Siergrassen

Siergrassen zijn een veelgebruikte plantensoort in moderne tuinen: de compacte planten zijn heel strak aan te planten maar tegelijkertijd breekt het zacht wuivende groen de rechte lijnen op een subtiele manier.  
Maar ook in de meer landelijke tuinen mag siergras eigenlijk niet ontbreken: siergras maakt het seizoen in de siertuin langer. De spectaculairste momenten zijn in de herfst en winter, op het moment dat de andere planten in rust zijn, of zelfs onder de grond.
 

Welke soorten siergras zijn er? 

Siergrassen zijn er in veel soorten en maten. Voor ieder wat wils!  
Zo zijn er laagblijvende en bodem bedekkende grassen. Zegge (Carex) is hier een goed voorbeeld van en er zijn enorm veel varianten in! Of neem het leliegras (Liriope); deze bloeit zelfs met schitterende lila paarse aren. 
De grootste groep zijn de hogere siergrassen. Het reuzen vedergras (Stipa gigantea) wordt bijvoorbeeld wel twee meter hoog, maar doordat je er doorheen kunt kijken blokkeert het je zicht niet. 
Naast de siergrassen die in de winter bruin blad krijgen zijn er ook wintergroene soorten. Denk hierbij aan de pampasgras (Cortaderia selloana) en het mooie zwarte gras (Ophiopogon planiscapus). Wat helemaal bijzonder is: blauw gras! Het blauwe zwenkgras (Festuca glauca) heeft een mooie blauwgrijze kleur, welke het jaarrond blijft. 

In welke periode kun je siergrassen planten? 

Zolang het niet vriest kun je siergrassen het gehele jaar door planten. Ze worden in het najaar veel aangeboden in de tuincentra omdat ze dan op hun mooist zijn. Dan heb je gelijk een goed idee van de grootte en sierwaarde van de plant. Voor de plant zelf is het aanplanten het beste in het voorjaar; dan is de grond iets warmer wat ten goede komt van het aanslaan.  

Welke siergrassen kunnen in de volle zon? 

Binnen de categorie siergrassen zijn er heel veel verschillende soorten. Voor iedere standplaats (zon, schaduw) heb je keuze uit diverse varianten. 
Voor de (half)schaduw raden wij het struisriet (Calamagrostis) aan, het Japanse bloedgras (Imperata), of kies een variant uit de verschillende Zegge-soorten (Carex). 
De Zegge doet het ook goed op een zonnige standplaats, net als het pampasgras (Cortaderia) en het (blauwe) zwenkgras (Festuca). 
Bekijk voor de zekerheid de specificaties van het siergras goed voordat je het koopt. Een plant wordt op zijn mooist als hij op zijn favoriete standplaats staat! 

Welke siergrassen moet je (niet) snoeien? 

Alhoewel snoeien soms ingewikkeld kan zijn, is dat bij siergrassen helemaal niet het geval! De groenblijvende soorten hebben helemaal geen snoei nodig. Je kunt daarvan wel lelijk geworden blad afknippen. Dit kun je het beste na de winter doen. 
Voor de siergrassen waarvan in de winter het blad helemaal bruin wordt, is snoeien ook heel gemakkelijk: eind februari knip je de plant helemaal terug. Zo heb je optimaal kunnen genieten van het wintersilhouet en maak je op tijd schoon schip voor de nieuwe uitlopers. 

Goedkope siergrassen kopen 

Budgetplant biedt jaarrond een ruim assortiment siergrassen aan. Deze vind je zowel in onze webshop alsook in ons tuincentrum in Venlo. Wil je een grotere plek in een border aanplanten met siergrassen? Maak dan gebruik van onze handige rekentool: deze rekent voor je uit hoeveel planten per vierkante meter je nodig hebt. 
Wist je dat onze prijzen zo’n 10-30% lager liggen dan van andere aanbieders? Naast onze efficiënte verwerking en verzorging kopen wij ook alleen in bij vaste kwekers. Zo kunnen we jou topkwaliteit planten bieden tegen budgetprijzen! En als je je planten online besteld en door ons laat bezorgen: onze eigen bezorgservice pakt de planten met zorg in en brengt ze netjes bij je thuis. 
Maar ook afhalen in ons tuincentrum is een optie. 

Heb je vragen over siergrassen? Dan helpen wij je graag verder, neem hiervoor contact met ons op. 

Er zijn geen producten gevonden