Wat betekenen de symbolen op het plantkaartje?

Ieder plantje uit je borderpakket is voorzien van een plantkaartje. Op het plaatje kun je onder andere de standplaats en de hoogte van de plant zien. Aan de hand van de hoogte van de plant kun je de indeling maken in lage planten, middelhoge planten en hoge planten.

plantkaartje

Uitleg van de symbolen op het plantkaartje:

  1. Standplaats van de plant
  2. Bloeiperiode van de plant
  3. Hoeveel planten kun je planten per m2
  4. De hoogte van de plant
  5. Kun je deze plant wel of niet eten
  6. De winterhardheid van de plant
  7. Geurend
  8. Vlinderlokkend

Het creëren van je eigen border

Op het moment dat je je borderpakket hebt ontvangen wil je natuurlijk direct aan de slag met het aanleggen van je border. Maar hoe doe je dit precies? Je hebt diverse planten ontvangen, maar hoe bepaal je waar je welke plant neerzet in je border? Wij helpen je graag op weg.

Onze tips:

  • De basisregel geldt: plant van laag naar hoog. Dit gezien vanuit de frontview, oftewel het vooraanzicht.
  • Houd rekening met een plantafstand van 15 centimeter.
  • Wissel de kleuren in je border af. Plaats dus geen planten met dezelfde kleur naast elkaar, maar wissel dit af.

Aan de hand van drie voorbeeldborders, laten wij zien hoe je een border kunt aanleggen. Houd er rekening mee dat dit voorbeelden zijn en dat ieder borderpakket anders is.

Vierkante border ca. 2.45 x 2.45

In onderstaand voorbeeld is een vierkante border te zien. Heb je een vierkante border dan zet je vooraan de lage soorten neer, in het midden de middelgrote soorten en achteraan de hoogste soorten. In dit voorbeeld is gebruik gemaakt van 2 lage soorten, 3 middelhoge soorten en 3 hoge soorten.

voorbeeld vierkante border

L = Laag – M = Midden – H = Hoog

Langwerpige border ca. 4 x 1.5

In dit voorbeeld zie je een langwerpige border, waarbij gebruik is gemaakt van 3 lage soorten, 2 middelhoge soorten en 3 hoge soorten. Ook hier geldt weer dat je vooraan de lage soorten zet en daarachter zowel de middelgrote en hoge soorten. 

voorbeeld langwerpige border

L = Laag – M = Midden – H = Hoog

Vierkante border middenin de tuin ca. 2.45 x 2.45

Als je een border hebt in het midden van je tuin, moet de border net iets anders worden aangelegd. Je kunt namelijk vanuit alle kanten genieten van je beplanting omdat je er als het ware omheen kunt lopen. Heb je een border waar je omheen kunt lopen, dan is het belangrijk om de laagste soorten aan de buitenkant te soorten en de hogere planten in het midden. In dit voorbeeld zie je 4 lage soorten, 2 middelhoge soorten en 2 hoge soorten.

voorbeeld vierkante border blokje

L = Laag – M = Midden – H = Hoog

Het planten van je borderpakket

Het proces van het inplanten van je borderpakket kunnen we onderverdelen in drie stappen. Hieronder leggen wij je stap voor stap uit op welke wijze je de planten het beste kunt inplanten.

1. Grondverbetering

De eerste stap is grondverbetering. Dit betekent dat je aan de slag gaat met het verbeteren van de gesteldheid van de grond (bodem). Een goede grond is namelijk essentieel om je planten goed te laten groeien. Dit doe je door de grond goed los te maken en tuinmest voor vaste planten toe te voegen. Het is belangrijk om dit mest goed door de bestaande grond te mengen.

2. Het uitzetten van je planten

Zet al je planten alvast uit in je border. Op die manier weet je precies waar welke plant moet staan. Dit maak het inplanten gemakkelijker. Houd bij het uitzetten van de planten rekening met de plantafstand van 15cm.

3. Verwijderen van de pot

Voordat je daadwerkelijk start met het inplanten verwijder je de pot van de plant.

4. Maak een plantgat

Maak alvast voor iedere plant een plantgat, maak het gat zowel iets dieper als breder dan de hoogte van de kluit van de plant.

5. Het inplanten van je borderpakket

Het is belangrijk dat je de planten eerst onderdompelt in een emmer met water voordat je ze daadwerkelijk inplant. Als je dit gedaan hebt kun je de planten inplanten. Door ze eerst onder te dompelen zijn ze goed nat en hebben ze genoeg water voor de eerste periode.

6. De grond egaliseren

Maak de grond gelijk zodat er een mooi, straks geheel ontstaat.

7. Geef je border water

De laatste stap in het proces is het geven van water. Omdat je de planten al hebt ondergedompeld is het niet nodig om direct veel water te geven. Wel is het belangrijk om in de eerste week enkele malen water te geven. Daarnaast is het belangrijk om in warme, droge periodes voldoende water te geven.

Onderhoud van je border

Je border is klaar! Je gaat nu volop genieten van je border. Toch is het belangrijk om na enkele weken te starten met onderhoud aan je border. Na enkele weken kan er al onkruid ontstaan in je border, begin dus op tijd met het weghalen van het onkruid. Het is het beste als je het onkruid eruit wiedt en dit niet doet door te schoffelen. Dit is voornamelijk in de beginperiode belangrijk. Als de planten eenmaal dichtgegroeid zijn, is het probleem van onkruid grotendeels verholpen. Ook kun je ervoor kiezen om je border te snoeien. Omdat er diverse planten in je border voorkomen is er geen eenduidige snoei-instructie. Dit verschilt namelijk per plant. Toch geldt voor vaste planten dat je deze het beste kunt snoeien na de bloei. Snoei nooit voor de winter alles eraf. Laat afgestorven delen eraan zitten of op de bodem liggen, dit geldt namelijk als een natuurlijke bescherming voor de winter.

Heb je vragen over het aanleggen van een border? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.