Lariks

Lariks

De lariks is wel heel bijzonder: een bladverliezende naaldboom! De zachte naalden verkleuren in de loop van het jaar van blauwgroen naar donkergroen en in de herfst worden deze goudgeel. Daar waar veel haagplanten jaarrond hetzelfde er uitzien geldt dat zeker niet voor de lariks: ieder seizoen zie je op een andere manier terug in je haag.

Soorten lariks (Larix)

De lariks (Larix in het Latijn) is onder te verdelen in twee soorten, de Europese en Japanse soort. Overigens kun je ook de naam lork tegenkomen: in het noorden wordt de naam lariks meer gebruikt, in het zuiden vaker de naam lork.

Europese lariks (Larix decidua)

De Europese lariks is in onze regio een inheemse soort. Zeer winterhard en groeit goed op veel verschillende plekken.

Japanse lariks (Larix kaempferi)

Dit soort wordt het meest aangeplant in onze tuinen. De Japanse lariks is net zo makkelijk als de Europese lariks en krijgt kleine dennenappeltjes vanaf april.

Lariks planten: hoe en wanneer

Lariksen kunnen gedurende het hele jaar geplant worden, mits er geen vorst is. Een lariks heeft veel licht nodig, een plek in de zon is ideaal. Dit is ook een ideale haagplant voor de kustgebieden: zeewind is geen probleem voor deze plant.
Qua grondsoort heeft de lariks niet veel wensen, zolang de grond maar niet te zuur of te nat is.
Als je de lariks gaat planten graaf je plantgaten die 1,5 keer groter zijn dan de pot waarin de plant stond. Heb je wortelgoed gekocht? Dan moet het gat wellicht groter zijn: de wortels mogen niet gebogen worden in het plantgat.
Voor de beste start van je haag gebruik je aanplantgrond voor hagen. Deze grond – waarin ook plantversterker verwerkt is – meng je met je eigen tuingrond. Met dit mengsel vul je het plantgat op nadat je de lariks er in gezet hebt. De plantversterker in de grond zorgt er voor dat de weerstand van je haag verhoogt waardoor de planten beter beschermd zijn tegen ziekteverwekkende schimmels.
Na het opvullen van het plantgat druk je het geheel stevig aan en geef je flink water.

Hoeveel planten heb je nodig voor je larikshaag?

Dit hebben wij makkelijk voor je gemaakt! Tijdens het online bestelproces kom je vanzelf onze rekentool tegen. Je geeft hierin aan hoeveel meter je haag lang gaat worden en er wordt direct voor je berekend hoeveel planten je nodig hebt.

Larix kopen

Bij Budgetplant kun je kwalitatief goede lariksplanten kopen tegen een voordelige prijs! Van oudsher zijn wij een haagplantenspecialist, wij weten als geen ander waar we de beste planten in kunnen kopen. Daarnaast hebben wij onze verzorging en verwerking dusdanig efficiënt ingericht dat we de kosten laag kunnen houden. En daar profiteer jij van!
Je kunt je larikshaag zowel online bestellen als kopen in ons tuincentrum in Venlo. Als je online bestelt heb je de keuze uit het laten bezorgen van je haagplanten, of het zelf ophalen. 

Heb je vragen over de verschillende soorten lariksen of hoe je deze het beste als haag aan kunt planten? Onze groenspecialisten beantwoorden je vragen professioneel. Dit kan via de telefoon, mail en chat!

Er zijn geen producten gevonden

Is een lariks giftig?

Nee hoor, een lariks is niet giftig.

Het snoeien van een lariks als haag

Jouw larikshaag kun je op twee moment in het jaar snoeien: in het voorjaar en in de herfst. De snoei in het voorjaar is nodig om de groei van nieuwe takken te stimuleren. Je knipt hierbij de beschadigde takken er uit en ook als er takken kruisen knip je er takken uit zodat ze elkaar niet meer kruisen.
In de herfst snoei je alleen als dat nodig is voor de vorm. Als de vorm van je haag nog goed is, kun je deze snoei ook overslaan.