Uitgebloeide bloemen

Veel bloemen bloeien in je tuin, ook zijn er genoeg bloemen uitgebloeid. Verwijder de uitgebloeide bloemen regelmatig. Bij sommige bloemen is dit erg belangrijk, zoals bij perkrozen en rozestruiken. Lees in ons blog met tuintips voor april hoe je de rozen op de juiste manier kunt snoeien. Ook ridderspoor moet na het bloeien worden terug gesnoeid. Vaak wil ridderspoor dan voor de tweede maal gaan bloeien. Verwijder bij andere planten ook de uitgebloeide bloemen. Het ziet er niet alleen mooier uit maar het bevordert ook de bloei van de andere bloemen.

Bloempotten

Je houdt zelf tijdens de zomer het liefst je hoofd koel, dit geldt ook voor je bloempotten. Vooral terracotta potten, deze zijn namelijk kwetsbaar voor oververhitting. Voorkom dat deze potten in de zon staan. Schotels onder de potten zorgen ervoor dat wortelrot ontstaat en is een broedplaats van muggen. Wil je toch gebruik maken van schotels onder je bloempotten? Vul de schotel met zand en plaats hier de pot op en houd het zand vochtig. Zo blijven de wortels koel en kan de plant zijn water opnemen.

Onkruid wieden

Onkruid kun je gemakkelijk verwijderen door te schoffelen. Wanneer je het laat liggen in plaats van dat je het opruimt verdroogt het. Deze laag gedroogd onkruid zorgt voor een extra laag mulch, dit beschermt tegen uitdroging van de grond.

Bewateren

Nu de zon zich volle dagen laat zien en de regenwolken gelukkig niet meer de boventoon voeren, is het ook belangrijk dat je planten water geeft. Doe dit vooral in de ochtend. Geef dan meteen aan de grond water. Zo voorkom je dat het meeste water verdampt of de blad verbrandt.

Aan de slag in je moestuin

Ook in de zomer kun je aan de slag in je moestuin. Nu is het ook de tijd om veldsla te zaaien. Zoek een plekje waar ze enigszins in de schaduw staan, hier kiemen ze beter dan op een zonnige plek.

Pas goed op jezelf

Je verzorgt je tuin goed maar je moet ook jezelf goed verzorgen. Werk daarom niet op het heetst van de dag in de tuin. Doet dit voor 10:00 uur of na 16:00 uur. Drink dan voldoende water en zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert met zonnebrand.

Wat kan je nog meer doen?

  • Kleed je tuin aan in de trendkleuren van 2021. De trendkleuren voor dit jaar zijn terracotta, grijstinten en groen. Dit kun je al subtiel doen door leuke elementen in je tuin aan te brengen zoals een pot, (zit)kussen en accessoires.
  • Verduurzaam je tuin! Plaats een regenton of maak een composthoop.
  • Denk ook aan de dieren. Een insectenhotel bevordert de insectenpopulatie. Ondanks dat de meeste mensen niet van deze dieren houden hebben we ze toch nodig om onze natuur op orde te houden.