Bemesten

In april begint de natuur weer volop tot ontwikkeling te komen. Al die groei vraagt veel kracht van een plant. Zorg dat je nu je tuin goed bemest. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen  aangezien die beter zijn voor de grond dan kunstmatige meststoffen. Deze voeding wordt ook wat gelijkmatiger afgegeven waardoor de plant over een langere periode over voeding beschikt. Werk het lichtjes door de bovenlaag heen. Planten halen uit voeding hun kracht zodat er weer een rijke groei en bloei in de zomer kan zijn.

Zaaien en planten

April is een ideale maand om te planten en te zaaien. Wil je nieuwe soorten in je tuin zetten, gaten opvullen, of wil je zelfs verplanten wacht hier dan niet te lang mee. Het is daar nu het ideale tijdstip voor. Dan kun je deze zomer nog van hun groei en bloei genieten. Let bij je keuze op een afwisseling van hoogte en van bloeitijd. Dan blijft je border langere tijd aantrekkelijk.

Zaai je de eenjarige planten zelf, mag je daar nu mee beginnen.

Vijveronderhoud

Het voorjaar is de beste tijd om een nieuwe vijver aan te leggen of veranderingen aan te brengen aan een bestaande vijver. Nieuwe vijverplanten kunnen worden gepoot, oude planten kunnen worden verjongd en gesnoeid. Ook oude resten dode bladeren kunnen uit de vijver verwijderd worden.

Potten en bakken

Verfraai je terras of balkon met potten gevuld met planten in allerlei kleuren. Kies eens een plant met een heerlijke geur zodat je er nog intenser van kunt genieten. Let erop dat het water uit de pot weg kan lopen. Gebruik verse potgrond en bemest regelmatig met speciale vloeibare meststof om de plant gezond en sterk te houden. Kuipplanten die binnen hebben overwinterd kunnen vanaf half april weer naar buiten. Let wel op, het kan nog steeds vriezen s’ nachts en planten kunnen hierdoor schade oplopen.

Het periodiek snoeionderhoud

De grote wintersnoei heb je waarschijnlijk in maart al gedaan. Maar voorjaarsbloeiende heesters zoals Forsythia en Ribes mogen nu worden terug gesnoeid. Dit bevordert de bloei voor het volgende jaar. Als je de Buddleja davidii (vlinderstruik) , de Caryopteris en Perovskia  nog niet gesnoeid hebt kun je dit werkje meteen mee nemen. Vergeet ook de grassen niet. Door deze tot ca 10 cm boven de grond af te  snoeien kunnen de nieuwe bladeren ongestoord op komen.

Planten die schade hebben opgelopen door de vorst kunnen worden teruggesnoeid tot op het gezonde hout. Hagen, heesters of planten die in vorm gesnoeid zijn  kun je vanaf nu regelmatig licht snoeien.

Rozenstruiken snoeien

Gazon

Ook het gazon mag nu wat aandacht krijgen. Waarschijnlijk heb je in maart het gazon al behandelt tegen mos zodat je het nu een organische meststof kunt geven om de groei te stimuleren. Slechte plekken in je gazon kun je wat wegkrabben en opnieuw inzaaien.

Wil je graag een stukje gazon in je tuin dan is daar nu het moment voor dit te doen. Let er wel op dat je regelmatig sproeit als het niet regent. Heb je liever direct een mooie groene mat, dan kun je ook graszoden leggen. Op deze manier heb je sneller resultaat.

Je grasmaaier mag je weer tevoorschijn halen want ook daar kun je vanaf nu weer mee beginnen. Let er wel op dat je het gras niet te kort maait.

Mos in gazon

Maak een controleronde in de tuin

Niet alleen de planten komen weer tot leven, maar ook de insectenwereld is weer wakker geworden. Controleer planten regelmatig op mogelijke vraat aan bladeren door kevers of rupsen. Controleer ook de bladeren op luizen. Deze verstoppen zich aan de onderkant van het blad en zijn dus gemakkelijk op te speuren.

Ook ziektes of schimmelaantastingen kunnen zich voordoen. Voor beiden is zowel een chemische bestrijding als een biologische bestrijding mogelijk. Kies bij voorkeur voor een bestrijding op biologische basis om de natuur zo min mogelijk te belasten. 

Bladluis

Onkruidbestrijding

Het is nu ook weer tijd om het onkruid te gaan bestrijden. Onkruid groeit meestal sneller dan beplanting, dus als je er op tijd bij bent groeit het je ook niet boven je hoofd. Probeer zoveel mogelijk handmatig te wieden want nog niet alle vaste planten zijn al zichtbaar. Met schoffelen zou je ongewenst planten kunnen  verwijderen.

Verwijder het onkruid ook tussen de bestrating. Een speciale staalborstel of onkruidkrabber is hier ideaal voor. Ook groene aanslag op je terras kun je nu prima verwijderen. Vergeet ook  de tuinmeubels niet om die even een goede schoonmaakbeurt te geven.

Alles gedaan? Dan is het nu tijd om lekker in je luie stoel te gaan genieten van je tuin!