Wat is een mediterrane tuin?

Je kent het wel je bent op vakantie in het Middellandse Zeegebied, zoals Spanje, Griekenland, of Marokko, en je geniet volop. Het liefste wil je de omgeving in je koffer stoppen en zo in je tuin leggen zodat je thuis ook kunt genieten. Helaas, dit gaat natuurlijk niet. De mediterrane sfeer kun je echter wel thuis creëren, maar wat zijn nu de specifieke kenmerken?

Mediterrane tuin 1

Strakke lijnen horen niet in een mediterrane tuin thuis, luchtige, losse en ronde vormen zijn de kenmerken uit een mediterrane tuin. Ook grove materialen passen hierbij. De aankleding mag en kan in verschillende frisse kleuren, denk aan potten, vazen en kussens. Door kleur aan te brengen heb je snel een zomers, zonnig gevoel. Ook terracotta poten geven het warme mediterrane gevoel in je tuin, dit is een echte must have.

Grind en stenen horen echt thuis in een mediterrane tuin, een gazon past hier juist niet bij. Want in het Middellandse Zeegebied kennen we vaak droogte periodes, hier kan gras niet overleven. Daarom wordt er dan ook veel gebruik gemaakt van grind en stenen, als je bijvoorbeeld een zithoek wilt creëren of een pad wilt aanleggen.

In een mediterrane tuin hoort bewegend water, dit al vanwege het rustgevende geluid en het verkoelende effect. Het waterornament brengt je tuin tot leven.

Mediterrane tuin 2

Welke planten zijn geschikt voor een mediterrane tuin?

Niet alleen het lijnenspel en de aankleding geven jou het mediterrane gevoel. Beplanting speelt hier ook een rol in. Zo kun je denken aan een olijfboom, vijgenboom, lavendel, jasmijn of een rozemarijn. Dit zijn relatief voor de hand liggende suggesties, maar heb je ook al eens gedacht aan de Afrikaanse lelie, Trompetbloem, Eucalyptus gunnii, IJzerhard, blauwe druivenstruik of een palmlelie?

Door beplanting kun je hoogte creëren in je tuin, zo kun je spelen met hoogte door een Amberboom in je tuin te zetten. Dit creëert meteen een hoogte, waardoor je je tuin spannend houdt. Wanneer je de Amberboom nu plant, heb je in het najaar mooie herfst kleuren in je tuin. Dit kan ook met een  Trompetboom Nana deze zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes, zoals 120, 150 of 180 cm hoog. Met een boom van 180 cm hoge stam, kun je goed onder de kroon doorkijken. Met een stamhoogte van 120 of 150 cm kun je het zicht breken. Ook passen deze goed in een kleinere tuin.

Mediterrane tuin 3

Een druivenstruik en een vijg kun je perfect tegen een muur of tegen een pergola laten groeien. Ook passiebloemen, de Toscaanse jasmijn en de Trompetbloem zijn hele mooie planten om te planten tegen een pergola.

Heb je vragen of wil je graag advies over een mediterrane plant in je tuin? Neem vrijblijvend contact met ons op.