Een hortensia staat prachtig in iedere tuin. Maar welke ga je nemen? Hoe moet je nu kiezen uit dat hele assortiment van hortensia’s? Wordt het een bolvorm, een scherm of een pluim en hoe snoei je in vredesnaam deze plant? 

Wij hebben voor jou de boel op een rijtje gezet zodat je makkelijker je keuze kunt maken. Heb je geen tuin maar alleen een terras? Geen probleem, een hortensia staat ook prachtig in een bijpassende pot. 

Boerenhortensia’s

Boerenhortensia (Hydrangea macrophylla) met zijn mooie ronde bolvormige bloemen in roze, rood, wit of blauw. Ze staan niet graag op een plek in de volle zon maar houden van wat meer schaduw. Zij bloeien op het hout wat vorig jaar gevormd is, het zogenaamde meerjarige hout. Dit betekent dat je geen snoei mag toepassen omdat je anders de bloemknop weg knipt!

Binnen de boerenhortensia’s heb je nog verschillende typen: Denk aan de Forever&Ever  en de Endless Summer die beiden bloeien op zowel 1-jarig als 2-jarig hout. Hierdoor hebben ze een veel langere bloeitijd. Snoei is bij beide typen wel toe gestaan. De Endless Summer groeit wat losser terwijl de Forever&Ever steviger van vorm is.

Scherm Hortensia / Teller Hortensia

De schermhortensia behoort eigenlijk tot de boerenhortensia’s, alleen kenmerkt hij zich door een bijzondere bloeiwijze. In plaats van een bolvorm krijgt de teller een scherm met kleine bloempjes van binnen, terwijl er aan de buitenrand wat grotere bloemen verschijnen. Ook deze hortensia staat het liefst wat in de schaduw en bloeit op meerjarig hout, net als de andere boerenhortensia’s.

Schermhortensia Budgetplant

Hortensia Annabelle / Strong Annabelle

De populaire Annabelle met zijn grote witte bloemen is bij veel mensen al bekend. De bloemen kunnen bij regen topzwaar worden waardoor de takken door gaan hangen of zelfs afbreken. De Strong Annabelle heeft stevigere takken die het gewicht beter kunnen dragen. Deze hortensia mag  op een plek in de zon geplant worden mits hij uiteraard voldoende water krijgt. De Annabelle moet ieder voorjaar tot ca 10 cm boven de grond terug geknipt worden.

Pluimhortensia

De pluimhortensia (Hydrangea paniculata) met zijn grote puntvormige bloemen. De kleur verandert richting herfst naar mooie roodtinten. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar die variëren in hoogte en kleur. Alle paniculata typen bloeien op het 1 jarig hout, dit zijn de takken die dit jaar zijn aangemaakt. Snoei mag hierdoor ieder jaar gedaan worden in het voorjaar. De plant kan tot ca 10-15 cm boven de grond worden terug gesnoeid. De pluimhortensia mag ook in de volle zon geplant worden.

Pluimhortensia Budgetplant

Klimhortensia

De klimhortensia (Hydrangea anomale petiolaris) is ideaal als je een muur wilt laten begroeien die op het noorden of het oosten staat, dus waar weinig zon komt. Het is een langzame groeier, verliest in de winter het blad , maar is super winterhard. Deze klimhortensia heeft een schermbloem met in het midden kleine bloemen en in de buitenrand bevinden zich de wat grotere bloemen. Deze klimmer kan in vorm gesnoeid worden zodat de plant mooi strak en vlak gehouden kan worden.

Eikenbladhortensia

De eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) heeft grote witte bloemen in pluimen wat een mooie combinatie vormt met het grote blad wat lijkt op het blad van de eik. In de herfst verkleurt het blad met schitterende rode herfsttinten. Deze hortensia kan een hoogte krijgen van ca. 2 meter maar is een langzame groeier. Snoei is niet nodig.

Eikenbladhortensia Budgetplant

Fluweelhortensia

De fluweelhortensia  (Hydrangea aspera macrophylla) met zijn grote behaarde blad kan een hoogte bereiken van ca. 3-4 meter. De bloemen zijn paars van kleur met witte randbloemen. Het is een snelle groeier. Omdat de bloem op het 2-jarige hout verschijnt is snoei niet aan te raden. Want ook hier geldt weer snoei is geen bloei!

Berghortensia

De berghortensia (Hydrangea serrata) is een kleine compacte struik  met kleinere bloemen en bladeren. De bloemen blijven tot in de late zomer aanwezig. Deze hortensia staat het liefst niet in de volle zon. 

 

Niet alleen de standplaats van een hortensia is belangrijk, ook de bodem heeft wat aandacht nodig. Een hortensia heeft graag wat zure grond. Meng de bestaande grond daarom vooraf met DCM aanplantgrond voor zuurminnende planten. Geef in het voorjaar en gedurende de bloeiperiode een organische meststof  zodat je verzekerd bent van een rijke bloei. Voeg eventueel bij de blauwe hortensia blauwmaker toe zodat de blauwe kleur behouden blijft.

Welke je ook kiest, een hortensia staat altijd goed in iedere tuin en op ieder balkon. We wensen je veel plezier van jouw hortensia!