Leibomen bemesten

Vooral in de eerste jaren is het van essentieel belang dat leibomen voldoende water en voeding krijgen. In de basis moet de leiboom vooral goed geplant worden. Een goede start zorgt voor een mooie boom! 

Bemesten bij het planten van leibomen 

Stenen of grind rondom de wortels doen de boom geen goed. Zorg er dus voor dat het plantgat groot genoeg is om direct goede stoffen toe te voegen zoals speciale grond voor bomen of bodemverbeteraar. Dit doe je door dit te vermengen met de grond die uit het plantgat komt, waarbij stenen en grind verwijderd worden. 

Bemesten bij voedingsgebrek 


Heeft je leiboom geen mooi blad? Zijn de bladeren verkleurd of vallen ze te vroeg? Dan kan dit een voedselgebrek betekenen. Dit is op te lossen door de leibomen tussentijds te bemesten.  
Hiervoor maak je met een grondboor gaten in de grond tussen de wortels: bij jonge bomen doe je dit op ongeveer 50cm afstand van de stam en bij volwassen bomen op 1m afstand van de stam. 
Deze gaten vul je met organische meststoffen.  

Leibomen bemesten 

Het beste moment om andere (lei)bomen te bemesten is in het voorjaar. In het begin van de zomer kun je nog een keer mest toevoegen maar na half augustus heeft dit geen zin meer. Vanaf die periode gaat de boom langzamerhand naar de winter toewerken en worden de groei en de ontwikkeling juist vertraagd.

Leiplatanen en leilindes bemesten 

Leilindes en leiplatanen kun je het beste drie keer per jaar bemesten: in het vroege voorjaar, in de zomer en in de herfst. Vanwege hun snelle groei kunnen deze bomen wel wat extra’s gebruiken! 

Organische meststoffen vs. anorganische meststoffen 

Organische meststoffen bestaan uit plantaardige stoffen en/of dierlijke uitwerpselen en worden vaak in korrelvorm verkocht, zoals bijvoorbeeld gedroogde mestkorrels. 
Organische meststoffen geven hun voeding geleidelijk af waardoor er een sterker wortelgestel gevormd wordt. 
Anorganische meststoffen noemen we ook wel kunstmest. Hierbij wordt de voeding in één keer afgegeven. Dit lijkt misschien ideaal maar kunstmest bestaat uit zouten, wat veel water onttrekt uit de grond. Hierdoor vermijden bodemdieren dit stukje van je tuin waardoor er verschraling optreedt. Dat komt uiteindelijk niet ten goede van je boom. Organische meststoffen verdienen dus de voorkeur boven kunstmest. 

Meer vragen over de voeding voor leibomen? 

Heb je een specifieke vraag over het bemesten van jouw leibomen? Daar staan wij altijd voor klaar! 
Je kunt met ons bellen, mailen of chatten. We voorzien je graag van professioneel advies.