Klimop

Ben je op zoek naar een snelgroeiende, wintergroene klimplant? Dan is de klimop een heel goede keuze. Of je de plant nu tegen een muur of boom aan wilt zetten of langs een frame wilt laten klimmen: klimmen doet hij als de beste! 

De juiste plek voor de klimop

Klimop (Hedera) is één van de makkelijkste tuinplanten. Eigenlijk heeft deze plant helemaal geen specifieke eisen. Een klimop doet het nagenoeg op iedere plek goed.  
Kies je voor een volledig groene variant, zoals de Ierse klimop (Hedera helix ‘Hibernica’) dan kun je deze zowel in de zon als schaduw planten. Ga je voor een bonte soort, zoals de klimop glacier (Hedera helix ‘Glacier’) dan heeft de plant wat meer zon nodig en kun je deze het beste niet in de volledige schaduw plaatsen. 
Qua grondsoort heeft de klimop geen eisen; of je nu op een zandgrond of kleigrond tuiniert, de klimop heeft het er naar zijn zin. 

Wanneer kun je de klimop het beste planten? 

Ook de beste planttijd voor klimop maakt niet heel veel uit. Klimop plant je niet als er vorst in de grond zit, maar dit geldt eigenlijk voor alle planten. De meest ideale start maakt de klimop als je hem in het voorjaar plant. Doordat de grond dan langzaamaan wat warmer wordt, groeien de wortels sneller.  
Overigens kan het gebeuren dat de groei in de eerste twee jaar iets tegenvalt. Als je bijvoorbeeld een frame of rek vol wilt laten groeien met klimop, zul je zien dat deze in het derde jaar goed gevuld zal zijn. 

Wanneer krijgt de klimop bloemen? 

Op muren en tegen bomen aan zie je nog wel eens grote klimopplanten die in het najaar bloemen krijgen. En deze bloemen veranderen in het vroege voorjaar in bessen. Er wordt ons vaak gevraagd naar een klimop met bessen, maar dit is niet iets wat je in een tuincentrum aan zult treffen. Een klimop krijgt namelijk pas bloemen en bessen als deze is uitgegroeid.  
Over het algemeen snoeit iedereen zijn klimop regelmatig. Hierdoor stimuleer je juist de groei en raakt de plant dus nooit uitgegroeid. Waardoor er dus geen bloemen en bessen aan je klimop zullen komen.  

Klimop planten kopen 

Wist je dat ook onze klimopplanten wel 10% tot 30% goedkoper zijn? Doordat wij werken met vaste leveranciers en een heel efficiënte verwerking en verzorging hebben, kunnen wij je kwaliteits klimopplanten tegen budgetprijzen leveren. En deze zijn zowel online als in ons tuincentrum in Venlo te koop.   

  1. Bontbladige klimop 'Goldheart'
    Bontbladige klimop 'Goldheart'

    Hedera helix Goldheart

  2. Grootbladige klimop
    Grootbladige klimop

    Hedera hibernica

  3. Ierse Klimop
    Ierse Klimop

    Hedera helix 'Hibernica'

  4. Ierse Klimop 180-200 cm
    Ierse Klimop 180-200 cm

    Hedera helix 'Hibernica'

  5. Kaukasische Klimop
    Kaukasische Klimop

    Hedera colchica Dentata Variegata

  6. Kleinbladige klimop
    Kleinbladige klimop

    Hedera helix

  7. Kleinbladige klimop 'Saggitifolia'
    Kleinbladige klimop 'Saggitifolia'

    Hedera Sagittifolia

  8. Klimop 'Gloire de Marengo'
    Klimop 'Gloire de Marengo'

    Hedera algeriensis Gloire de Maren

  9. Klimop Bontbladig
    Klimop Bontbladig

    Hedera helix bontbladig

Is klimop giftig? 

Het blad – en de bessen – zijn giftig, maar alleen als ze gegeten worden. Je kunt de plant met een gerust hart snoeien zonder dat je bijvoorbeeld handschoenen aantrekt. Ook geeft het zeker niet als je hond aan de plant snuffelt. Alleen kan er beter niet van gegeten worden. Gaat je hond graag met de takken aan de haal als je aan het snoeien bent? Of heb je een loslopend konijn? Om eventuele problemen te voorkomen houd je je huisdieren even uit de buurt tijdens het snoeien. 

Is klimop schadelijk voor muren of bomen? 

Is dit nu een feit of fabel? Wij helpen je hier graag mee. Klimop is alleen schadelijk voor het metselwerk van heel oude muren.  Voor de nieuwe(re) muren is klimop juist fijn, want het houdt de muur droog en zorgt zelfs voor wat extra isolatie! 
Als je een klimop tegen een boom aan wilt planten is dat niet schadelijk voor de boom. De klimop zorgt via zijn eigen wortels voor zijn eigen voedingsstoffen en leeft niet – als een parasiet – van de boom. Het is alleen een ander soort rek of frame voor de klimop. 

Klimop en de biodiversiteit in je tuin 

Het planten van klimop in je tuin draagt bij aan de biodiversiteit. Zo zijn vogels dol op de bessen van de klimop – gek genoeg zijn de bessen voor vogels dan weer niet giftig. Daarnaast biedt de klimop een schuilplaats in de winter voor insecten, vogels en zelfs vleermuizen. En in het voorjaar wordt er nog weleens een vogelnestje in gebouwd!  
En, als je bloemen krijgt in je klimop, maak je ook de vlinders blij: de klimop bloeit in een periode dat er niet veel bloemen meer zijn, dus kunnen vlinders nog voor de winter een extra maaltje nectar binnen krijgen. 

Klimop planten koop je – online of in het tuincentrum – bij Budgetplant 

Het is duidelijk: klimop is een aanwinst in je tuin! Maar welke nu te kiezen? Ga je voor de meeste toegepaste Ierse klimop? Of kies je een bonte variant? Met groot of klein blad? 
Misschien is de mooiste klimop de klimop Sulphur Heart: de kleur van het blad kleurt van geel naar mooi donkergroen. Een aanrader! 
Ben je er uit welke soort je aan wilt planten? Dan bestel je deze gemakkelijk en snel in onze webshop. Mocht je niet weten hoeveel planten je nodig hebt, dan kun je gebruik maken van onze rekentool. Deze kom je vanzelf tegen in het bestelproces en rekent voor je uit hoeveel klimop planten je het beste kunt bestellen. 
Nadat je besteld hebt kun je kiezen uit de planten thuis laten bezorgen óf zelf ophalen in ons tuincentrum in Venlo. En uiteraard kun je ook zonder te bestellen terecht in ons tuincentrum! 

Heb je nog vragen over het bestelproces of over klimop? Wij staan voor je klaar met professioneel advies via de telefoon, mail of chat!