Algemene tips

Gezien november een koude maand is waar ‘s nachts vorst kan optreden, zijn er een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden. Je kunt namelijk niet zomaar in het rond gaan snoeien.

Wat kan wel en wat kan niet?

Bekijk of een boom of struik geschikt is om nu te snoeien. Veel bomen en planten zijn niet geschikt om te snoeien in koude maanden, omdat ze erdoor afsterven. Het ziet er misschien minder mooi in uit wanneer er een ‘verwilderde’ boom of stuik in je tuin staat, maar laat dit toch maar zo, want je hebt er ook niets aan wanneer de boom of struik afsterft.

Vorst

Heb je bomen of stuiken in je tuin die je wel in deze maand kunt snoeien -bekijk de lijst hieronder- houd het weerbericht dan goed in de gaten. Wordt er in de nacht die op het snoeien volgt, vorst verwacht? Stel dan het snoeien uit, want je hebt kans dat je boom of struik dan toch afsterft.

Wat kun je wel snoeien in november

Wij hebben de bomen en struiken die je, wanneer er geen vorst verwacht wordt, kunt snoeien in november voor jou op een rijtje gezet;

Appelboom

Appelbomen kunnen het beste worden gesnoeid in de maanden november, december en januari, mits het niet vriest. In deze maanden is de appelboom in rust en heeft hij zijn blad laten vallen. De kern van een appelboom moet altijd open zijn zodat er zoveel mogelijk zonlicht aan de kern kan komen. Dus snoei alle takken die naar binnen groeien weg.

Zorg dat je het snoeien van de appelboom doet in deze drie maanden, wanneer het buiten weer warmer wordt, ben je te laat. Dan komen de sapstromen weer op gang en kun je de boom niet meer snoeien.

Appelboom snoeien

Beukenboom

Nu in november maar ook in februari kun je de vorm weer terug snoeien in je beukenboom. Zorg dat je niet te ver snoeit,  een grondige snoeibeurt kun je jouw beukenboom het beste in juni geven.  

Fruitstruiken

Wanneer je fruitstruiken kaal zijn, kun je deze snoeien. Dit is het beste moment omdat de fruitstruiken in rust zijn. Door in de rustperiode te snoeien loopt je fruitstruik de minste schade op. De snoei in deze periode wordt ook wel de verjongingssnoei genoemd.

Gewone catalpa

Een gewone catalpa kun je het beste in oktober of begin november snoeien. Zorg ervoor dat het na het snoeien niet vriest, want dan breken de takken. De oude, beschadigde of dode takken kun je wegsnoeien. Wil je dat je catalpa niet te hoog wordt, kun je het beste je catalpa een keer per jaar goed inkorten. Hierdoor verminder je de groei. Wanneer je dit niet doet, kan je catalpa wel tien meter hoog worden.

Knotwilgen

Wanneer je een knotwilg wilt gaan knotten, gebruik dan een snoeischaar voor de dunne takken en een handzaag voor de dikke takken. Je kunt ervoor kiezen om ieder jaar de wilg te knotten, sla je een jaartje over is het ook niet erg. Zorg er wel voor dat je eens in de drie tot maximaal vijf jaar de wilg knot. Wanneer je dit niet doet, worden de takken te dik. Dan heb je kans dat de takken uitscheuren, dit geeft een wond waardoor de knot kan gaan rotten.

Knotwilg snoeien

Wanneer je deze bomen of struiken in je tuin hebt staan, heb je nog voldoende werk voor deze maand. Houd het weerbericht goed in de gaten voordat je gaat snoeien. Zo voorkom je dat je boom of struik na het snoeien kapot vriest.

Heb je vragen of het snoeien in november? Neem gerust contact met ons op, onze medewerkers helpen je graag verder.