Clematis

De mooiste Clematissen 

Wil je meer kleur in je tuin maar heb je maar weinig ruimte? Dan is een Clematis een heel goed idee. Hiermee tover je snel hekken, muren of die oude boomstam om in een bloeiend mini-paradijs. Of plant een Clematis in een grote pot! 

Clematis soorten 

Er is een enorm groot aanbod in Clematissen (bosrank), niet alleen in kleur of bloemvorm, maar ook qua bloeiperiode. Als je meerdere Clematissen aan zou willen planten, dan kun je bijna jaarrond kleur in je tuin krijgen. Mits je dit slim kiest.  
Wij geven je een overzicht van de verschillende soorten, ingedeeld op bloeiperiode: 

Clematis cirrhosa 

Van deze soort zijn er verschillende varianten met over het algemeen crèmekleurige bloemen. Niet alleen de bloeitijd is bijzonder – van november tot en met februari – deze soort is groenblijvend! 

Clematis armandii 

De Clematis armandii bloeit in maart en april. Een extra bonus is dat deze soort geurt! 

Clematis alpina 

Werkelijk schitterende kleuren kun je vinden in deze soort. Clematis alpina bloeit in april en mei. 

Clematis montana 

Als je een snelgroeiende Clematis montana plant in de volle zon dan overlaadt hij je met bloemen in mei en juni. 

Clematis viticella 

De volgende Clematis-soort, Clematis viticella, groeit snel en bloeit van juli tot september. Dit is eventueel ook een goed soort om in een grote pot te planten. 

Clematis texensis en Clematis tangutica 

Nog een soort die goed in een grote pot aan te planten is: Clematis texensis. Deze bloeit misschien wel het langste: van half juli tot oktober. Clematis tangutica bloeit in dezelfde periode, maar geeft nog een bonus na de bloei in de vorm van pluizige zaadhoofden. 

Tip! Combineer Clematissen! 

Waarom zou je maar één Clematis planten als je er ook twee bij elkaar zou kunnen zetten? Als er je er twee kiest uit verschillende bloeiperioden dan heb je een half jaar kleur! Voor welke combinatie ga jij?  

Wanneer kun je Clematis planten? 

De beste periode om Clematis te planten is vanaf het voorjaar tot aan het einde van de herfst. Een Clematis start niet graag in een koude grond; dan slaat hij slecht aan.  
Bereid het plantgat goed voor zodat je Clematis een goede basis heeft. Er geldt voor de Clematissen één belangrijke uitzondering: je plant hem altijd dieper (zo’n 10 centimeter) dan dat hij in de pot stond. Maak het plantgat dus dieper dan je gewend bent en maak ook de aarde onder in het plantgat goed los zodat de plant makkelijk kan gaan wortelen. Vervolgens zet je de plant erin en vul je het gat verder op met goede grond, zoals bijvoorbeeld aanplantgrond voor tuinplanten. Druk het geheel goed aan en geef flink water. 
Wees voorzichtig met het loshalen van de verschillende ranken. Deze laat je niet op een kluitje zitten maar verspreid je na het planten over de schutting of muur. Hiervoor zijn verschillende bindmaterialen en plantensteunen verkrijgbaar.    

Clematis kopen 

Wij bieden een breed assortiment Clematissen aan; voor ieder wat wils én voor ieder budget! Doordat wij inkopen bij vaste kwekers – van wie wij weten dat ze kwaliteit leveren – en daarnaast ons inkooptraject en de verzorging van de planten heel efficiënt in hebben gericht, kunnen wij topkwaliteit Clematissen leveren tegen heel voordelige prijzen. Doe hier je voordeel mee! 
Koop je online? Dan levert onze eigen bezorgdienst jouw bestelling netjes bij je af. Tip: bestel gelijk de juiste aarde mee! 
 
Heb je nog vragen? Onderaan deze pagina staat nog meer informatie over Clematissen. Maar mocht je het antwoord op jouw vraag niet kunnen vinden, dan staan onze groenspecialisten voor je klaar met professioneel advies. Je kunt ons bellen of mailen, maar ook met ons chatten. 

Er zijn geen producten gevonden

Wanneer kun je Clematis snoeien? 

Een Clematis snoei je aan de hand van de bloeiperiode. We zullen dit hier voor je toelichten: 

Bloeiperiode januari – mei 

Bloeit jouw Clematis tussen januari en mei dan snoei je de plant alleen als het een te grote wirwar aan het worden is. Dit doe je dan na de bloei waarbij je de te lang geworden ranken inkort. 

Bloeiperiode mei – juli 

Deze vroegbloeiende Clematissen worden in maart gesnoeid waarbij je de ranken terugsnoeit tot op de grote knoppen. 

Bloeiperiode juli – oktober 

Dit zijn de zogenoemde laatbloeiende Clematissen. Deze snoei je in februari of maart volledig terug tot op 30-45cm boven de grond, vlak boven een paar grote knoppen. 

Standplaats Clematis 

Iedere plant doet het op zijn best als de omstandigheden ideaal zijn. Dat begint met de juiste plaats te kiezen voor je Clematis. De Nederlandse naam voor Clematis is bosrank en dat is niet voor niets. Er is een inheemse soort, Clematis vitalba, die nog voorkomt in heel Europa. Deze soort zoekt met zijn wortels de schaduw op van grotere planten en bomen en klimt vervolgens naar boven voor meer licht. Dit is precies de ideale standplaats voor een Clematis in jouw tuin: schaduw bij de wortels en voldoende licht en zon bij de bloemen. Er wordt dan ook vaak gekozen voor een plaats in de zon waarbij er een lagere plant voor de Clematis wordt geplant om de schaduw te geven aan de onderkant.  

Clematis in pot 

Er zijn ook verschillende Clematis-soorten die geschikt zijn om in een grote pot te planten. Een Clematis heeft wel hulp nodig bij het klimmen in de vorm van gaas of een piramide van bamboestokken.  

Welke Clematis bloeit het langst? 

Hierboven heb je kunnen lezen hoe lang de verschillende soorten kunnen bloeien. Ga je voor één soort, of zet je er twee bij elkaar voor een extra lange gezamenlijke bloeiperiode? Ga je voor twee contrasterende kleuren of kies je juist twee kleuren die dicht bij elkaar liggen? De keuze is aan jou!