Je tuin heeft liefde nodig

Maart is een geschikte maand om hagen en heesters te verplanten. Deze planten zijn nu nog in rust waardoor ze minder schade oplopen. Wanneer er nieuw blad is gevormd is de kans groter dat ze niet goed meer aanslaan.

Geef je potplanten groeiruimte

Het is aan te raden om in maart ook je potplanten om te potten. Geef ze weer wat meer ruimte om lekker te kunnen groeien. Gebruik hiervoor altijd verse potgrond.

Zorg voor kleur in de zomer

Natuurlijk wil je elk jaargetijde kleur in je tuin, maar wil je in de zomer ook van bolgewassen kunnen genieten, dan is het nu het ideale moment om ze in de grond te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan; AkeleiAnemone de caen en Ranonkels. Ook tweejarige planten geven kleur in je tuin, bijvoorbeeld muurbloemenviooltjesvergeet-mij-nietjes en madeliefjes.

Snoeien

Snoeien in maart

Snoeiklussen aan bladverliezende bomen en heesters heb je afgelopen winter al gedaan. Voor maart liggen een aantal snoeiklussen op je te wachten, hieronder een klein overzicht wat je allemaal mag en kan snoeien.

  • Knotwilgen
    Tot half maart mag je de knotwilgen terugsnoeien. Van de vaste beplanting kun je de dorre delen weg snoeien met een heggenschaar. Knip dit klein en leeg het rond de klant op de grond, dit is organisch materiaal, het verteerd en wordt opgenomen in de grond.
  • Klimop
    Geef je klimop aandacht, je mag klimop in maart (terug)snoeien. Verwijder ook de ongewenste takken welke zich gehecht hebben op muren, ramen of houtwerk. Controleer of de klimop zich niet heeft genesteld in de dakgoot of andere ongewenste plaatsen. 
  • Laatbloeiende heesters
    De laatbloeiende heesters, zoals de Buddleja, Ceanothus, Caryopteris, Ceratostigma en Leycesteria mogen nu ook gesnoeid worden.
  • Uitgebloeide Narcissen mag je weghalen met de hand of met een snoeischaar.
  • Het snoeien van de hortensia
  • mogen de uitgebloeide bloemen weggeknipt worden. Heb je nog jonge planten in je tuin, dan hebben deze de eerste jaren weinig snoei nodig. Heb je al een grotere plant in je tuin staan (bv 10-15 stevige takken) knip dan de helft tot 10 cm boven de grond weg. Laat de rest staan zodat je in ieder geval nog bloemen hebt dit jaar. Het volgende jaar kun je dit proces herhalen maar met de andere dikke takken. Zo verjong je de plant en behoud je toch bloem in je tuin.
    De Hydrangea arborescens Annabelle vraagt om een andere snoeiwijze. Snoei jaarlijks de takken in maart/april terug tot ongeveer 15 cm boven de grond. Deze hortensia bloeit namelijk op het nieuwe hout. Op deze manier ben je verzekerd van een rijke bloei.
  • Rozen snoeien
    Ook het snoeien van rozen is in deze periode belangrijk. Snoei bij de struikrozen alle takken terug tot ongeveer 10 cm boven de grond. Een roos bloeit namelijk op het nieuwe hout. Zo weet je zeker dat je een rijke bloei zult hebben in de zomer. Let wel: Niet snoeien als het vriest!
  • Heidesoorten
    Snoei de heide ongeveer een derde terug. Snoei niet tot in het kale hout anders loopt hij niet meer uit.

Gazon beluchten

Het gazon vraagt je aandacht

Bewerk het gazon met een hark, zo haal je de organische laag die zich de afgelopen periode heeft gevormd weg. Wanneer deze laag weg is gehaald, krijgt het gazon weer ruimte om verder te groeien. Ook heeft gras lucht nodig, door het te verticuteren wordt het gras belucht. Dit kan gedaan worden met een grasprikker of een verticuteermachine. Voorzie het gazon hierna wel van een mengsel van compost en zand. Het bemesten en zaaien van het gazon kan nu ook weer gebeuren.

Heb je in het najaar voorbereidingen getroffen voor een nieuw gazon? Dan mag je de omgespitte grond nu egaliseren en inzaaien. 

Vogelhuisjes

Overige tuinwerkzaamheden voor in maart

  • Heb je nestkastjes in je tuin, maak ze dan schoon. De vogels zullen je er dankbaar voor zijn.
  • Laat bladerhopen nog even liggen, het is mogelijk dat bijvoorbeeld een egel of hagedis nog in winterslaap is.
  • Vergeet het terras of de paden in je tuin niet. Waarschijnlijk heeft je bestrating een groene aanslag gekregen afgelopen winter. Dit is een mooi moment om ze schoon te maken.