Herfst, tijd voor afwisseling in de tuin! Nu de seizoenen wisselen, is het de beurt aan een bonte mix van planten om de show te stelen. Hierbij een paar herfsttoppers waar je dit seizoen zeker van gaat genieten!

1. Purperklokje 

Met zijn prachtige bloemen en sierlijk blad voegt het purperklokje (Heuchera) een vleugje elegantie toe aan elke herfsttuin. Deze vaste plant staat bekend om zijn levendige kleuren, variërend van diep paars en bordeauxrood tot helder groen met zilverachtige aderen. Het purperklokje bloeit zelfs in de schaduw en kan een interessante contrastplant zijn naast felgekleurde herfstbladeren.

2. Kardinaalshoed 

Met zijn opvallende besjes en unieke bladkleur, staat de kardinaalshoed (Euonymus alatus) centraal in het herfstlandschap. Deze struik staat erom bekend zijn bladeren in een oogverblindende tint van karmozijnrood te veranderen, wat een onmiskenbaar vurig spektakel in je tuin creëert. Bovendien zijn de feloranje vruchten een ware traktatie voor vogels!

3. Chrysant 

Een herfstlijst zou niet compleet zijn zonder de koningin van het seizoen - de chrysant. Met haar gevarieerde kleurenpalet, van warme gouden tinten tot diep bordeauxrood, tovert ze een glimlach op het gezicht van elke tuinliefhebber. Deze bloem met haar vele bloemblaadjes straalt een gevoel van warmte en gezelligheid uit, en het is geen wonder dat ze symbool staat voor de herfst!

4. Vuurdoorn  

Zoals de naam al doet vermoeden, is de vuurdoorn (Pyracantha) een struik die de herfsttuin in vuur en vlam zet. Met zijn felgekleurde bessen in tinten van oranje, rood en geel, trekt de vuurdoorn zeker de aandacht van voorbijgangers en vogels. Deze winterharde struik kan een opvallende haag vormen of een prachtig accent toevoegen aan je landschap.

5. Japanse Esdoorn 

Een ware kunstenaar in de herfsttuin is de Japanse esdoorn (Acer palmatum). Met zijn elegante bladeren in tinten variërend van dieprood tot zacht oranje en geel, creëert hij een levendig kunstwerk in de herfstlucht. Deze sierlijke boom voegt een vleugje verfijning toe aan elke buitenruimte en is een favoriet bij tuiniers over de hele wereld.

6. Sedum 

Als je op zoek bent naar planten die schitteren als sterren in de herfst, kijk dan niet verder dan sedum. Deze vaste planten pronken met hun opvallende bloeiwijzen, die van frisgroen naar dieproze kleuren naarmate de herfst vordert. Bovendien zijn ze een magneet voor bijen en vlinders, waardoor ze niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar ook een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit van je tuin.

7. Aster

De prachtige asters zijn een knallende afsluiter van het bloeiseizoen. Met hun overvloed aan kleuren, variërend van diepblauw en paars tot roze en wit, lijken ze kleine vuurwerkexplosies die de tuin in vuur en vlam zetten. Deze charmante bloemen trekken vlinders aan en zijn perfect om je tuin tot leven te brengen, zelfs als de herfst vordert.

8. Pennisetum 

Als de herfstbries door je tuin waait, voegt het siergras Pennisetum een vleugje sierlijkheid toe aan het geheel. Dit sierlijke, wuivende gras heeft een zachte textuur en verandert in de herfst in warme tinten van goud en koper. Het is een uitstekende keuze om een vleugje beweging en elegantie aan je herfstlandschap toe te voegen.

 

Of je nou een echte tuinliefhebber bent of gewoon je buitenplekje wat wilt opfleuren, met deze acht herfstplanten zit je goed. Ze zorgen voor een kleurrijk herfstspektakel en maken je seizoen extra bijzonder! Dus, handschoenen aan en laat je tuin stralen met deze herfstige plantenparade!

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op of kom naar onze winkel in Venlo.