Waarom heb ik compost nodig?

Wanneer je planten, vaak dicht op elkaar, hebt staan in je tuin, is het belangrijk dat je organisch materiaal toevoegt aan je grond. Hiermee verrijk je de grond en verbeter je de bodemstructuur. Planten krijgen zo ook nieuwe voedingsstoffen die helpen bij de groei. Planten nemen veel voedingsstoffen uit de grond op tijdens de groei en bloei. Daarom is het ook belangrijk om de voedingstoffen in de grond opnieuw aan te vullen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door compost te strooien.

Wat is compost?

Door de verteerde overblijfselen van tuinafval gecombineerd met keukenafval ontstaat compost. Dit zijn overblijfselen van een jaar eerder. Je hebt dus wat geduld nodig voordat je jouw eigen compost in de tuin kunt uitstrooien.

De bedoeling is dat alles met elkaar verteerd tot een humusrijke toevoeging voor je planten. Deze humusrijke toevoeging lijkt een beetje op grond. Dit ga in plaats van mest toe voegen aan de grond tussen je planten.

Hoe kan ik dit zelf maken?

Voordat je daadwerkelijk aan een eigen composthoop kunt beginnen moet je eerst wat werk verzetten.

Hout

Ga als eerste op zoek naar onbewerkt hout, zoals pallets of reststukken. Maak hiermee een houten constructie. Het makkelijkste kun je de constructie maken in een vorm van een vierkant.  Binnen deze houten constructie ga je het tuin- en keukenafval verzamelen.

Schaduwrijke plek

Zoek in je tuin een schaduwrijke plek, zoals naast de schuur of onder een boom. Een schaduwrijke plaats is belangrijk, want wanneer je composthoop uitdroogt wordt de ontbinding niet meer doorgezet en heb je een berg met uitgedroogd tuin- en keukenafval liggen.

Zorg, wanneer je de houten constructie op de juist plaats geplaatst hebt, dat je de grond binnen deze constructie los maakt. Om de composthoop lucht te geven leg je op de losse grond grove takken. Vervolgens gooi je hierop een mengsel van tuin- en keukenafval. Zorg dat het al zo klein mogelijk is, want grof materiaal heeft meer tijd nodig om te composteren.

Waar moet ik rekening mee houden?

Door zoveel mogelijk verschillend organische materiaal in zo klein mogelijke stukjes op je compost hoop te gooien ontstaat er een goede compost samenstelling. Je moet er ook op letten dat je niet te veel grasmaaisel of ander soort compostmateriaal in een grote hoeveelheid op de hoop gooit. De micro-organismen kunnen zo’n hoeveelheid niet goed verwerken, waardoor het slecht composteert.

Zorg er altijd voor dat composthoop luchtig blijft. Hierdoor blijft het verteringsproces goed. Dit geldt ook voor vocht, een compost hoop moet altijd goed vochtig zijn. Wanneer de hoop uitdroogt wordt er niet meer verteerd. Hoe je dit kunt controleren? Door een handvol verteerd materiaal te pakken en dit tot een bal te knijpen. Wanneer er veel vocht uitkomt dan is het te nat. Wanneer er geen vocht uitkomt dan is het te droog, dan moet je water geven. Wanneer er enkele druppels uitkomen dan is het precies goed.

Voorkom altijd dat je schimmels op de composthoop gooit. Als er snoeisel of gevallen blad waar schimmel op zit op de composthoop terecht komt, verspreid je de schimmel, op het moment dat de compost gereed is om uit strooien, weer door je tuin. Afval met schimmel kun je daarom het beste weggooien in de GFT-bak,

Wat komt er nog meer bij kijken?

Op den duur moet je de composthoop omzetten, het mengen en opnieuw opzetten van je compost versnelt het verteringsproces. Verzamel vers groen materiaal en meng dit met de bestaande composthoop. Schep de hele hoop goed om en dek het vervolgens met plastic. Zo wordt de hoop warm en gaat het broeien.

Het land der fabelen

Er gaan er veel fabeltjes rond over een eigen composthoop. Deze willen wij graag naar het land der fabelen sturen.

  • Een composthoop stinkt! Dit klopt niet, een goede composthoop ruikt lekker naar bos.
  • Alles kun je op een composthoop gooien. Onjuist, je kunt beter geen vlees, vis of zuivelproducten op de composthoop gooien. Resten van ander bereid eten, zoals groenten en aardappels, mogen wel op de composthoop.
  • Een compost hoop trekt ongedierte aan. Dit gebeurt niet, zolang je er geen etenswaren als vlees en/of vis resten op gooit.

Het opzetten van een composthoop vergt wat tijd, maar wanneer hij eenmaal staat is het gemakkelijk te onderhouden. En het is hartstikke mooi om jouw eigen afval te kunnen gebruiken om je planten goede voeding te geven!

Nu kun je aan de slag met het opzetten van jouw eigen composthoop. Toch nog wat hulp nodig? Neem contact met ons op, onze collega’s helpen je graag verder