Venijnboom 80-100 cm

Latijnse naam
Taxus baccata

Wanneer u op zoek bent naar een ideale haag voor uw tuin, is de taxus vaak een voor de hand liggende keuze. Deze robuuste conifeer heeft zich door de jaren heen bewezen als de crème de la crème...

Mei
Créme, Wit
Ja
Halfschaduw
alle grondsoorten m.u.v. kleigrond, Goed gedraineerd, Voedselrijk, Zure grond
Aankleding tuin en terras, Haag, Haagplant, Voor buiten
Op voorraad: 905 artikelen Geschatte levertijd: 7-10 werkdagen
Per vierkante meter
Per stuk
Meter (m2) = stuks
  • 25+ stuks voor 12,56  per stuk-10%
  • 50+ stuks voor 12,30  per stuk-12%
Prijs per stuk
13,95
(incl. BTW en excl. verzendkosten)
Prijs totaal
13,95
(incl. BTW en excl. verzendkosten)
13,95
Dit product kan vanaf worden besteld.
Toevoegen aan verlanglijst
Venijnboom 80-100 cm
Taxus baccata
€ 13,95

Subtotaal:

19,00

Beschrijving

Wanneer u op zoek bent naar een ideale haag voor uw tuin, is de taxus vaak een voor de hand liggende keuze. Deze robuuste conifeer heeft zich door de jaren heen bewezen als de crème de la crème onder de hagen.

Waarom de Taxus?

Nederlandse tuinen zijn bij uitstek geschikt voor de taxushaag. Niet alleen vanwege het esthetische appeal, maar ook vanwege de veerkracht en duurzaamheid. Een taxushaag is niet zomaar een haag, het is een statement van kracht en schoonheid.

De taxus voordelen op een rij

  1. Wintergroen: Zelfs in de koude maanden behoudt de taxus zijn levendige groene kleur.
  2. Onderhoudsvriendelijk: Minimale verzorging nodig en blijft toch in topvorm.
  3. Flexibiliteit: Perfect voor zowel hoge sierhagen als lage afscheidingen.
  4. Verjonging: Heeft uw taxus een opfrisbeurt nodig? Een flinke snoeibeurt kan wonderen doen.

Aandachtspunten voor de Taxus

Hoewel de taxus veel te bieden heeft, zijn er ook enkele aandachtspunten:

  • Vereist goed doorlatende grond.
  • Heeft een langzamere groeisnelheid vergeleken met sommige andere hagen.

De taxus is geen nieuwkomer in de wereld van tuinieren. Deze plant, formeel bekend als Taxus baccata, is al eeuwenlang een favoriet in tuinen over de hele wereld. Met exemplaren in Groot-Brittannië en Turkije die meer dan vierduizend jaar oud zijn, is de taxus echt een levende legende.

De taxushaag draagt niet alleen bij aan de esthetiek van uw tuin, maar ook aan het lokale ecosysteem. Vogels zijn dol op deze plant, en de haag kan zelfs helpen bij het filteren van fijnstof, wat bijdraagt aan een schonere lucht.

Of u nu gaat voor een formele uitstraling of een meer natuurlijke sfeer, de taxus kan zich aanpassen aan uw tuindesign. En voor degenen die direct resultaat willen, biedt Haagplanten.net kant-en-klare taxushagen voor onmiddellijke impact.

Kies vandaag nog voor de tijdloze elegantie van de taxus. Uw tuin zal u dankbaar zijn!

Kenmerken

Kenmerken
EAN 8720187960936
Plantnaam Venijnboom 80-100 cm
Winterhard Ja
Bloeiperiode Mei
Bloemkleur Créme, Wit
Eetbaar Niet eetbaar
Gebruiksmogelijkheden Aankleding tuin en terras, Haag, Haagplant, Voor buiten
Geschikt voor Buiten
Groenblijvend Nee
Grondsoort alle grondsoorten m.u.v. kleigrond, Goed gedraineerd, Voedselrijk, Zure grond
Hoogte 80 - 100cm Pot

Verzorging

Gewasbescherming

De taxus is een veelgebruikte keuze voor hagen in Nederlandse tuinen en deze populariteit lijkt niet af te nemen. Dit komt door de vele voordelen ervan. De taxus biedt een dichte afscherming, is goed bestand tegen snoeien en geeft een tuin een elegante en natuurlijke uitstraling. Bovendien vereist deze plant geen specifieke verzorging.

Als lid van de coniferenfamilie is de taxus een soort naaldconifeer. Het valt op door zijn sierlijke, donkergroene naalden die zacht aanvoelen en het hele jaar door groen blijven. Deze plant behoudt zijn kleur in de winter en biedt daarom het hele jaar door privacy. Dankzij zijn compacte en weelderige groei is de taxus ideaal voor hagen. Met de juiste zorg kan deze haagplant tientallen jaren meegaan.

Wat betreft het planten van de taxushaag, kan dit bijna het hele jaar door, hoewel milder weer wordt aanbevolen. In de zomer kan het lastig zijn om de plant goed te bewateren, terwijl de winterse grond moeilijk te bewerken is. Zorg ervoor dat de taxus niet te diep wordt geplant; zolang de wortels ondergronds blijven, is het prima.

Na het planten is het essentieel om de taxus royaal water te geven. In het begin is regelmatig water geven noodzakelijk, omdat de plant nog niet goed geworteld is. Na verloop van tijd is minder water nodig, tenzij er lange droge periodes zijn. De grond moet altijd enigszins vochtig blijven.

Tijdens hete, droge dagen kunt u de taxus dagelijks water geven, maar vermijd overbewatering. Giet water rechtstreeks bij de wortels, zodat de plant er maximaal van kan profiteren. Een gezonde tuingrond komt niet alleen de taxus ten goede, maar ook andere planten. Verrijk de grond jaarlijks met compost, voeg in het voorjaar wat kalk toe aan het gazon en verwijder onkruid tijdig. Een goed onderhouden tuin laat uw taxushaag echt opvallen!

Bemesten

Het belang van bemesting voor de taxus

Het is van vitaal belang om uw taxushaag te bemesten, net zoals het noodzakelijk is om deze te snoeien. Hoewel de taxus van nature sterk is en zich goed aanpast aan verschillende omstandigheden, betekent dit niet dat hij geen tekorten aan voedingsstoffen kan hebben. Voor optimale groei heeft de taxus een luchtige, humusrijke bodem nodig met een zekere mate van kalk. Als uw tuin deze omstandigheden niet biedt, kunt u deze nabootsen door de bodem te bemesten en los te maken.

Bemesting bij droge bodems

Bemesting is van essentieel belang voor taxushagen die in droge grond groeien. Door te bemesten blijft de grond voldoende vochtig, wat de opname van voedingsstoffen en mineralen door de wortels van de taxus bevordert. Dit is met name gunstig voor jonge planten, maar ook oudere taxusplanten in droge grond profiteren van regelmatige bemesting.

Wanneer en hoe te bemesten

De taxus heeft twee groeiperioden per jaar. Het is ideaal om hem net vóór deze groeiperioden te bemesten, namelijk rond maart-april en vervolgens rond juni-begin juli. Kies voor organische meststoffen die specifiek zijn samengesteld voor taxus of coniferen, zoals koemestkorrels of Culterra. Deze meststoffen bevatten magnesium en andere essentiële mineralen voor de taxus, waardoor de plant gezond en vitaal blijft. Het stimuleert ook de groei, wat gunstig is aangezien de taxus van nature langzaam groeit. Overweeg ook het gebruik van bodemverbeteraars bij het planten van een taxushaag.

Inplanten

Wanneer is het beste moment om een ​​Taxushaag te planten?

Als u overweegt om een ​​Taxushaag te planten en zich afvraagt wanneer het ideale moment is, dan is het belangrijk om een periode met gematigd weer te kiezen: niet te koud en niet te warm. De beschikbaarheid van de Taxusplant bepaalt ook de beste planttijd. Hieronder vindt u meer details.

Planten van Taxus met blote wortels

Taxussen met blote wortels kunnen alleen geplant worden tussen oktober en april, zolang er geen strenge vorst is die de grond onbewerkbaar maakt.

Taxus met kluit planten

Taxussen met kluiten kunnen tussen september en mei worden geplant, afhankelijk van de weersomstandigheden. Bij zware vorst of te vroege warmte is het echter niet verstandig om te planten.

Taxus in pot planten

Taxussen in potten kunnen in principe het hele jaar door worden geplant, mits voorzichtig behandeld. Maar vermijd extreme hitte en zonlicht.

Ideale locatie voor Taxus

De taxus gedijt goed in zowel zonnige als schaduwrijke gebieden en is niet veeleisend wat betreft zijn standplaats. Het is echter belangrijk dat de bodem niet te nat is. Als de grond te vochtig is, zorg dan voor goede drainage, bijvoorbeeld door drainagegaten.

Hoe plant je een Taxus?

Maak eerst de grond vrij van onkruid tot ongeveer 50 cm aan beide zijden van de beoogde haaglocatie. Plant de taxus niet te diep; de wortels moeten net onder het grondoppervlak liggen. Bereid de grond in de geul voor, eventueel gemengd met compost, om een gunstige omgeving te creëren voor de taxus. Verdeel de planten gelijkmatig volgens de aanbevolen plantdichtheid. Na het planten, geef de taxus voldoende water, maar voorkom dat de grond te nat wordt.

Een goed onderhouden Taxushaag groeit uit tot een prachtige, dichte haag die veel privacy biedt. De flexibiliteit in hoogte van de Taxus zorgt voor een blijvende groene uitstraling in uw tuin.

Snoeien

Hoe trim ik mijn Taxus baccata?

Het onderhouden van een taxushaag is over het algemeen vrij eenvoudig. Om ervoor te zorgen dat de haag er jarenlang mooi en gezond uitziet, is het belangrijk om te weten hoe en wanneer je moet snoeien.

Waarom en wanneer snoeien van de taxus?

Een goed getrimde taxushaag kan een lange levensduur hebben. Met een gemiddelde groeisnelheid van ongeveer 20 cm per jaar hoeft deze niet vaak te worden gesnoeid. Als de haag eenmaal goed is getrimd, behoudt hij lang zijn vorm. Om de haag dicht te houden, wordt aanbevolen om twee keer per jaar te snoeien; bij voorkeur tussen mei en juni en later in augustus of september. Het is het beste om snoeien te vermijden tijdens vorstperiodes.

Hoe snoei je een taxushaag?

Hoewel het snoeien van een taxushaag misschien ingewikkeld lijkt, is het met het juiste gereedschap en wat kennis eigenlijk vrij eenvoudig. Gebruik altijd schoon en scherp gereedschap, omdat scherpe messen sneller genezen dan botte. Om de haag in de hoogte te laten groeien, moet je vooral aan de zijkanten snoeien. Als je een hoge haag wilt voor privacy, snoei dan de bovenkant pas nadat deze de gewenste hoogte heeft bereikt.

Snoeitechnieken

Het is ideaal als de bovenkant van de haag iets smaller is dan de onderkant, met een verschil van ongeveer 10 cm. Hierdoor krijgt de hele haag voldoende zonlicht. Om symmetrie te behouden, kun je een touw als leidraad spannen. Controleer regelmatig vanaf een afstand of de haag recht is.

Keuze van gereedschap

Voor beginners is een gewone heggenschaar perfect geschikt. Wie wat meer ervaring heeft of een grotere haag heeft, kan overwegen om een elektrische heggenschaar te gebruiken. Voor gedetailleerder werk is een tuinschaar of schapenschaar ideaal.

Veiligheid en verzorging

Draag handschoenen tijdens het snoeien, omdat de taxus giftig is. Ruim het snoeiafval meteen op. Overweeg om het snoeiafval te doneren aan organisaties zoals Taxus Taxi, die de takken gebruiken voor medicijnproductie. Bemest de taxushaag regelmatig voor optimale groei en gezondheid. Geef bij voorkeur twee keer per jaar mest, in maart en juni. Als de grond in je tuin erg zuur is, overweeg dan ook extra kalk toe te voegen, omdat taxus de voorkeur geeft aan een neutrale tot lichtzure bodem.