Bezig met laden...

Bijen- & Vlinderlokkend

De laatste jaren is er veel aandacht besteed aan de sterfte van bijen en vlinders. Door monocultuur en de afname van bloeiende planten is het aanbod van nectar en stuifmeel voor de insecten achteruit gegaan. Maar juist deze beestjes zijn belangrijk voor onze voedselproductie en de biodiversiteit in de tuin. 

Hoe krijg je vlinders in de tuin? 

Vaste planten met hun lange bloeiperiode kunnen als voedselbron dienen voor deze bijen, hommels, vlinders en andere insecten. Er zijn veel planten die een overvloed aan nectar bevatten en zo de insectenwereld een handje helpen. En jij krijgt er een mooie bloeiende tuin voor terug! Om veel vlinders en bijen in je tuin te krijgen bied je vanaf het vroege voorjaar tot in de late herfst nectar aan in je tuin. Je kiest dus planten die gedurende deze periodes bloeien. Deze planten staan het liefst op zonnige standplaatsen.  

Wat heb ik nodig om te planten? 

Zorg dat de nieuwe planten in een goed voorbereide grond komen te staan. Maak de bodem vrij van oude planten en onkruiden. Bewerk de grond zodat er een goede waterdoorlatende en luchtige bodem ontstaat. Meng de bestaande grond met Vivimus universeel voor een goede start. Houd als richtlijn 7-9 stuks planten per m2 aan. Zet de planten uit op de grond zodat je een goede verdeling krijgt. Verwijder de plant uit het potje en planten maar! Handig gereedschap voor je klus: handschoenen, een kniematje en een handschepje. 

Hoe onderhoud ik deze bijen- en vlinderlokkende planten? 

Als de planten bij de start een goede basis mee krijgen heb je de eerste tijd weinig onderhoud. Laat ze lekker groeien en tot ontwikkeling komen. Controleer regelmatig of de planten niet te droog staan. Ze hebben wat tijd nodig om goed te doorwortelen dus in het begin hebben ze jouw zorg en aandacht nodig. In juni mag er nog een keer bemest worden om de plant wat extra voeding te geven voor een rijke bloei en goede groei. Bloemen die uitgebloeid zijn kunnen worden weggeknipt.  

In de herfst/ winterperiode gaan de planten in rust. De meesten sterven bovengronds af en overwinteren onder de grond. Afgestorven bladeren/ stengels kunnen worden weggesnoeid zodat je border er weer netjes bij ligt. 

Op welke planten komen bijen en vlinders af? 

Hieronder vind je onze bijen- en vlinderlokkende planten. 

Inspiratie tips

Om je bijen en vlindertuin nog aantrekkelijker te maken, kun je combinaties maken met andere planten. Denk bijvoorbeeld eens aan de vlinderstruik (Buddleja davidii) of struik- of theerozen die de hele zomer prachtig bloeien en geuren. En vergeet vooral de zevenzonenboom (Heptacodium miconioides) niet die met zijn late bloei (september/oktober) nog vlinders je tuin in zal lokken.  

Hoe kan ik jaarrond bijen en vlinders ontvangen in mijn tuin? 

Een geliefde vlindertuin bloeit in diverse seizoenen. We hebben een lijst voor je gemaakt met lokkende planten voor het hele jaar! 

Januari – Winterheide (Erica) 

Februari – Sneeuwbal (Viburnum) 

Maart – Judaspenning 

April – Lavendel 

Mei – Vlinderstruik 

Juni – Ijzerhard 

Juli -  Koninginnenkruid 

Augustus – Hemelsleutel 

September - Herfstaster 

Oktober -  Klimop 

  1. Alpenaster 'Albus'
    Alpenaster 'Albus'

    Aster alpinus 'Albus'

  2. Damastbloem
    Damastbloem

    Hesperis matronalis

  3. Duifkruid 'Butterfly Blue'
    Duifkruid 'Butterfly Blue'

    Scabiosa columbaria 'Butterfly Blue'

  4. Duifkruid 'Pink Mist'
    Duifkruid 'Pink Mist'

    Scabiosa columbaria 'Pink Mist'

  5. Duizendschoon
    Duizendschoon

    Dianthus barbatus 'Barbarini Red'

  6. Duizendschoon
    Duizendschoon

    Dianthus barbatus

  7. Herfstaster 'Schneekissen'
    Herfstaster 'Schneekissen'

    Aster dumosus 'Schneekissen'

  8. Hopmarjolein  'Dingle Fairy'
    Hopmarjolein 'Dingle Fairy'

    Origanum 'Dingle Fairy'

  9. Kogeldistel
    Kogeldistel

    Echinops bannticus 'Taplow Blue'

  10. Kokardebloem
    Kokardebloem

    Gaillardia 'Peach'

  11. Kokardebloem
    Kokardebloem

    Gaillardia 'Red'

  12. Kokardebloem
    Kokardebloem

    Gaillardia 'Kobold'

Pagina