Vaak bij zacht, vochtig en warm weer zie je pas dat je last hebt van slakken in je tuin. Wanneer er zachte winters zijn geweest kunnen veel slakkeneitjes overleven. Dit zijn optimale omstandigheden waarbij slakken graag in leven. Dat blijkt wel uit de schade in je tuin.

Overdag zie je geen slak, dan denk je, ik kom er nog goed vanaf. Maar slakken wandelen vooral ’s avonds en ’s nachts. In deze periode eten zich ook helemaal rond aan verschillende planten, zoals o.a. hosta’siberis en ligularia. Dit zijn planten waar slakken het vaak op gemunt hebben. De sappige cellen van de planten worden zeer gewillig naar binnen gewerkt.

Preventieve maatregelen

Indien je geen slakken in  je tuin wil, de onderstaande tips werken preventief:

  • Regelmatig de tuin schoffelen, dit is niet alleen goed voor het onkruid, maar ook weg te houden. Door het schoffelen droogt de bovenste laag grond uit, slakken kunnen zich dan moeilijker voortbewegen.
  • Voorkom schuilplaatsen voor de slakken. Denk bijvoorbeeld aan donkere, vochtige plekjes of hoog gras, compost hopen, gemulchte grond, onder stenen, boomschors, vochtige plekken en vijvers.
  • Ruim je tuinafval op. Dit wordt natuurlijk een goede compost hoop, maar slakken vinden het geweldig om zich in dergelijke plaatsen te verschuiven.
  • Trek natuurlijke vijanden aan, zoals Merels en Lijsters. Hang hiervoor nestkastjes op.
  • Kippen en eenden zijn dol op slakken.
  • Je kunt slakken ook lokken en vervolgens ergens anders uitzetten. Dit kan door een stukje appel, pompoen of ander fruit. Een dakpan wil vaak ook helpen.

Dit waren enkele voorbeelden van preventieve maatregelen. Er zijn er nog meer, die zullen we onderstaand toelichten:

Beplanting

Maak een bewuste keuze in je beplanting. Kies planten waar slakken een hekel aan hebben, dit voorkomt op een simpele manier dat slakken een weg naar je tuin vinden. Zo kun je de keuze laten vallen op; akelei, goedsbloem, anjer, geranium, viooltjes, varens, Oost-Indische kers, lavendel. Maar ook kruiden zoals salie, tijm en knoflook.

Water geven

Omdat slakken van vochtige omstandigheden houden en vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn, kun je het beste in de ochtend planten water geven of besproeien. Overdag drogen de bladeren sneller en is het in de avond minder vochtig in de tuin. Hierdoor zullen de slakken je tuin minder aantrekkelijk vinden.

Huishoudelijke middeltjes

Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je planten niet worden opgegeten door de slakken? Er zijn huismiddeltjes die hierbij helpen, bijvoorbeeld koffiedik rond de plant strooien of de bodem bedekken met gebroken cacaodoppen. Ook ruw droog touw wil helpen om overlast van slakken tegen te gaan. Slakken vinden het niet fijn om over deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes heen te kruipen. Het kan dus ook goed zijn dat ze deze dan links laten liggen. Ook kan een potje dat je half ingraaft en met wat bier vult helpen.

Gebruik een ring van koper

Slakken hebben aan de onderkant veel zenuwen, deze zenuwen reageren extra in combinatie met koper. Omdat het niet prettig aanvoelt zullen de slakken dit contact zoveel mogelijk vermijden. Dit is een veilige oplossing, die verder geen schade aanricht aan de plant, slak zelf, vogels, huisdieren en kinderen.

Slakkenkorrels

Natuurlijk zijn dit goede middeltjes, maar ze werken nog niet optimaal. Wat echt help zijn toch de bekende ouderwetse . Nadelig is dat deze korrels giftig zijn voor kinderen en huisdieren. Om de korrels droog te houden, kun je het beste een potje op zijn zij ingraven en hier een handje vol met korrels in strooien. Dit is tevens extra veilig voor kinderen en huisdieren omdat ze hier niet gemakkelijk bij kunnen.

Het beste werken de korrels wanneer je deze egaal rond de betreffende plant strooit. Zo heeft een slak geen mogelijkheid meer om bij de plant te komen. Omdat slakken ’s avonds pas op pad gaan kun je de korrels het beste in de avond rond de betreffende plant strooien.

Er zijn dus legio preventieve maatregelen maar ook maatregelen en middelen zoals korrels die goed werken om slakken op afstand te houden van je tuin. Maak een bewuste keuze wat het beste bij je past om slakken in tuin op afstand te houden.