De mooiste bomen voor de herfst

De herfst komt eraan en dat betekent dat de bladeren van veel bomen gaan verkleuren en uiteindelijk van de takken zullen vallen. Als je graag een opvallende eyecatcher in je tuin wilt tijdens de herfst, kies dan voor bomen met een indrukwekkende rode herfstkleur! In deze blog laten we je kennismaken met verschillende bomen die prachtige rode bladeren hebben en vertellen we je wanneer je deze het beste kunt planten.

Bomen met Rode Bladeren 

Bomen met rood blad zijn werkelijk bijzonder, en hoewel niet iedereen er fan van is, verdienen ze absoluut de aandacht! Het gaat hierbij niet alleen om bomen die een mooie rode herfstverkleuring hebben, maar om bomen die gedurende het hele groeiseizoen rood blad dragen. De kleuren variëren van helder rood, donkerrood, bordeauxrood en paars tot zelfs bruintinten en bijna zwart blad.

Hieronder zetten we een aantal populaire bomen met rode bladeren voor je in de spotlight.
1.    Photinia Fraseri 'Red Robin': Deze bladhoudende boom valt op doordat het blad opvallend rood uitloopt en later verandert in prachtige rood-groene bladeren.

2.    Rode Perzische Slaapboom: Met purperrood blad en unieke roze bloemen in de zomer is deze boom een ware blikvanger.

3.    Roodbladige Noorse Esdoorn: De Acer Royal Red, oftewel de roodbladige Noorse esdoorn, staat bekend om zijn donkerrode en purperrode blad, dat in de herfst een roodbruine kleur krijgt.

4.    Rode Japanse Esdoorn: De Acer Palmatum Bloodgood, oftewel de rode Japanse esdoorn, steelt gedurende het groeiseizoen de show met zijn prachtige rood uitlopende stervormige bladeren. In de zomer kleurt het blad donker roodviolet, om in de herfst te veranderen in een mooie donkerrode kleur.

5.    Rode Beuk: De Fagus Sylvatica Purpurea is zeer opvallend door zijn prachtige violet donkerrode blad. Het is een bladverliezende boom, maar behoudt zijn blad relatief lang. In de herfst verandert het blad in een prachtig vuurrood.

Bomen met Rode Herfstkleuren 

Naast bomen met rode bladeren zijn er ook bomen die een indrukwekkende rode herfstverkleuring hebben. Deze bomen zijn ware eyecatchers in je tuin en kunnen variëren in kleuren zoals scharlakenrood of oranjerood. Maar verkleurt het blad altijd op hetzelfde moment? We leggen het hieronder uit.

De herfstkleur van het blad wordt beïnvloed door factoren als bodemvochtigheid en temperatuur. Een opeenvolging van warme, zonnige dagen gevolgd door koude, vorstvrije nachten levert de meest spectaculaire herfstverkleuring op.

Grote droogte of een lange natte periode kan stress veroorzaken bij de boom, waardoor het blad eerder en intenser zal verkleuren. Een lange droge zomer zorgt ervoor dat de herfstverkleuring later op gang komt. Bij een droog najaar kan de herfstverkleuring langer aanhouden. Zodra de vorst intreedt, valt het blad van de boom.

Hieronder hebben we een aantal bomen met rode herfstverkleuring voor je op een rijtje staan.
1.    Amberboom (Liquidambar Styraciflua): Deze boom kleurt in de herfst met prachtige oranje-, scharlakenrode en violette tinten.

2.    Amerikaanse Rode Esdoorn (Acer Rubrum): Deze boom kleurt, zoals de naam al zegt, rood in de herfst, waarbij het blad goudgeel wordt.

3.    Gewone Judasboom (Cercis Canadensis): Met zijn mooie bloei en adembenemende herfstkleur voegt de gewone Judasboom extra sfeer toe aan je tuin.

4.    Gewone Krentenboom (Amelanchier Lamarckii): Deze veelzijdige boom schittert het hele jaar door, met prachtige bloei in het voorjaar en gele, oranje en scharlakenrode herfstkleuren.

Planten van deze Bomen 

Bomen met roodkleurige bladeren kunnen het hele jaar door worden aangeplant. Wil je echter genieten van de unieke rode herfstkleuren, dan is het advies om de bomen in het voorjaar te planten. 

De herfst is een prachtige tijd om van kleurrijke bomen te genieten in je tuin. Of je nu kiest voor bomen met rode bladeren die gedurende het hele seizoen opvallen, of voor bomen met een adembenemende rode herfstverkleuring, ze zullen zeker een mooie toevoeging zijn aan je buitenruimte. Vergeet niet te letten op de bodemvochtigheid en temperatuur, want deze spelen een rol bij het intensiveren van de herfstkleuren. Plant je bomen in het voorjaar en laat je tuin stralen met deze kleurrijke juweeltjes!
Ben je op zoek naar een specifieke boom of heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op of kom gerust eens langs in onze winkel. Wij helpen je graag bij het vinden van jouw perfecte boom!