Wanneer plant je een bloembol?

Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen, narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december. Belangrijke voorwaarde is dat het planten gebeurt voordat de eerste nachtvorst zijn intrede doet. Zomerbloeiende bloembollen zoals alliums, dahlia’s en calla’s plant je in het het vroeg voorjaar en het voorjaar. Hier is het van belang dat het niet meer hard vriest. Het is geen probleem wanneer je de bollen hebt geplant en het 's nachts vriest.

Hoe plant ik een bloembol?

Er is een heel handig trucje om te onthouden hoe diep en hoe ver uit elkaar je bloembollen 't beste kunt planten. Houd voor de plantafstand 3 maal de breedte van de bol aan, en houd voor het planten ook 2 maal de hoogte van de bol aan. Voorbeeld: Je wilt graag tulpen planten van 5 centimeter breed. Je plant dan 2x5=10 centimeter diep en 3x5=15 cm uit elkaar worden geplant. Easy right?

Komen bloembollen volgend jaar opnieuw uit?

Bloembollen zijn onderverdeeld in drie soorten: enkeljarige, meerjarige en verwilderingsbollen. Enkeljarige bollen bloeien het eerste jaar op hun allermooist, en komen het volgende jaar ook nog op. Na verloop van tijd is de bloei over. Meerjarige bollen zijn bloembollen die meerdere jaren achterelkaar bloeien. Verwilderingsbollen komen ook ieder jaar terug, maar breiden zich ook nog eens uit.

Bloembollen planttip:

Handige bakjes om bollen in te planten. Dit doe je zo: bedek de bodem van het bakje met een laagje aarde en plaats vervolgens de bollen op de juiste plantafstand in het bakje. De bakjes zijn gemaakt van kunststof en hebben een diameter van 26 cm. Na de bloei kun je de bakjes uit de grond nemen en de bakjes en bollen bewaren tot het volgend plantseizoen. De manden zijn ideaal om te groeperen⁠ en planten van jouw bloembollen⁠ samen. De mand beschermt de⁠ bollen van dieren zoals de⁠ veldmuis of rat.

Hoelang kan ik bloembollen bewaren?

Het beste is om de bloembollen zo snel mogelijk te planten. Als dit niet kan dan kun je de bloembollen even op een droog en koel plekje bewaren, zoals in de garage of kelder. Houd goed in de gaten of er door de hoge luchtvochtigheid schimmel op de bloembollen ontstaat. Als dit gebeurt dan kun je de bloembollen het beste even laten drogen en direct daarna in de tuin planten.

Wil je meer weten of bloembollen? Neem gerust contact met ons op, onze medewerkers helpen je graag.