In april en mei laat de Rode Kruisbes 'Hinnonmaki Rood' zijn bescheiden groen-witte bloemen zien, die hangen in trossen aan de plant. Na de bloeiperiode ontwikkelen de bloemen zich tot rode...
April, Mei
Ja
Halfschaduw
Alle grondsoorten, Humusrijk
Aankleding tuin en terras, Moestuin, vaste planten border, Voor buiten
In april en mei laat de Rode Kruisbes 'Hinnonmaki Rood' zijn bescheiden groen-witte bloemen zien, die hangen in trossen aan de plant. Na de bloeiperiode ontwikkelen de bloemen zich tot rode kruisbessen. Deze bessen zijn niet alleen lekker, maar ook perfect om te verwerken in bijvoorbeeld gelei, jam en sap. De oogstperiode van de kruisbessen vindt plaats in juli en augustus. Let tijdens het plukken op de doornen die de struik beschermt. De rode kruisbes is zelfbestuivend, wat betekent dat je geen andere planten nodig hebt voor de bestuiving.
Deze struik is niet bladhoudend en zal in de herfst zijn loof verliezen. Voor de uitmuntende groei van de Rode Kruisbes 'Hinnonmaki Rood' is de juiste standplaats van belang. Een plek waar de zon gedeeltelijk tot volledig kan schijnen en waar de grond goed gedraineerd is, geniet de voorkeur. Ook is een enigszins zure grond aan te raden. Hoewel de plant winterhard is en goed tegen kou kan, is het essentieel om in het late najaar dode en oude takken te snoeien, zodat de struik zijn open vorm behoudt en goed kan groeien in het voorjaar. Zorg voor een goede verzorging en hanteer correcte snoei-instructies om elk seizoen van de zoete vruchten te kunnen genieten.
Verzorgingstipsvan de expert
Gewasbescherming
Controleer regelmatig je fruitplanten op ziekten en plagen en maak gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of zeepsop. Zorg ervoor dat de planten niet te dicht bij elkaar staan. Het mulchen rond de basis van de planten helpt niet alleen om onkruid op afstand te houden, maar ook... om vocht vast te houden.
Bij het planten van de rode kruisbes 'hinnonmaki rood' hoef je hem niet direct te bemesten. De potgrond zorgt nog steeds voor voldoende voeding. Gebruik in het voorjaar een organische meststof, rijk aan kalium en arm aan stikstof, om de vruchtontwikkeling te bevorderen en jouw planten gezond te... houden. Zorg ervoor dat je de instructies op de verpakking van de meststoffen opvolgt om overbemesting te voorkomen.
Kies een zonnig plekje met goed doorlatende grond uit. Graaf een plantgat twee keer zo breed en iets dieper dan de kluit van de bessenstruik. Voeg compost of mest toe aan de uitgegraven grond. Plaats de plant in het gat, zorg ervoor dat de kluit van de struik gelijk ligt met de grond, vul het... gat met verrijkte grond en druk er stevig op. Geef de struik direct na het planten royaal water.
Houd de grond vochtig, vooral tijdens droge tijden. Mulch aan de basis van de struik houdt beter vocht vast en voorkomt dat onkruid groeit. Je zorgt zo voor een gezonde bessenstruik en uiteindelijk voor heerlijke bessen.
Voor een gezonde en productieve plant is het gunstig om een fruitplant in de winter, nadat de bladeren zijn gevallen, te snoeien. Buig verticale takken horizontaal, zodat ze effectiever vrucht dragen. Om takbreuk te voorkomen, verwijder je overtollig fruit na de rui in juni. Om de vruchtvorming... te garanderen en de vorm te behouden, snoei je na de zomer de jonge scheuten weg.