Een kleurrijke tuin in november

Welke wonderen schuilen er nog achter de sluier van november? Hoewel de kou langzaam zijn greep verstevigt en vorst op de loer ligt, weet de regen ook zijn weg te vinden. Een combinatie van nattigheid en kou is niet bepaald gunstig voor vele plantensoorten. Toch zijn er planten die onder deze ongunstige omstandigheden de novembermaand overleven en kleur toevoegen aan jou tuin. Zo zijn er verschillende bloembollen en vaste planten die bloeien in november, maar ook een aantal bomen, struiken en klimplanten staan prachtig te bloeien in november. 

Bloembollen die in november bloeien

November brengt verrassende kleuren en vreugde in de tuin met een selectie bloembollen die bloeien in de novembermaand. Colchicum, ook wel herfsttijloos genoemd, bloeit in tinten van roze en wit. Nerine, de kliplelie, schittert met sierlijke stelen met bloemen die variëren van levendig roze tot zalmrood. De tuincyclaam, Cyclamen, heeft bloemen die als schilderspenseelstreken lijken. Deze bloembollen bieden een goede mogelijkheid om wat meer kleur in je tuin toe te voegen in de naderende winter.  

De volgende bloembollen bloeien in november:

  • Acis (narcisklokje)
  • Crocus (herfstkrokus)
  • Cyclamen (tuincyclaam)
  • Dahlia (tot eerste vorst)
  • Narcissus broussonetti (herfstnarcis)
  • Nerine bowdenii (kliplelie)
  • Amarine belladiva (kliplelie kruising)

Vaste planten die in november bloeien

In november zijn er ook enkele vaste planten die hun bloei doorzetten in het naderende winterseizoen. De Persicaria, ook bekend als de duizendknoop, bloeit door met verfijnde bloemen in gedempte tinten. De Aster, met zijn diverse kleuren, voegt een vleugje meer kleur toe aan de herfstlucht.

Deze planten zijn als laatbloeiers, die de natuurlijke overgang van het landschap markeren. Hun aanwezigheid tijdens de somberheid van november geeft de tuin een oppepper en herinnert ons eraan dat de natuur zelfs in de meest onverwachte tijden van het jaar er mooi bij kan staan. Deze vaste planten vormen de basis voor een mooie en verzorgde tuin in november. Ze zijn een waardevolle aanvulling voor elke tuin die dat laatste vleugje kleur wil toevoegen voordat de koude wintermaanden aanbreken.

De volgende vaste planten bloeien in november: 

Bomen en struiken die in november bloeien

De herfstbloeiende Camellia, ook wel bekend als sasanqua, steelt de show met zijn subtiele bloesems die als het ware in de lucht lijken te zweven. Mahonia schittert als een zonnestraal op sombere dagen, met zijn vrolijke gele bloemtrossen die een stralend contrast vormen met de omgeving. De Viburnum-familie, waaronder tinus en bodnantense, verspreidt een heerlijke geur en brengt levendige kleuren in je tuin. Deze bomen en struiken blijven de gehele maand november nog mooi bloeien tot dat toch echt de winter gaat beginnen. 

De volgende bomen en struiken bloeien in november:

Klimplanten  die in november bloeien

De Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) lijkt wel een statement te maken met zijn gele bloemen die de kou goed trotseren. Ook de Clematis cirrhosa, met zijn sierlijke ranken en bloesems bloeit goed in de novembermaand. Laten we zeker ook de klimop niet vergeten, die de muren en hekken versiert met zijn donkergroene bladeren en kleine bloemen. Deze klimplanten geven de tuin een vleugje kleur en vitaliteit, zelfs midden in de rustige overgang naar de winter periode.  

De volgende klimplanten bloeien in november: 

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in onze winkel.