Coniferenhagen

Coniferen zijn altijd geliefd geweest als haagplanten vanwege hun geschikte groeiwijze, die een prachtige toevoeging voor jouw tuin kan creëren. In deze blog over coniferen vind je alle informatie die je nodig hebt over de verschillende soorten coniferen en hoe je ze het beste kunt verzorgen.

Coniferen

Coniferen zijn populaire haagplanten. Dit komt omdat de meeste coniferen groenblijvend zijn en zich gemakkelijk in een mooie vorm laten snoeien vanwege hun kleine naalden of schubben. Verder groeien veel coniferen snel, hoewel er ook langzamer groeiende soorten zijn die zeer populair zijn. Voor een hoge haag met een mooie rechte vorm zijn er geen betere opties dan coniferen. Ze passen perfect in een modern tuinontwerp vanwege hun vormen, maar zijn ook natuurlijk perfect voor een meer traditionele tuin.

Een ander voordeel van coniferen is dat ze over het algemeen gemakkelijk te onderhouden zijn. Hoewel de sneller groeiende soorten enkele snoeibeurten per jaar nodig hebben, is het snoeien van coniferen niet moeilijk en reageren de planten er goed op. Coniferen groeien ook op bijna alle goed doorlatende grondsoorten. Het is hierbij wel belangrijk dat de bodem niet te veel water vasthoudt, zoals zware klei, omdat coniferen vatbaarder zijn voor wortelrot. Verder stellen coniferen weinig eisen aan hun omgeving en kunnen ze in de volle zon, maar ook in de schaduw staan.

Winterhardheid

Een ander aspect dat bijdraagt aan de populariteit van coniferen is hun winterhardheid. Sommige coniferen, zoals de Thuja 'Smaragd', kunnen zelfs temperaturen tot -40 °C verdragen en behoren daarmee tot de meest winterharde haagplanten. Andere winterharde coniferen zijn onder andere verschillende soorten Thuja, Taxus en Leylandii. Tijdens strenge winters zullen jouw coniferenhagen dus niet snel vorstschade oplopen, vooral niet als je ze op tijd snoeit.

Soorten coniferen 

Het uiterlijk van een coniferenhaag kan variëren, hoewel het misschien lijkt alsof coniferen slechts één soort haag opleveren is dit niet het geval. Er zijn namelijk verschillende opties wat de bladkleur van jouw coniferenhaag wordt. Veel mensen denken aan het diepgroene blad van een taxushaag, maar er zijn ook frissere kleuren coniferen. Als je bijvoorbeeld kiest voor de gele Leylandii, de gele Californische cipres of de Thuja 'Brabant', krijgt jouw haag een levendigere uitstraling. Aan de andere kant hebben de blauwe Californische cipres en de Leylandii '2001' met hun blauwgroene bladeren een heel ander uiterlijk.

Het grootste deel van ons coniferenassortiment bestaat uit schubconiferen, zoals Thuja, Leylandii en Californische cipres. Veel tuiniers vinden dat deze haagplanten een zachte en vriendelijke uitstraling hebben, waardoor ze goed passen in kindvriendelijke tuinen. Bovendien verspreiden schubconiferen een lekkere geur. Naaldconiferen, zoals Taxus en watercipres, hebben een iets andere uitstraling, maar kunnen ook goed worden gesnoeid tot een mmoie haag. Het is belangrijk op te merken dat naaldconiferen langzamer groeien dan de meeste geschubde varianten.

Een leuk kleuraccent kan worden gecreëerd door een taxushaag met bessen te planten. Alleen vrouwelijke taxussen dragen bessen, omdat andere coniferen droge kegels, zoals dennenappels, ontwikkelen. De vrouwelijke Taxus 'Hicksii' produceert prachtige bessen aan de takken na bestuiving door de mannelijke tegenhanger, de Taxus 'Hillii'. De opvallende rode kleur van deze bessen vormt een mooi contrast met het donkergroen van de naalden van de taxus. Daarnaast kun je kiezen voor een hoge of lage coniferenhaag, afhankelijk van je voorkeur. Er zijn dus genoeg mogelijkheden als je een coniferenhaag in jouw tuin wilt planten.

Verzorging

De verzorging van coniferen is geen ingewikkelde taak het belangrijkste hierbij is om ervoor te zorgen dat ze voldoende water krijgen, maar niet te veel. Daarnaast is regelmatig snoeien van groot belang. Hoe vaak je moet snoeien hangt af van de soort conifeer die je in je tuin hebt staan. Dit is afhankelijk van de groeisnelheid, maar ook of het een schubconifeer of naaldconifeer is. Schubconiferen lopen namelijk niet uit vanuit oud hout. Als je te lang wacht met snoeien, kan het nodig zijn om de takken verder terug te snoeien dan het groene deel, wat betekent dat deze takken nooit meer groen zullen worden.

Gelukkig is dit probleem makkelijk te voorkomen door twee tot vier keer per jaar te snoeien. Bij taxusplanten loop je dit risico zelfs helemaal niet. Taxussen lopen namelijk uit vanuit oud hout, omdat ze slapende knoppen hebben die opengaan zodra er licht op valt. Je kunt je taxus terugsnoeien tot op de stam en na een tijdje zal er weer een prachtige taxushaag groeien. Dit vereist wel wat geduld, omdat taxussen langzaam groeien, gemiddeld ongeveer 15 centimeter per jaar. Dit is opvallend, omdat de meeste coniferen juist snel groeien. De Leylandii kan zelfs met een meter per jaar groeien.

 

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben, kom dan gerust eens langs in onze winkel of neem contact met ons op.