De Rode Kruisbes 'Hinnonmaki Rood' is een tuinplant die je siertuin een eetbare meerwaarde biedt. In het voorjaar, rond april en mei, toont deze loofverliezende struik zijn bescheiden, groen-witte...
April
Wit
Ja
Halfschaduw
alle grondsoorten m.u.v. kleigrond, Goed gedraineerd
Aankleding tuin en terras, Border, Moestuin, vaste planten border, Voor buiten
De Rode Kruisbes 'Hinnonmaki Rood' is een tuinplant die je siertuin een eetbare meerwaarde biedt. In het voorjaar, rond april en mei, toont deze loofverliezende struik zijn bescheiden, groen-witte bloesems. Deze ontwikkelen zich tot rode, zoetzure kruisbessen die je vanaf juli tot en met augustus kunt plukken. De vruchten zijn bijzonder geschikt voor het maken van gelei, jam of sap. Tijdens het oogsten moet je voorzichtig zijn met de stekels die op de takken kunnen zitten.
Deze kruisbes groeit het beste op een plek waar de zon volop schijnt of waar slechts lichte schaduw valt. Een goed doorlatende grond die licht zuur kan zijn, is ideaal voor de 'Hinnonmaki Rood'. Hoewel de plant niet het hele jaar door bladhoudend is, heeft dit geen invloed op zijn winterhardheid. Om een goede oogst te garanderen en vorm te geven aan de struik, is snoeien noodzakelijk. Door in de herfst oude en dode takken te verwijderen, creëer je ruimte voor nieuwe groei. Ook in de zomer kun je de struik wat bijsnoeien, zodat je in het volgende seizoen weer kunt genieten van heerlijke kruisbessen.
Verzorgingstipsvan de expert
Gewasbescherming
Houd de fruitbomen gezond door regelmatig te controleren op ziekten en plagen en door natuurlijke bestrijdingsmiddelen te gebruiken, zoals neemolie of zeepoplossing. Het aanbrengen van mulch rond de stam helpt bij het onderdrukken van onkruid en het vasthouden van vocht.
Bemesten
Na het planten hoef je de rode kruisbes 'hinnonmaki rood' niet te bemesten. Hij krijgt nog steeds voldoende voeding uit de potgrond. Als je de fruitproductie wilt bevorderen en jouw planten gezond wilt houden, gebruik dan in het voorjaar een organische meststof. Overbemesting kan de planten... beschadigen, lees daarom goed de instructies op de verpakking van de meststoffen.
Graaf een plantgat twee keer zo breed en iets dieper dan de kluit van de bessenstruik op een zonnig gedeelte van je tuin met goed doorlatende grond. Meng de uitgegraven grond met compost of mest. Plaats de struik in het plantgat, zorg ervoor dat de kluit gelijk ligt met de grond, vul het gat... vervolgens met verrijkte grond en druk het stevig aan. Geef de struik direct na het planten royaal water.
Zorg ervoor dat de grond tijdens droge tijden vochtig blijft. Een mulchbasis houdt de struik vochtig en voorkomt onkruidgroei. Zo zorg je ervoor dat jouw bessenstruik goed groeit en heerlijke vruchten voortbrengt.
Je kunt een fruitplant het beste in de winter snoeien, nadat de bladeren zijn gevallen, om hem gezond en productief te houden. Na de rui in juni overtollig fruit verwijderen om takbreuken te voorkomen. Buig verticale takken horizontaal om beter vrucht te dragen. Om de vruchtvorming te bevorderen en... de vorm van de plant te behouden, snoei je aan het einde van de zomer de jonge scheuten weg.