Olijf

Een olijfboom (zeker in de volle grond) kan best 9-10 graden vorst verdragen. Vaak is de plant al wat afgehard door de koudere nachten waardoor hij de vorst beter aan kan. Op hele extreme kou zal de olijf reageren met bladval  of met bruine bladeren. Bladval is een hele natuurlijke reactie om zich zelf te beschermen. Bruin blad is bevroren en zal in het voorjaar afvallen. Nadat de vorst volledig voorbij is mag je de kale takken of twijgen met bruine bladeren tot twee derde terug snoeien. Geef de plant voeding zodat hij weer wat op kan knappen. Pas op met water geven! In dit stadium doet het meer kwaad dan goed.

Door grote temperatuurverschillen, door instraling  van zon op de bast of doordat de sapstroom in de stam bevriest kan er een scheur komen in de bast. Hier is weinig aan te doen. De boom zal zichzelf proberen te helen en je kunt niets anders doen dan afwachten.

Palmbomen

De Trachycarpus fortunei is een palm die in de volle grond -18 graden kan weerstaan. Is het kouder geweest en heb je hem in deze periode geen bescherming gegeven? Dan kan het zijn dat de plant schade heeft opgelopen.

Bij de palmboom is het hart van de palm het belangrijkste. Vanuit dit hart ontstaan de nieuwe bladeren. Zolang dit er mooi groen uitziet is er niets aan de hand. Hij zal in het voorjaar gewoon lekker verder groeien alsof er niets gebeurd is. Bruine bladeren of beschadigde bladeren mogen weg gesnoeid worden zodat de palm er weer fris uit ziet.

Heeft het hart vorstschade opgelopen dan ziet het er bruin of zwart uit van binnen. Vaak kun je de binnenste bladeren er ook uittrekken omdat ze gewoon rot zijn. Als dit gebeurt is, heeft je palm het niet overleefd en zal hij zich ook  niet meer herstellen. Er zit niets anders op dan de palm weg te gooien en eventueel met een andere weer opnieuw te beginnen.

Vorstschade palmboom

Vijgen

Vijgen in de volle grond kunnen kou heel goed doorstaan. Ze verliezen in de herfst hun blad , de sapstroom komt tot rust en ze gaan de winterslaap in. Ze zullen dus weinig last hebben van de vorst.

Jongere exemplaren kunnen wel gevoelig zijn voor de kou. De vorst kan in het hout gekropen zijn waardoor de toppen zijn bevroren. Deze zien er dan dor en slap uit. Snoei deze in het voorjaar tot op het goede gezonde hout terug. Geef ook wat voeding. De plant zal hierna gewoon verder groeien.

Vruchten die in de winter zijn blijven hangen kunnen eventueel verwijderd worden. Zo is de plant klaar om het voorjaar weer te omarmen. 

Toscaanse jasmijn

Hoewel de Toscaanse Jasmijn goed winterhard is, kan ook deze wel wat schade oplopen. Vorstschade zie je doordat het blad bruin en dor wordt. Knip in het voorjaar de aangetaste takken tot op het gezonde gedeelte terug en geef wat voeding om de plant te helpen zich te herstellen.

Oleander

Een Oleander is matig winterhard. Temperaturen tot -5 graden kan hij heel goed hebben. Heeft je Oleander toch schade opgelopen, knip dan in het voorjaar de aangetaste bladeren weg en geef wat voeding. De plant zal weer opnieuw uit gaan lopen.

Let er wel op dat bovenstaande geldt voor planten in de volle grond. Planten die in een pot staan zijn veel gevoeliger voor kou, de schade kan hierdoor aanmerkelijk groter zijn. Dit kun je voorkomen door ze vóór de koude periode binnen te halen en hier te laten overwinteren, of indien nodig een beschermende hoes aan te brengen.