Zaaien van een- en tweejarigen

Zowel de eenjarige als de tweejarigen kunnen nu uitgezaaid worden. Geef ze een mooie, vaste plek in je tuin of je border. Als je ze nu zaait, kun je er in het voorjaar van genieten. Ze hebben namelijk eerst een tijdje nodig om te groeien.

eenjarige planten

Snoeiwerkzaamheden in juni

Juni is altijd een maand geweest waarin veel gesnoeid wordt. Wij geven jouw graag een overzicht van veelvoorkomende snoeiwerkzaamheden deze maand:

  • Na de langste dag van het jaar, 21 juni, beginnen veel planten aan de tweede periode van groei. Daarom moet je deze planten voor deze periode allemaal terugsnoeien. Dit geldt bijvoorbeeld voor haagplanten en heesters. Na het snoeien zullen de planten snel weer herstellen.
  • In juni is het slim om je buxus in model te snoeien.
  • Snoei de taxus ook in juni, dit is de beste maand om dit te doen.
  • Uitgebloeide rozen kun je terugsnoeien tot het eerste vijfblad, dit betekent dat je snoeit tot een blad dat uit vijf kleine blaadjes bestaat. Rozen die doorbloeien maken dan weer nieuwe knoppen aan.

Voor alle snoeiwerkzaamheden geldt dat je niet moet gaan snoeien als het te warm is, hier kunnen planten niet tegen. Je kunt er beter voor kiezen om te snoeien op een dag dat het bewolkt is.

haagplanten snoeien

Onderhoud aan je gazon

Net als in de maand mei is het ook in juni belangrijk om je gazon te maaien. Laat het gras vooral niet te lang worden, dus maai het regelmatig. Zorg ervoor dat je dit niet in de volle zon doet, zodat je gazon niet verbrandt. Het is belangrijk om in deze periode wekelijks te maaien, het liefst om de 5 dagen.

gazon maaien

Overige tuinwerkzaamheden in juni

  • In juni groeit het onkruid extra snel, het is dus belangrijk om dit te wieden.
  • Het is belangrijk om in deze maand goed te sproeien zodat de grond goed nat wordt. Zorg er voor dat het blad niet nat wordt, deze natte plekken kunnen namelijk gaan verbranden. Bij warm weer is het slim om ’s avonds pas te sproeien.
  • Heb je een moestuin? Juni is de maand om veel aandacht te geven aan je moestuin.
  • Ga je de komende periode op vakantie? Vraag iemand die voor jouw tuin wil zorgen in de periode dat jij weg bent.

onkruid wieden