Waar moet je rekening mee houden bij het planten van rozen in potten of kuipen?

Vooral vaker bloeiende en lekker ruikende rozen zijn populair om in een pot te zetten. In een pot bereikt een roos vaak maar een derde tot de helft van haar maximale grootte. Hoge struikrozen en rozen die uitlopers vormen worden (te) groot, waardoor ze niet geschikt zijn als pot- of kuiproos. Het beste kun je hiervoor een lage soort struikroos kiezen, oftewel een patioroos.
Vaak worden rozen in pot gecombineerd met een onderbeplanting van perkgoed. Dat kan heel goed, maar gebruik hier geen hanggeraniums voor. Deze hebben zoveel voeding nodig dat er dan een concurrentiestrijd ontstaat met de roos.

Stap voor stap: rozen planten en verzorgen

1. De juiste pot

Rozen worden zowel in pot geleverd alsook als wortelgoed. Als jouw roos in een pot geleverd is, moet deze altijd in een grotere pot geplant worden dan waar de plant in stond. Voor het eerste en tweede jaar volstaat een pot die 1,5x zo groot is als de pot waar ze in stond. Daarna moet de hoogte van de pot afgestemd worden op de uiteindelijke grootte van de roos. Al is het alleen maar om er voor te zorgen dat de plant niet omvalt!
Een roos wortelt niet breed, maar diep. De lengte van de wortels van een roos worden ongeveer net zo lang als tweederde van de hoogte van de roos. Hiermee kun je dus goed bepalen hoe groot/hoog je pot moet zijn, zowel voor een roos die in pot geleverd is, als het wortelgoed. Heb je geen tijd om je roos, geleverd als wortelgoed, direct in een goede pot te zetten? Zet deze dan zolang even in een emmer waarbij je de wortels bedekt met aarde.

Rozen Budgetplant

2. Het planten van de roos

Als je de roos als wortelgoed gekocht hebt, of als je haar wilt verpotten, leg eerst een drainagelaag van zo'n 3 cm van hydrokorrels of potscherven op de bodem van de pot. Hiermee wordt waterverzadiging voorkomen.
Als je de roos als wortelgoed gekocht hebt, zorg er dan voor dat de wortels niet ombuigen. Houd de roos vast in de pot, vul de rest van de pot met rozenaarde en laat 2 cm onder de rand vrij om een gietrand te creëren. Druk de aarde voorzichtig aan, zonder dat de wortels beschadigen. Een goed contact van de wortels met de aarde zorgt ervoor dat de voeding goed opgenomen kan worden. Voor de roos die al in een pot stond kijk je hoeveel aarde er eerst in de pot bij moet om de roos weer op dezelfde hoogte in de pot te krijgen. Ook hierbij houd je rekening met een gietrand. Daarna is het een kwestie van aarde om de kluit toevoegen en het geheel zacht aandrukken. Geef de roos vervolgens flink water. Idealiter zet je de pot op pootjes zodat het overtollige water goed weg kan.

3. Verzorgen en water geven

Zet je roos in pot op een zonnige plek met voldoende ruimte. Hoe meer zon des te meer bloemen. In de schaduw zijn rozen wat gevoeliger voor ziekten dan in de zon. Geef de roos regelmatig water en voeding. In de rozengrond zit voor ongeveer drie maanden aan voeding, wat daarna weer aangevuld zal moeten worden. Een roos heeft veel energie nodig om al die schitterende bloemen te kunnen produceren! In het voorjaar kun je korrels rozenmest op de potgrond strooien; dit wordt dan langzaamaan opgenomen. In de zomer is er meer “power” nodig; dan kun je het beste om de paar weken een vloeibare rozenvoeding geven. Een vloeibare voeding wordt altijd sneller opgenomen.
Geef de roos voldoende water; de aarde moet altijd licht vochtig aanvoelen. Zodra de roos gaat bloeien houd je de uitgebloeide bloemen in de gaten: knip deze er altijd uit. Dat zorgt voor een extra lange bloei!

Rozen snoeien

De roos in pot snoeien

Een roos gaat niet dood als je hem niet snoeit of verkeerd snoeit, maar snoei hem in ieder geval nooit als het vriest. De beste snoeiperiode is het vroege voorjaar.
Snoeien lijkt misschien ingewikkeld, maar dat valt alles mee. Als eerste snoei je met een scherpe snoeischaar de eventueel dode, zieke en beschadigde takken er uit. Bij takken die elkaar kruisen en tegen elkaar aan schuren, knip je de dunste tak weg. Het voornaamste doel van snoeien is dat er weer voldoende licht en lucht in de plant kan komen.
Bij volwassen struiken kun je de takken tot op tweederde inkorten.

Een (oudere) roos verpotten

Heb je een oudere roos staan waarbij de pot volledig doorworteld is? Dan heb je hierbij twee opties: óf je plant de roos in een grotere pot, óf je snoeit haar en laat haar in dezelfde pot staan. Je haalt de plant dan uit de pot en wrijft de aarde van de wortels. Vervolgens snoei je de dikke wortels terug. Ook de takken van de plant moeten terug gesnoeid worden tot zo’n 10 centimeter.
Zet de plant in de pot met verse rozenaarde erbij en hij kan er voorlopig weer tegen aan. De beste periode om dit te doen is in oktober en november.

De winterse verzorging van een roos in pot of kuip

Het nadeel van een plant in een pot is dat de kluit kan bevriezen bij een strenge winter. Je kunt dit oplossen door bijvoorbeeld bubbeltjesplastic om de pot te doen. Of de roos in een vorstvrij, koele ruimte te zetten. Vergeet haar dan niet af te toe water te geven.

Er is niemand die een mooie roos niet kan waarderen. Wij hopen dan ook dat je naar aanleiding van deze tips heel lang zult genieten van alle bloemenpracht! Mocht je nog vragen hebben over het planten van rozen in potten, kom dan langs in ons tuincentrum. Of bel, mail of chat met ons!