Biodiversiteit?
‘Bio’ staat voor leven en ‘diversiteit’ betekent afwisseling. Het is een parapluterm voor alle verschillende soorten die we op aarde hebben. Dieren, planten, zand, schimmels, bacteriën…diversiteit is belangrijk, de natuur blijft in evenwicht doordat er verschillende soorten zijn.
Naast de verschillende soorten omvat biodiversiteit ook de ecosystemen (of leefgebieden) waar die soorten in voorkomen. Denk aan de savanne, het koraalrif of een tropisch regenwoud.
Biodiversiteit is belangrijker dan je misschien zou denken. We hebben landbouw te danken aan biodiversiteit, om een voorbeeld te noemen. Ruim 40% van de medicijnen tegen kanker komen uit de natuur. Biodiversiteit zorgt voor de productie van zuurstof, schoon water, vruchtbare grond en een stabiel klimaat. Het levert ook natuurlijke hulpbronnen, zoals voedsel en grondstoffen voor kleding, huisvesting en medicijnen, die ervoor zorgen dat we kunnen bestaan.
Biodiversiteit in de tuin
Een tuin met een hoge biodiversiteit heeft meer weerstand en is daardoor minder gevoelig voor ziektes en plagen. Het houdt je tuin dus gezonder en meer in evenwicht. Wormen, pissebedden en schimmels bijvoorbeeld, verbeteren de bodemkwaliteit. Vogels en egels vangen schadelijke insecten. Bijen en hommels helpen bij de bestuiving van bloemen. Maar ook planten dragen hun steentje bij. Zij zorgen voor voedsel, veiligheid en woongelegenheid voor de dieren.
Biodiversiteit maakt je tuin ook een stuk interessanter. Er is veel om naar te kijken: vlinders die rond fladderen, bijen die zoemen, vogels die eten komen zoeken, egeltjes die overal snuffelen. Maar ook bloemen en bessen die je tuin kleur geven. Allemaal redenen om niet uitgekeken te raken in je tuin.
Wat kan ik zelf doen om de biodiversiteit te bevorderen?
Er is veel wat jezelf kunt doen. Denk bijvoorbeeld eens aan:
Planten
- Zorg voor een grote diversiteit aan planten
- Let op verschillende bloeitijden gedurende het jaar
- Zet planten die bessen produceren als voedselbron
- Kies voor een natuurlijke haag in plaats van een houten schutting
- Zorg voor hogere planten om bouw van nesten te bevorderen en schaduw te creëren
Water
- Maak een vijver voor kikkers, waterjuffers en libellen
- Zet een waterschaal neer als drinkbak voor vogels
Insecten
- Hang bijenhotels en vlinderkasten op
Vogels
- Hang verschillende soorten nestkastjes op, zodat verschillende soorten vogels een plekje in jouw tuin kunnen vinden
Bodem
- Gebruik zoveel mogelijk organische meststoffen in plaats van kunstmest
En natuurlijk: Geniet van de rijkdom in je tuin!