Gefeliciteerd! Je hebt net een nieuwe boom aangeplant. Maar zoals je misschien weet, hebben deze groene reuzen een beetje hulp nodig om te gedijen, vooral in de eerste twee tot drie jaar na aanplanting. Na het rooien heeft de boom minder wortels om water en voeding uit de bodem te halen. Het is jouw taak om ervoor te zorgen dat de kluit voldoende vochtig blijft, zodat je boom de kans krijgt om stevig en gezond te groeien.

Dus, hoeveel water heeft jouw boom nodig?

Een boom heeft water nodig vanaf het moment dat hij begint te bloeien. Maar hoeveel water precies? Dat hangt af van verschillende factoren: het weer, de soort boom, de grootte, en de omstandigheden van de groeiplek. Een slimme manier om te controleren of je boom voldoende water krijgt, is door een klein gat naast de kluit te graven of een guts in de kluit te steken. Zo kun je nagaan of de kluit vochtig genoeg is.

En hoe vaak moet je dan water geven?

Goed, je weet nu dat je boom water nodig heeft, maar hoe vaak moet je dit doen? Ons advies is om één keer per week (afhankelijk van het weer) een flinke hoeveelheid water te geven in plaats van elke dag een klein beetje. OVerdrijf het niet, teveel water kan ook problemen veroorzaken, zoals rotte wortels die kunnen leiden tot het sterven van de boom.
Door de grond tussen de gietbeurten iets te laten uitdrogen, stimuleer je de wortels om zelf op zoek te gaan naar water en voedingsstoffen. Maar pas op - laat de grond nooit volledig uitdrogen! 

Hoe zorg je dat het water in de kluit terechtkomt?

Een gietrand rondom de stam is de eenvoudigste methode om ervoor te zorgen dat het water in de kluit terechtkomt. Je kunt ook een waterzak of emmer met een gaatje in de bodem gebruiken, die langzaam water vrijgeeft. Voor grotere groepen bomen of hagen is een druppelslang de ideale oplossing. Daarnaast zijn er vochtvasthouders die tijdens het planten om de kluit worden aangebracht.

Wat als het blad toch begint te hangen?

Zelfs na al je inspanningen kan het gebeuren dat de bladeren beginnen te hangen tijdens een warme periode. In dit geval helpt het niet om meer water te geven. Het kan nodig zijn om de boom te snoeien om de balans te herstellen. Dit lijkt zonde, maar geeft echt het beste resultaat op de lange termijn.

Wat heeft een boom nog meer nodig?

Vergeet niet dat een boom ook zuurstof nodig heeft! Als je merkt dat de grond rond je boom compact en levenloos is, kan het helpen om gaten rond de kluit te boren en een organische bodemverbeteraar toe te voegen om het bodemleven te stimuleren.

Het verzorgen van je boom kan een beetje uitdagend zijn, maar met deze tips ben je op de goede weg om je boom te laten floreren. En heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag. Veel succes met je groene avontuur!