes gaan woekeren. Dit is alleen niet storend: de plantjes wortelen ondiep en je kunt een teveel aan plantjes dan ook makkelijk weghalen.  
Het omgekeerde is ook makkelijk: als je je plantjes wilt vermeerderen kun je ze gemakkelijk uit de grond halen, delen en de verschillende delen weer terug planten.