Pluimhortensia

De pluimhortensia is één van de makkelijkst te onderhouden hortensia’s. De grote witte bloemen staan op stevige takken en de snoei van een pluimhortensia is voor iedereen heel goed te doen. Als je op zoek bent naar een mooie hortensia dan is de pluimhortensia zeker een aanrader! 

Hdyrangea paniculata (pluimhortensia) soorten 

Van de Hydrangea paniculata – zoals de pluimhortensia in het Latijn heet – zijn er een aantal heel mooie soorten in omloop. Limelight is de meest populaire soort: deze lijkt op de hortensia Annabelle, maar heeft pluimvormige bloemen en stevige takken. Little Lime is het kleine zusje van de Limelight. Waar de Limelight wel 2 meter hoog kan worden, wordt de Little Lime niet hoger dan 1 meter.   
Prim White is een heel vroeg bloeiende pluimhortensia; vanaf eind mei of begin juni kun je al bloemen verwachten. En als deze soort het naar zijn zin heeft, kun je zelfs getrakteerd worden op een tweede bloei in september! 

De beste standplaats voor een pluimhortensia 

Het ideale plekje voor een pluimhortensia is een plaats in halfschaduw. Mocht je juist een plek in de zon hebben, kan dat ook, maar dan heeft de plant wel meer water nodig.  

Pluimhortensia planten 

Wil je lang plezier hebben van je pluimhortensia? Maak dan echt even de tijd voor het aanplanten. De beste periode om een Hydrangea te planten is tussen maart en oktober. Bereid het plantgat goed voor door deze groot genoeg te maken (2 maal zo groot als de pot waarin de plant nu staat) en ook de grond onderin het plantgat goed los te maken. Vervolgens dompel je de kluit van de plant - zonder de pot - in een emmer met water totdat de luchtbelletjes verdwenen zijn. Daarna zet je de pluimhortensia net zo diep in het plantgat als dat de plant in de pot stond.  
De pluimhortensia heeft het naar zijn zin op iedere goede tuingrond, maar je kunt ook de uitgegraven grond mengen met aanplantgrond voor zuurminnende planten of compost en met dit mengsel het gat verder opvullen. Druk het geheel goed aan en geef flink water. 
Plant je jouw pluimhortensia in het voorjaar of de zomer? Geef dan ook in de dagen na aanplant nog flink water. 

Pluimhortensia bloeitijd 

De bloeitijd van de pluimhortensia is afhankelijk van welke soort je kiest, maar ruim genomen is deze vanaf juli tot eind september. Maar daarmee is al het moois niet gelijk weg: je kunt de uitgebloeide bloemen laten zitten in het najaar en de winter. Met een beetje mazzel komt er rijp op of sneeuw: dit ziet er schitterend uit in de winter! 

Het snoeien van de pluimhortensia 

De pluimhortensia is misschien wel het makkelijkste te snoeien van alle hortensia’s. Het verschil is dat pluimhortensia’s bloeien op de takken die in hetzelfde jaar gevormd worden. Op de takken die vanaf mei nieuw aan de plant komen, komen de bloemen. Je kunt de plant dan ook het beste snoeien in maart of april. Als je de plant klein wilt houden dan snoei je deze ook kort: op bijvoorbeeld 15cm vanaf de grond. Wil je de plant wat groter laten groeien, dan snoei je hoger. Op bijvoorbeeld 60cm vanaf de grond.  
Voor een optimale bloei is het wel van belang de pluimhortensia ieder jaar te snoeien.  

Pluimhortensia kopen 

Heb je je keuze gemaakt welk soort pluimhortensia je in je tuin wilt hebben? Bij Budgetplant kun je deze makkelijk online – maar ook in ons tuincentrum – kopen. Wist je dat wij onze planten wel 10% tot 30% voordeliger aan kunnen bieden dan andere tuincentra? Dit komt o.a. door onze rechtstreekse inkoop bij vaste kwekers van wie wij weten dat ze alleen maar kwaliteit leveren. Dus bij Budgetplant koop je jouw pluimhortensia’s van topkwaliteit super voordelig!  
Bestel je niet online maar kom je langs in ons tuincentrum? Dan raden we je aan om ook eens over onze nieuwe afdeling te lopen: Budgetplant XL. Op dit 15.000 m2 grote terrein vind je de mooiste grote planten en bomen. Wellicht vind je daar wel een pluimhortensia in een groeiwijze die je nog nooit gezien hebt. Dan heb je echt iets unieks in je tuin! 

Heb je nog vragen, over pluimhortensia’s, of iets anders? Je kunt zowel bellen, mailen als chatten met onze groenspecialisten. Wij staan voor je klaar met professioneel advies! 

Pluimhortensia verzorging 

De pluimhortensia is een heel makkelijke plant en heeft niet veel verzorging nodig. Het belangrijkste is water, zeker als jouw pluimhortensia in de zon staat. Als het langere tijd droog blijft buiten dan is de pluimhortensia gebaat bij een extra watergift.  
Na de snoei – in het voorjaar – kun je de planten extra verwennen door te bemesten met Hortensia mest. Dit zorgt voor een betere weerstand van de plant en een nog uitbundiger bloei! 

Pluimhortensia in pot 

Wil je je pluimhortensia niet in de volle grond zetten, maar juist in een pot voor op je terras of balkon? Dat kan zeker, mits de pot groot genoeg is. Een hortensia kan heel groot worden en naast dat er voldoende ruimte moet zijn voor de wortels wil je ook niet dat de plant omwaait omdat de pot te klein is voor de plant.  
Het grote verschil tussen een plant in de volle grond en een plant in een pot is dat een plant in een pot niet kan gaan zoeken met zijn wortels naar water of voedingsstoffen. De ruimte hiervoor is beperkt en de plant is hierin dus afhankelijk van wat jij hem geeft. Een hortensia heeft over het algemeen al veel water nodig, maar voor een hortensia in een pot geldt dit nog sterker. En ook bijmesten is belangrijk omdat de grond waarin de plant staat op een gegeven moment uitgeput is. 

Is een pluimhortensia wintergroen? 

Helaas, er zijn nog geen wintergroene hortensia’s. In de winter laten de planten al het blad vallen om zo in rust te komen en energie op te doen voor het volgende jaar. Hortensia’s zijn overigens wel goed winterhard, je zult dus jaar naar jaar plezier hebben van de planten! 

Pluimhortensia verplaatsen 

Is je hortensia uit zijn jasje gegroeid? Of staat hij op een andere plek beter? Je kunt een pluimhortensia prima verplaatsen. Daar hebben we nog wel wat tips voor: 

  • de beste periode om een hortensia te verplaatsen is in de herfst, 

  • graaf eerst het gat op de nieuwe plek zodat de kluit van de plant zo kort mogelijk uit de grond is, 

  • op de bodem van het nieuwe plantgat breng je alvast wat aanplantgrond voor zuurminnende planten of compost aan, 

  • graaf de plant uit en probeer hierbij de kluit zo intact mogelijk te houden, 

  • zet de plant op dezelfde diepte in het nieuwe gat als dat hij stond, 

  • vul het plantgat op met een mengsel van de uitgegraven aarde en aanplantgrond of compost, 

  • druk het geheel goed aan en geef flink water. 


Help, mijn pluimhortensia bloeit niet! 

Een pluimhortensia bloeit eigenlijk altijd wel; omdat de plant bloeit op de takken die hetzelfde jaar gevormd zijn kun je bijvoorbeeld niets verkeerd doen met snoeien. Een hortensia heeft wel voldoende zon nodig om goed te kunnen bloeien. Daarnaast voldoende vocht, zeker in de periode dat de knoppen gevormd worden. 
Krijgt je hortensia voldoende water? Als het blad slap hangt is dat een teken dat de plant meer water nodig heeft. En staat de Hydrangea zonnig genoeg? Een plek in halfschaduw kan, maar niet in de schaduw. Verplant je pluimhortensia als je denkt dat er te weinig zon is op de plek.