Waar moet je op letten bij het kiezen van een plantenbak?

Allereerst kies je natuurlijk een plantenbak die bij jouw smaak past. Dus in eerste instantie kijk je vooral naar de kleur, de maat en de vormgeving. Daarnaast is het ook belangrijk om naar enkele praktische zaken te kijken zoals:

• De valgevoeligheid van een plantenbak of bloempot
Tegenwoordig zit er veel variante in de vorm en maat van de plantenbakken. Om hoogte te creëren in een tuin wordt vaak gekozen voor hogere plantenbakken. Kies je voor een hogere plantenbak dan is het goed om rekening te houden met de zogeheten valgevoeligheid. Een hogere plantenbak waait namelijk sneller om, dus denk hieraan als je de bak in je tuin plaatst. Om het risico op omvallen te verkleinen is het mogelijk om de plantenbank onderin zwaarder te maken.

Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de planten die je in de plantenbakken wilt gaan planten. Als je een iets zwaardere of grotere plant wilt gaan plaatsen, dan is het ook belangrijk om een stevige plantenbak te gebruiken.

• Het kiezen van het juiste formaat plantenbak voor de plant die je kiest
Kan iedere plant in een willekeurige plantenbak geplant worden? Vaak is dit wel het geval, echter is het belangrijk dat de plant ruimte heeft. Op het moment dat de plant niet genoeg ruimte heeft in de plantenbak, dan kan de plant niet groeien. Meestal is een plantenbak in meerdere maten verkrijgbaar waardoor er altijd een geschikte plantenbak voor jouw plant te vinden is. Ons advies is om altijd een plantenbak te kiezen waarin de ruimte 1,5 keer de kluit/wortels van je plant is.

• Afwatering
Een goede afwatering is essentieel voor planten die buiten in een plantenbak worden geplant. Zonder goede afwatering kan het water niet weg uit de plantenbak met als gevolg dat de planten te nat worden en het helaas niet overleven. Daarnaast komt een goede afwatering de vorstbestendigheid van een bloempot of plantenbak ten goede.

Sommige plantenbakken zijn standaard voorzien van een afwatering, echter is niet dit altijd het geval. Heb je een plantenbak gekocht zonder afwatering, dan kun je deze heel eenvoudig zelf aanbrengen. Je maakt hiervoor een gat aan de onderkant van de plantenbak. Zorg ervoor dat water ook gemakkelijk weg kan lopen. Als je tussen de ondergrond en het afwateringsgat bijvoorbeeld een potvoet plaatst helpt dit ook mee om het water snel weg te laten lopen. Controleer ook altijd goed of het gat dat je hebt gemaakt voor de afwatering niet dicht komt te zitten door de ondergrond, bijvoorbeeld bij grind. Je kunt het dichtslibben van de afwateringsgaten ook voorkomen door de gaten af te deken met drainagegaas.

• Vorstbestendigheid
Als je een plantenbak voor buiten koopt, is de vorstbestendigheid van een pot iets om op te letten. Laat je in de winter namelijk een plantenbak buiten staan die niet bestand is tegen de vorst, dan loop je het risico dat de plantenbak kapotvriest en dus gaat breken. Door te zorgen voor een goede afwatering en door de plantenbak in te pakken met noppenfollie, neem je iets van dit risico weg maar dit biedt geen garanties.

Kies je ervoor op plantenbakken in de winter buiten te laten staan? Doe dit dan alleen met plantenbakken die vorstbestendig zijn en een goede afwatering hebben. In alle andere gevallen is het slim om de plantenbakken in de winter binnen te zetten.

potten aardewerk geglazuurd

Hoe zet je planten in een plantenbak?

Nadat je de juiste plantenbak of bloempot hebt gekozen, is het tijd om er planten in te zetten. Maar hoe doe je dit precies?

  1. De eerste stap is het aanbrengen van noppenfolie aan de binnenkant van de plantenbak of bloempot. Wellicht heb je dit al gedaan om je plantenbak vorstbestendig te maken.
  2. Je start met het vullen van de plantenbak met hydrokorrels. Je vult de pot of bak met ongeveer 5 centimeter aan korrels. Deze korrels zorgen ervoor dat de bak of pot niet te zwaar is en gelden tevens als drainagelaag. Dek de hydrokorrels vervolgens af met worteldoek.
  3. Na deze stap is het tijd voor de potgrond. Kijk eerst hoeveel potgrond je nog nodig hebt, nadat je de hydrokorrels hebt toegevoegd. Het is belangrijk om aan de bovenkant ongeveer 2 tot 5 centimeter ruimte te houden, deze ruimte noemen ze gietrand. Je kunt de pot of bak vullen tot de gietrand.
  4. Op het moment dat de plant nog heel droog is, dompel je de plant onder water.
  5. Vervolgens zet je de plant in de bloempot of plantenbak. Zorg er hierbij voor dat de kluit helemaal bedekt is als je gaat inplanten. Vul het gat verder op met potgrond.
  6. De laatste stap is het geven van voldoende water.

hoe plant ik een plant in pot

Wil je meer informatie over het planten van een plant in een pot? Lees er alles over in ons blog ‘Hoe plant ik een plant in pot?’

Het onderhoud van plantenbakken

Niet alleen voor planten is onderhoud belangrijk, dit geldt ook voor plantenbakken en bloempotten. Wij geven je een aantal tips voor een goed onderhoud van je bloempotten en plantenbakken:

• Als je de plantenbakken een of twee keer per jaar schoonmaakt is dat voldoende. Met welk materiaal je de plantenbakken moet schoonmaken hangt af van het materiaal. Informeer daarom van tevoren goed welk materiaal jij kunt gebruiken. Dit zou je bijvoorbeeld kunnen navragen bij de leverancier van je bloempot of plantenbak.
• Als plantenbakken buiten veel in de zon staan, dan kan het materiaal verkleuren. Het advies is dan ook om de plantenbakken regelmatig te draaien zodat de verkleuring overal gelijk zal zijn.
• Zorg ervoor dat je de planten in de bloempotten en plantenbakken genoeg water en voeding geeft. Geef genoeg water zodat ook de wortels van de plant genoeg water krijgen. In de potgrond zit genoeg voeding voor de eerste paar maanden, daarna moet je zelf zorgen voor voeding bijvoorbeeld in de vorm van vloeibare voeding.

Assortiment plantenbakken bij Budgetplant

Wij bieden naast al onze tuinplanten, haagplanten en bodembedekkers ook een groot assortiment aan potten aan. Een groot deel van ons aanbod potterie bestaat uit clayfibre plantenbakken. De plantenbakken zijn van het materiaal clayfibre, een zeer duurzaam materiaal bestaande uit de combinatie van klei en glasvezel. De plantenbakken zijn zowel bestand tegen regen als vorst. Ze zien eruit alsof ze van steen zijn gemaakt, echter zijn ze veel lichter dan echte stenen plantenbakken. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te verplaatsen. Deze moderne plantenbakken zijn bij ons verkrijgbaar in diverse vormen zoals een kubus, vaas, rechthoek of een ei. Naast ons assortiment aan clayfibre plantenbakken, hebben wij ook diverse plantenmanden.

Op onze Duitse webshop bieden wij een groter assortiment plantenbakken aan. Hier vind je ook aluminium en cortenstaal plantenbakken. Benieuwd naar deze plantenbakken, neem dan een kijkje op onze Duitse webshop. Ook hier kun je, vanuit Nederland, eenvoudig je bestelling plaatsen. Natuurlijk bezorgen wij deze potten ook graag bij je thuis.