Bijna iedereen vindt het mooi: een vijver in de tuin. Of deze nu groot of klein is, een vijver voegt zeker iets toe! Niet alleen om naar te kijken, ook het geluid van stromend water geeft een extra dimensie. En een vijver is heel goed voor de biodiversiteit in je tuin.
Helaas durft niet iedereen het aan. Het kan lastig zijn om de balans goed te krijgen in een vijver, met groen water als gevolg. Een heel belangrijk onderdeel hierin zijn vijverplanten. Met onze tips start je in ieder geval met een goede basis!

Welke vijverplanten plaats ik in mijn vijver?

Of je vijver nu groot of klein is, er moet een balans zijn - ook in de planten. In het aantal planten ten opzichte van de oppervlakte van de vijver, maar ook qua plantfuncties.
Moerasplanten zijn de planten die aan de rand van de vijver staan; in het meest ondiepe gedeelte. Moerasplanten nemen afvalstoffen op waardoor het nitraat en nitriet in de vijver af zal nemen.
In de volgende zone qua diepte komen waterplanten te staan. Als je deze in de juiste hoeveelheid plaatst – komen we later op terug! – zorgen deze planten voor een biologisch evenwicht onder water.
Waterlelies staan in het diepste gedeelte van de vijver. Het waterlelieblad houdt de zon tegen waardoor het water minder snel opwarmt. Hierdoor ontstaat er minder algengroei.
Als laatste – maar zeker niet de minste – zijn er de zuurstofplanten. Een vijver kan niet zonder zuurstofplanten! Ze filteren het water en houden het teveel aan zon tegen. Daarbij zijn zuurstofplanten ook een schuilplaats voor het onderwaterleven.

Hoeveel vijverplanten plaats ik in mijn vijver?

Dit lijkt misschien ingewikkelder dan het is, wij maken het graag makkelijk voor je. Voor iedere vierkante meter die je vijver groot is, plaats je vier vijverplanten. Eén moerasplant, één waterplant, één waterlelie en een zuurstofplant.
Om algen te voorkomen moet er ook een balans zitten in het aantal drijfplanten in je vijver. Idealiter is 1/3 tot 2/3 van je wateroppervlakte in de zomer bedekt. Waterlelies zijn hier natuurlijk heel geschikt voor maar wij hebben nog meer drijfplanten in ons assortiment.

hoeveel vijverplanten in mijn vijver

Hoe kun je vijverplanten plaatsen?

Het plaatsen van vijverplanten is helemaal niet ingewikkeld. Het lijkt veel op het planten van een gewone plant in een pot.
Vijverplanten zet je in vijvermanden: potten of manden met gaten er in. Je vult zo’n vijvermand op met speciale vijveraarde. En bovenop leg je een laagje grind of kiezels. Dit zorgt er voor dat de aarde niet uit de vijvermand gaat als je de plant onder water plaatst. Ook geeft dit een extra verzwaring waardoor de mand niet gaan drijven.
Het allerbelangrijkste wat je in de gaten moet houden bij het plaatsen van vijverplanten is de gewenste diepte. In de specificaties van iedere plant vind je de gewenst diepte. Als je hier van afwijkt kan het zijn dat de plant óf te warm óf te donker staat.

Wanneer kun je vijverplanten planten?
De beste tijd om vijverplanten te plaatsen is het voorjaar. Dit heeft alles te maken met de temperatuur van het water: de winterkou is er uit en het water is nog niet teveel opgewarmd door de zon.

Wanneer kun je vijverplanten snoeien?

In het najaar is het tijd om je vijver klaar te maken voor de winter. Vijverplanten die te groot zijn geworden snoei je terug. Al het lelijke blad van bijvoorbeeld moerasplanten knip je op zo’n 10-15cm boven het wateroppervlakte af. En het geel wordende blad van drijfplanten kun je d.m.v. een schepnet uit het water halen.
Staan er teveel planten in je vijver en wil je er wat uithalen? Zorg er dan wel voor dat de balans in planten er in blijft. Haal uit iedere dieptezone van de vijver hetzelfde aantal planten er uit.
Kijk uit met het weggooien van woekerende vijverplanten. Gooi deze niet in een sloot! Je zou hiermee het natuurlijk evenwicht in de sloot kunnen verstoren.

Vijverplanten voor een kleine vijver

Wil je een vijvertje plaatsen in de vorm van een zinken teil of ander soort bak? Als deze niet dieper wordt dan 25 cm kun je hierin alleen klein blijvende moerasplanten of drijvende plantjes plaatsen. Als de diepte van je vijver 40-50cm is heb je veel meer keuze uit vijverplanten, waaronder de belangrijke zuurstofplanten!
In een kleine vijver kies je voor planten die niet te snel groeien en niet te groot worden. Planten die in de hoogte groeien zijn ideaal, zoals bijvoorbeeld de Japanse holpijp (Equisetum japonicum) of de Iris (Iris versicolor).

vijverplanten voor een kleine vijver

Vijverplanten kopen – online en in ons tuincentrum

Het goed krijgen van de balans in een vijver is een uitdaging. Des te groter het plezier als het je gelukt is en je een vijver hebt met kristalhelder water! Dat vijverplanten hier heel belangrijk in zijn weet je. Kies daarom bewust uit ons fijne assortiment waterplanten. Dit kan zowel online als in ons 30.000m2 grote tuincentrum in Venlo.
Ook in vijverplanten leveren wij topkwaliteit tegen budgetprijzen. En met onze eigen bezorgservice ben je er van gegarandeerd dat de planten netjes bij je aankomen.
Heb je nog vragen over vijverplanten? Wij beantwoorden die graag en professioneel voor je.
Je kunt ons hiervoor bellen, mailen of met ons chatten!