Wat is bemesting?

Bemesting is een ander woord voor voeding. Net zoals de mens voeding nodig heeft om gezond te blijven en hierdoor te kunnen groeien en zich te ontwikkelen, geldt ditzelfde voor onze planten en bomen. Voeding voor de plant betekent een betere groei, sterke wortels, stevigheid, bloei en vruchtvorming.  Ook zorgt het ervoor dat de plant sterker wordt dus meer weerstand krijgt tegen ziekten en plagen. Klinkt logisch toch?

Soorten meststoffen

Er zijn verschillende soorten meststoffen: Dierlijke mest, compost en kunstmest. Dierlijke meststof en compost zijn organische meststoffen die op een natuurlijke manier zijn gevormd. De kunstmest is via een chemisch proces tot stand gekomen. Aangezien de groei plaatsvindt in het voorjaar en de zomer is het belangrijk om juist in die maanden een meststof in de grond te brengen. Herfst en winter is de rustperiode waarbij voeding op de achtergrond komt te staan. Door de winterrust verbruikt de plant nagenoeg geen voeding.

Wanneer is het moment om te bemesten?

Om hier een duidelijk overzicht in te krijgen hebben we het jaar opgedeeld in 3 groepen:

Bemesten in het voorjaar:

  • Bomen en struiken: gebruik hiervoor tuinmest. Dit is een universele meststof geschikt voor alle bomen en struiken. Voor Buxus is er de speciale Buxus-AZ en voor de Haagplanten de beuken en hagenmest. Naast Rhododendron, Hortensia en Azalea mest voor de gelijknamige planten, is er ook nog speciale mest te krijgen voor Coniferen en Taxussen. De speciale meststoffen hebben het voordeel dat ze specifiek voor die doelgroep zijn samengesteld, zodat de plant de meest optimale voedingsstoffen tot zich kan nemen.
  • Rozen: Meng de grond met speciale rozenmest. Hier is extra magnesium en ijzer aan toegevoegd voor kleurrijke bloemen.
  • Gazon : Strooi in april DCM Vital-green gazon uit over het gras. De magnesium en ijzer die extra zijn toegevoegd zorgen voor een diepgroene graskleur.
  • Borderplanten : Bemest de siertuin met een organische meststof.
  • Eenjarigen, potplanten en kuipplanten : Geef vanaf april terras- en balkonplanten vloeibare mest voor een snellere werking. Herhaal dit wekelijks. Het is ook mogelijk deze voeding via korrels te geven die een werkingsduur hebben van 3 maanden.
  • Moestuin : Meng de grond een paar dagen voor het zaaien of planten met moestuinmest voor sterkere moesplanten.

Bemesten in de zomer:

  • Rozen : Bemest de rozen in juli nogmaals met rozenmest om gegarandeerd te zijn van een goede rijke tweede bloei.
  • Borderplanten : Om de groei en bloei te stimuleren kun je de border bijmesten met organische tuinmest.
  • Moestuin : Door de snelle groei verbruikt de moestuin veel stikstof. Om dit ontstane tekort snel aan te vullen kun je bloedmeel 

Bemesten in de herfst en winter:

  • Bomen, struiken, rozen en hagen : Vanaf november kun je een laag compost De bodemstructuur wordt hierdoor verbetert en het humusgehalte in de grond neemt hierdoor toe. Dit bevordert het bodemleven zoals wormen , bacteriën en schimmels.
  • Gazon : strooi in januari-februari kalk uit over het gazon zodat deze goed is opgelost vóór je gaat bemesten in het voorjaar.
  • Moestuin : Vanaf november kun je een laag compost De bodemstructuur wordt hierdoor verbetert en het humusgehalte in de grond neemt hierdoor toe. Dit bevordert het bodemleven zoals wormen , bacteriën en schimmels. Zaai eventueel een groenbemester om een humusrijke bodem te creëren.

In onze webshop vind je verschillende producten om van je tuin een succes te maken! Bekijk ze hier.