Olijfboom bemesten 

De olijfboom komt van oorsprong uit het Mediterrane gebied en houdt van zachte winters en warme zomers. Tegen vorst kan hij niet zo goed en daarom wordt de olijf in ons land meestal in een pot als kuipplant gehouden. Het nadeel van een pot is dat de plant afhankelijk is van jou om hier de voedingsstoffen in te stoppen die hij nodig heeft. De wortels kunnen niet verder dan de pot en hij kan dus niet zelf verder zoeken naar de juiste stoffen! 

Wanneer je olijfboom bemesten 

Het groeiseizoen van de olijfboom ligt tussen maart en september, dan kan hij wel een extra boost gebruiken! Een organische meststof heeft de voorkeur boven kunstmest. Kunstmest geeft in één keer heel veel voedingsstoffen af, wat soms nodig kan zijn als je olijfboom symptomen vertoont dat er iets niet goed gaat. Een organische meststof, zoals de Mediterrane planten voeding, geeft gedurende 100 dagen voeding af. Dit gaat dus veel meer gedoseerd, wat natuurlijker is en prettiger voor de plant. 
Het groeiseizoen van je olijf duurt zo’n 200 dagen. Het zou dus ideaal zijn als je de eerste dosis zou geven in maart en de tweede keer in juni.  

Moet mijn net geplante olijfboom ook al extra voeding krijgen? 

Heb je net je olijfboom gekocht en in een grote pot geplant? Dan ligt het aan de potgrond of je hem al moet bemesten of niet. Idealiter heb je je olijfboom in Mediterrane potgrond geplant. Hier zit namelijk al voor 100 dagen aan voeding in, speciaal voor olijfbomen. De eerste 100 dagen heeft je plant dan geen extra voeding nodig. Na de eerste 100 dagen kun je je olijfboom wel mest geven, mits het dan niet later is dan juli. Als je na juli nog zou bemesten, zouden de voedingsstoffen nog steeds afgegeven worden terwijl de plant al aan het omschakelen is naar de winterstand. Dat is zonde en vooral niet prettig voor je olijfboom. 

Olijfboom bemesten met koemest 

Koemestkorrels zijn, naast een natuurlijke meststof, vooral een verbeteraar van de structuur van de grond. Staat jouw olijfboom in de volle grond en is je tuingrond minder geschikt voor olijven, dan kun je met koemestkorrels de structuur van de grond verbeteren.  
Als je olijf in een pot staat, staat de plant in een potgrond. Hiervan is de structuur al verbeterd, daar heb je dus geen koemestkorrels voor nodig. Dan is de Mediterrane planten voeding een completer product omdat hier o.a. ook magnesium en ijzer in op zijn genomen. 

Diverse soorten mest voor olijfboom 

Naast de koemestkorrels en de Mediterrane planten voeding – in korrelvorm – hebben wij ook vloeibare Mediterrane planten voeding in ons assortiment. In sommige situaties is dit nu eenmaal handiger! 

Bemesten bij problemen met je olijfboom 

Als je olijfboom niet zo goed groeit of veel blad verliest of het blad wordt geel dan wordt er vaak gezegd: geef maar wat extra mest! Maar kijk hiermee uit; als je olijfboom al mest heeft gehad, dan kan zo’n extra bemesting eerder kwaad dan goed doen.  
Meestal zit de oplossing in de standplaats of het water geven. Krijgt je olijf wel voldoende zon? Als je daaraan twijfelt kun je hem beter eerst wat meer in de zon zetten. En zou het kunnen zijn dat je hem teveel water geeft? Of dat het overtollige water niet goed weg kan? 
Los eerst deze dingen op voordat je besluit extra mest te geven.  

Twijfel je over extra mest of heb je andere vragen over olijfbomen? Mail, bel of chat dan met ons! 
Wil je een olijfboom aan gaan schaffen? Kom dan eens langs in onze 30.000m2 tuincentrum in Venlo, onze Budgetplant XL-afdeling staat vol met de meest mooie Mediterrane bomen. Ook jouw perfecte olijfboom vind je hier!