Vijgenboom

Vijgenbomen 

De vijgenboom is een fruitboom die je niet alleen heerlijke vruchten oplevert: hij maakt je tuin bijzonder met zijn prachtige en opvallende blad! Heb je altijd al een eigen vijgenboom willen hebben? Wij bieden je verschillende opties aan. Zo is er altijd een vijgenboom die perfect bij jou en je tuin past.  

Vijgenboom (Ficus carica) 

De vijgenboom komt oorspronkelijk uit warmere landen, maar hij kan in ons klimaat ook uitstekend groeien. De vijgenboom bloeit in mei, waarna de vrucht wordt gevormd. De vrucht en bloesem van een vijgenboom zijn heel bijzonder: de bloemen zijn klein en groen, maar je kunt ze niet goed zien, omdat ze in de fluwelige, groene bloembodem zitten die tot de vruchten uitgroeien. De bloemen zitten dan dus in de holte van de vrucht, wat betekent dat de vijg zelf eigenlijk de bloem van de boom is! Deze vruchten worden prachtig donkerpaars en zijn rijp wanneer er een waslaagje over de vruchten lijkt te zitten. De eerste vruchten worden zichtbaar voor de winter. Het kan dat niet alle vruchten de winter overleven. Dan komen er in de meeste gevallen nieuwe knoppen in het voorjaar. In het jaar daarop, rond september, zijn de vruchten rijp en kunnen ze geplukt worden.  

De vijgenboom is redelijk wintervast. Heb je een vijgenboom in pot? Dan kan deze tijdens een milde winter gewoon buiten blijven staan. Een vijgenboom in de volle grond kan de winter gemakkelijk doorstaan. Het merendeel van de vijgenbomen kan tegen een vorst van -10°C. De Ficus carica ‘Brown Turkey’ is hierop een uitzondering, deze kan namelijk een vorst van -15°C verdragen. Let er wel op dat de vruchten maar tegen een vorst van -5°C kunnen. Geef je vijgenboom niet te veel water in de winter, dit kan een negatieve invloed hebben.  

Standplaats vijgenboom 

De beste plek voor een vijgenboom is een warme en zonnige plaats, bijvoorbeeld bij een stenen zuidmuur. Deze zorgt ervoor dat de vijgenboom ‘s avonds warm blijft, omdat de muur warmte uitstraalt. Ook beschermt deze muur tegen de sterkste wind. Is er geen zuidmuur waar je de vijgenboom kunt plaatsen? Zorg er dan voor dat hij een beschutte plek heeft.  
De vijg staat het liefst in grond die goed gedraineerd en niet te nat is. Een vijgenstruik kan vier meter hoog worden en ook een paar meter breed, houd hier dus rekening mee bij het planten van de boom. Is een struik te groot voor in jouw tuin? Denk dan eens na over een andere vormboom die minder ruimte in beslag neemt.  

Vijgenboom kopen 

Om ervoor te zorgen dat we je kunnen helpen bij het vinden van jouw ideale vijgenboom, hebben we verschillende soorten in ons assortiment. Zo vind je bij ons de normale vijgenboom of wel Ficus carica, maar ook de Ficus carica ‘Brown Turkey’ - die tegen lagere temperaturen bestand is - en de Ficus carica ‘Rouge de Bordeaux’. Je kunt je boom gemakkelijk via onze webshop bestellen, of hem zelf uit komen kiezen in ons tuincentrum. Ben je op zoek naar een plant of boom die je nergens anders kunt vinden? Neem dan een kijkje bij onze nieuwe afdeling, Budgetplant XL!  

Je kunt voor al je vragen contact opnemen met onze groenspecialisten via telefoon, mail en chat.

  1. Gewone Vijg 'Bianco'
    Gewone Vijg 'Bianco'

    Ficus Carica F.Bianco

  2. Vijg 'Gustissimo Perretta' BIO
    Vijg 'Gustissimo Perretta' BIO

    Ficus Gustissimo Perretta Bio

  3. Vijgenboom
    Vijgenboom

    Ficus carica In Varieta

Het verzorgen van een vijgenboom 

Wanneer je een vijgenboompje in pot houdt, vraagt deze meer water dan in de volle grond. Zorg ervoor dat hij in de zomerperiode voldoende water krijgt. In de winter kan te veel water juist schadelijk zijn. In de volle grond hoef je de vijg niet extra te bewateren.  
Bemest de vijgenboom niet. Wil je hem toch wat extra’s geven? Dan kun je wat kalk in de grond mengen!  

Vijgenboom snoeien 

Je snoeit de vijgenboom in de winterperiode, wanneer de boom in rust is. Je kunt deze fruitboom op drie manieren snoeien. De eerste twee manieren zijn plantsnoei en vormsnoei. Deze zorgen ervoor dat er een model in de plant komt. Een andere vorm is de vruchtsnoei van een vijgenboom. Deze manier van snoeien heeft als doel het bevorderen van de vruchtzetting van de boom. Bij de vruchtsnoei top je de vijgenboom jaarlijks in. De scheuten die te sterk groeien, te lang zijn of onvruchtbaar zijn kun je halveren. Zorg ervoor dat de jonge, goed gerijpte toppen met jonge vruchten bespaard blijven.