Appelboom

De bekendste fruitboom is de appelboom. Appelbomen zijn er in vele soorten en maten, waardoor er voor iedere tuin een geschikte appelboom is. In de lente kun je genieten van de mooi bloesem aan de boom en in het najaar van je eigen appels van de boom.

Welke soorten appelbomen zijn er?

Bij een appelboom wordt, net zoals bij andere fruitbomen, onderscheid gemaakt tussen laagstam, halfstam en hoogstam bomen. De naam verraadt het al, maar het verschil tussen deze varianten zit hem in de lengte van de stam. Een laagstam appelboom heeft een stam van ongeveer 50 centimeter, bij een halfstam appelboom is dit ongeveer 60 centimeter en bij een hoogstam appelboom 180 centimeter. Bij Budgetplant vind je appelbomen als struik (vergelijkbaar met laagstam), halfstam appelboom, patio of in leivorm. Bij iedere appelboom vind je in welke kweekwijze je de boom bij ons kunt bestellen.

Naast deze kweekwijzes zijn er ook nog diverse rassen te onderscheiden. Wij ons in het assortiment vind je onder andere de bekende Elstar appelboom, de Golden Delicious, de Jonagold en de James Grieve appelboom.

Hoe moet je een appelboom planten?

Voordat je kunt starten met het planten van een appelboom is het kiezen van een goede plek in de tuin. De boom kun je het beste planten om een halfschaduw tot zonnige plek waar voldoende beschutting is. Als je een mooie plek hebt gekozen, kun je de appelboom gaan planten. Het beste moment om dit te doen is tussen november en maart.

 1. Start met het graven van een gat in de grond. Graaf het gat iets dieper dan de pot waarin de boom staat, dit zorgt voor een betere doorluchting.
 2. Om te zorgen dat de boom goed kan wortelen, maak je de grond die rondom het gat bevindt los.
 3. Maak de kluit van de appelboom goed nat.
 4. Haal de wortels van de kluit los, dit zorgt voor een betere groei.
 5. Plaats de boom in het gat.
  Bij een halfstam of hoogstam appelboom gebruik je 1 à 2 boompalen. Dit is bij een laagstam appelboom of struik niet nodig.
 6. Maak het gat dicht en vul het gat verder met potgrond. Vervolgens stap je deze grond aan.
 7. Tijdens en na het planten is het belangrijk om de appelboom goed water te geven. Om goed te kunnen aanslaan heeft een appelboom namelijk veel water nodig.

Na het planten is het belangrijk dat de appelboom gaat groeien. Hierbij is het snoeien van de appelboom ook belangrijk. Dit dient tweemaal per jaar te gebeuren, zowel in februari als juni.

Wil je graag een appelboom kopen? Plaats dan eenvoudig online een bestelling. Heb je vragen, neem contact met ons op.

 1. Malus d. 'Elstar'
  Malus d. 'Elstar'

 2. Malus d. 'Gala'
  Malus d. 'Gala'

 3. Malus d. 'Gravenstein
  Malus d. 'Gravenstein

 4. Malus d. 'Jonagold'
  Malus d. 'Jonagold'

 5. Malus d. 'Rode Boskoop'
  Malus d. 'Rode Boskoop'

 6. Malus d. 'Rode Boskoop'
  Malus d. 'Rode Boskoop'

 7. Malus d. 'Rode Boskoop'
  Malus d. 'Rode Boskoop'

 8. Malus d. 'Summerred'
  Malus d. 'Summerred'