Dakboom

Een dakboom geeft je tuin een heel fijne, wat intiemere sfeer. Een gezellig knus hoekje creëer je met een dakboom. De sfeer van een Mediterraan terras in je eigen tuin… En aangezien je al interesse hebt in een dakboom (je kijkt niet voor niks op deze pagina), ben je waarschijnlijk net zo enthousiast als wij over dakbomen! 

Niet wintergroene en groenblijvende dakbomen 

Wil je gedurende het hele jaar een groen dakje boven bijvoorbeeld je terras? Maak dan je keuze uit groenblijvende dakbomen. Vind je een wintergroen dakje niet belangrijk, of wil je juist de verschillen in de seizoenen terugzien in je tuin? Dan heb je de keuze uit heel veel bladverliezende dakbomen.  
Veel toegepast wordt de dakplataan, maar kijk ook eens naar een dakamberboom (Liquidambar styraciflua). Schitterend handvormig groen blad wat in de herfst verkleurt naar rood, geel, oranje en violet! Of wat denk je van de Japanse notenboom (Gingko biloba)? Deze is perfect voor kleinere tuinen omdat hij niet snel groeit. En met een Japanse notenboom krijgt je tuin een beetje een Aziatische twist. Combineert heel mooi met bijvoorbeeld bamboe! 

Dakbomen voor een kleine tuin 

Een dakboom koop je eigenlijk al in zijn uiteindelijke grootte. De hoogte van de stam staat vast, wordt niet meer hoger en het dakje is al gemaakt. De boom zal wel in de loop der jaren wat voller worden, maar in principe gaat de boom niet meer ruimte innemen in je tuin dan op het moment van planten. 
Qua stamhoogte en stamomtrek kun je kiezen uit diverse maten. Twijfel je welke maat het beste past in jouw tuin? Spreek een van onze medewerkers aan of neem contact op met onze klantenservice.  

Hoe snel groeit een dakboom? 

Er zijn soorten die sneller groeien dan andere soorten. Een Japanse notenboom is bijvoorbeeld een langzame groeier: het zal bij deze boom langer duren voordat je een volgroeid dakje hebt. Dit heeft als voordeel dat dit een van de weinige dakbomen is die niet of nauwelijks gesnoeid hoeft te worden.   
Een dakplataan behoort tot de snelst groeiende dakbomen. Wil je snel een mooi groen dakje, kies dan een plataan. 

Dakbomen kopen 

Onze dakbomen kopen wij rechtstreeks in bij vaste kwekers: zo weten wij zeker dat we kwaliteit aan kunnen bieden! Naast het reguliere aanbod in ons tuincentrum hebben wij sinds kort ook een nieuwe afdeling: Budgetplant XL. Op dit 12.000 m2 grote terrein vind je de mooiste bomen, waaronder ook dakbomen. Van de veelgebruikte plataan tot aan de meest exclusieve Zuid-Europese dakbomen: je kijkt er je ogen uit! 
De keuze is aan jou: bestel je jouw dakboom gemakkelijk online of kom je langs in ons tuincentrum in Venlo en kies je daar een specifieke boom uit? Maak je over het transport geen zorgen! Of je je boom nu online of in ons tuincentrum koopt; onze eigen bezorgdienst brengt jouw aankoop netjes bij je thuis. 
Extra tip: laat de boompalen en aanplantgrond gelijk mee bezorgen. Dan kun je gelijk aan de slag met het juiste materiaal en krijgt jouw boom de beste start. 

Er zijn geen producten gevonden

Zo plant je een dakboom 

Als je een dakboom gekocht hebt in een pot dan kun je deze gedurende het hele jaar in de grond zetten. Mits het niet vriest. Dakbomen zonder pot – met alleen een kluit – kunnen in het voor- en najaar geplant worden. 
Maak een plantgat wat 1,5 keer breder is dan de pot of kluit. Zorg ervoor dat de boom net zo diep komt te staan als hij bij de kweker heeft gestaan. Zet de boom in het gat en vul het gat met een mengsel van de uitgegraven aarde en aanplantgrond. Zo geef je jouw boom de beste start! 
Na het planten plaats je ook een boompaal naast de boom. Deze bevestig je met een band aan de boom en zorgt ervoor dat de boom niet om kan waaien bij veel wind. Tenslotte moet de boom eerst voldoende grip krijgen in de grond en het duurt even voordat de wortels daarvoor ver genoeg gegroeid zijn. 
Hierna geef je de boom flink water. In het eerste jaar geef je de boom nog extra water, behalve als het winter is: dan is de regen voldoende. 

Hoe snoei je een dakboom? 

De kweker heeft je dakboom al veelvuldig gesnoeid, om zo de dakvorm erin te krijgen. Dit zul je moeten onderhouden, anders verdwijnt de dakvorm en krijgt je boom weer een gewone kruin. 
Het snoeien van je dakboom doe je in de winter of het voorjaar, als er geen blad aan de boom zit. Per soort zitten er verschillen in de manier van snoeien. Dit kun je het beste raadplegen bij de informatie per boom. Als dakbomen ouder worden, hoeven ze minder gesnoeid te worden. 

Wat is een parasolboom? 

Een parasolboom is een andere benaming voor een dakboom. Een dakboom wordt door de kweker eigenlijk in een soort parasolvorm opgekweekt. En de boom kan dienstdoen als parasol boven bijvoorbeeld je terras! 

Heb je vragen over dakbomen? Weet je niet welk soort het beste past in jouw situatie? Of heb je vragen over het bezorgen? Neem dan contact met ons op via telefoon, mail of chat. Wij staan voor je klaar met professioneel advies!