Allereerst: wanneer hoef je geen water te geven?

We moeten met z’n allen zuinig omgaan met water. In sommige tijden kan er zelfs een sproeiverbod gelden. Dus ga eerst na of water geven echt nodig is. Wordt er bijvoorbeeld in de aankomende dagen regen verwacht? Misschien kun je dan volstaan met het water geven van alleen de planten die echt al slap hangen.
En hebben alle planten in je tuin wel extra water nodig bij warmte? Planten uit het Mediterrane gebied, zoals lavendel, olijfbomen en yucca’s zijn juist ingesteld op droogte; deze hoef je geen extra water te geven.
En staan je tuinplanten al jaren in je tuin of heb je verse aangeplant? Tuinplanten en bomen die al een aantal jaren in je tuin staan hebben al dieper liggende wortels. Zij kunnen zelf meer water vinden dan een plant die pas net aangeplant is.

Hoe vaak geef je tuinplanten water bij warm weer?

Bij aanhoudende droogte, als het een week of langer niet regent, geef je je borders het beste twee keer per week goed water. Een plant wordt sterker door af en toe veel water te krijgen, in plaats van iedere dag een klein beetje. De wortels van een plant gaan op de dagen dat ze geen water krijgen op zoek naar vocht en voeding. Ze wortelen dieper waardoor de plant minder afhankelijk wordt van een extra watergift.
Twee keer per week water geven is ons advies. Bedenk daarbij goed dat niet alleen het oppervlakte van de aarde nat moet zijn; geef voldoende water zodat dit ook dieper in de grond kan trekken en daadwerkelijk de wortels bereikt.

Hoe vaak moet je bloembakken water geven?

Het water geven van planten in bloembakken werkt anders dan het water geven van tuinplanten in een border. Hier kunnen de wortels niet verder op zoek naar water, ze zijn echt afhankelijk van jou. Dagelijks water geven kan hier zeker van toepassing zijn, maar dit ligt ook aan de situatie. Staan de planten in een relatief kleine bak, dan hebben ze vaker water nodig dan wanneer ze in een grote bak staan. En staan ze in terracotta potten of bakken of zijn deze van kunststof? Terracotta is poreus waardoor het water minder lang vasthoudt dan kunststof.
En misschien heb je ook de optie om tijdens de echt hete dagen je bloembakken meer in de schaduw te zetten?

Wanneer geef je je tuin water; in de ochtend of avond?

Je tuin sproeien als de zon nog schijnt is niet verstandig. Ten eerste omdat het water veel sneller verdampt in de zon, er komt dus minder water bij de wortels terecht. Ten tweede werken de waterdruppels die op de bladeren terecht komen als een soort vergrootglas voor de zonnestralen op het blad, wat er voor zorgt dat het blad verbrandt. Water geven in de zon is dus zeker geen aanrader! De beste tijdstippen om je tuinplanten water te geven zijn dus voor zonsopkomst of na zonsondergang.
Geef sowieso altijd water op de aarde en nooit op het blad! Een plant neemt water op met zijn wortels, dus je maakt het de plant het makkelijkste én je gaat het meest efficiënt met water om door direct op de aarde water te geven.

Water geven in de zomer

En het gras? Hoe vaak sproeien bij warmte?

Je gras mooi groen houden in aanhoudende droogte is heel lastig. Het zal er snel droog en geel uit gaan zien. Maar dat houdt niet in dat het dood is! Onder de grond leeft het gras nog en zolang het af en toe water krijgt zal er weer nieuw frisgroen gras gevormd gaan worden.
Een grasmat geef je dus ook niet iedere dag water. Ook hierbij geldt: gaat het voorlopig niet regenen dan geef je je grasmat twee keer per week water. Dit gaat heel makkelijk met behulp van een zwenksproeier die je aansluit op je tuinslang en op het gras plaatst. Zet deze een half uur aan in de late avond terwijl jij er een drankje bij pakt!

Een uitzondering op de regel: coniferen water geven

Een conifeer bestaat uit heel veel groen in de vorm van een soort “naaldjes”. Al deze naaldjes hebben bij elkaar een veel groter oppervlakte dan bij een plant met glad blad. Hierdoor verdampt een conifeer veel meer water dan een andere plant. Het is daarom raadzaam om je coniferen zowel boven de grond (op het groen) als op de grond water te geven.
Een conifeer laat het vaak pas veel later zien als hij het te droog heeft gehad; neem dus ook je coniferen mee in het sproeien van de tuin. En een extra voordeel van het sproeien van het groen van de coniferen is dat het heerlijk ruikt!

Bonustip: regen- of slootwater vs. drinkwater

Als je in de gelegenheid bent om je planten water te geven door middel van regen- of slootwater heeft dit altijd de voorkeur. Ons drinkwater heeft een hoge pH-waarde waardoor dit wat te zuur is voor je tuinplanten. Regenwater kun je heel goed opvangen door een regenton te plaatsen en aan te sluiten op de regenleiding van je huis of schuur. En slootwater is door middel van een dompelpomp makkelijk uit de sloot te pompen.
Regen- of slootwater gebruiken is goed voor het milieu én je planten. En voor je portemonnee!